Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ευρώπη στρέφονται οι τράπεζες του Λονδίνου, φοβούμενες ένα «σκληρό Brexit»

Στην Ευρώπη στρέφονται οι τράπεζες του Λονδίνου, φοβούμενες ένα «σκληρό Brexit»
Με «ανοικτές αγκάλες» είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις επιχειρήσεις που θα φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία η γειτονική της Γαλλία...
Προς του Ευρωπαίους αξιωματούχους στρέφονται από εδώ και στο εξής οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, καθώς «εξάντλησαν την υπομονή τους με το να προσπαθούν να πείσουν τη βρετανική κυβέρνηση για τη σημαντικότητα της ενιαίας αγοράς» του μπλοκ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμό μέλος του εν λόγω τραπεζικού λόμπι.
Οι τραπεζίτες του νησιού έχουν επικεντρωθεί στη διατήρηση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. μετά την 23η Ιουνίου, προκειμένου να διατηρήσει το Λονδίνο τον άτυπο τίτλο του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Γηραιάς Ηπείρου.
«Η “μάχη” για τη Βρετανία τελείωσε, η “μάχη” για τη Γαλλία μόλις αρχίζει», σχολίασε καυστικά ο αξιωματούχος…
Το σχόλιο αφορά στο ότι το Παρίσι διεκδικεί τη μετεγκατάσταση των τραπεζικών ιδρυμάτων του Λονδίνου, αλλά σε αυτό το «παιχνίδι» φαίνεται πως θα κερδίσει η νυν έδρα της Ε.Κ.Τ., η Φρανκφούρτη.

Έτοιμη να καλωσορίσει τις επιχειρήσεις που θα φύγουν από τη Βρετανία είναι η Γαλλία, ενόψει Brexit

Με «ανοικτές αγκάλες» είναι έτοιμη να υποδεχτεί τις επιχειρήσεις που θα φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία η γειτονική της Γαλλία, προχωρώντας μάλιστα από τώρα στις κατάλληλες ενέργειες για να κάνει τη ζωή των επενδυτών πιο εύκολη…
Σε μία προσπάθεια λοιπόν να αποδείξει τις καλές της προθέσεις, ίδρυσε μία one-stop Υπηρεσία ειδικά για όσες επιχειρήσεις αποχωρήσουν από το νησί λόγω Brexit.
Η εν λόγω Υπηρεσία θα παρέχει όλη την κατάλληλη πληροφόρηση για την τρέχουσα νομοθεσία και τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν για τη μετεγκατάσταση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, αναμένεται η φορολογία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα θα μειωθεί στο 28% μέχρι το 2020, το μέσο ποσοστό δηλαδή της Ε.Ε.
Να σημειωθεί πως η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το Brexit θα δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο στο Παρίσι, εξαιτίας της μετεγκατάστασης τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και λοιπών βρετανικών επιχειρήσεων.

Τι θα γίνει με την εκκαθάριση χρηματοοικονομικών συναλλαγών του Λονδίνου;

Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση των Βρετανών να αφήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα από τα πρώτα θέματα που άρχισε να απασχολεί τον χρηματοοικονομικό κόσμο ήταν οι οίκοι εκκαθάρισης συναλλαγών που εδρεύουν στο Λονδίνο.
Μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο πίεσαν ώστε η αγοραπωλησία παραγώγων να περνά μέσα από τους οίκους εκκαθάρισης συναλλαγών, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στη συγκριμένη περίπτωση, αν και ο συμψηφισμός αφορά τις συναλλαγές που εκφράζονται σε ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της όλης διαδικασίας για την Ευρωζώνη λαμβάνει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα, κάτι που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια. Το 70% της εκκαθάρισης συναλλαγών για την Ευρωζώνη γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 11% στη Γαλλία και το 7% στη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε στο παρελθόν να μετατοπίσει τον μεγάλο όγκο των εν λόγω συναλλαγών από το Λονδίνο, ωστόσο το δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε εναντίον της, ενισχύοντας τη θέση της χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας.
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, η αξία των εν λόγω συναλλαγών στη Βρετανία ξεπερνά τα 900 εκατ. δολ. ημερησίως!


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης