Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δακρυσμένος ο Obama στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: Μην θεωρείτε τη Δημοκρατία δεδομένη

tags :
Δακρυσμένος ο Obama στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του: Μην θεωρείτε τη Δημοκρατία δεδομένη
Η Αμερική είναι καλύτερη και ισχυρότερη από κάθε άποψη σε σχέση με το 2008 είπε ο Obama
Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε τον αμερικανικό λαό ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του και στη σημασία της Δημοκρατίας.
«Η Αμερική είναι ένα καλύτερη και ισχυρότερη από κάθε άποψη σε σχέση με το 2008, όταν αναλάβαμε» τόνισε ο Obama, ο οποίος προειδοποίησε τους συμπολίτες ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει κάθε φορά που «την θεωρούμε δεδομένη».
Παράλληλα κάλεσε τους Αμερικάνους να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών, ενώ υποστήριξε πως «η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας».
Ωστόσο υπογράμμισε και τρεις σοβαρούς κινδύνους για τη Δημοκρατία: την οικονομική ανισότητα, τις φυλετικές διακρίσεις και το να αποσύρονται στρώματα της κοινωνίας σε έναν μικρόκοσμο (ένα «συννεφάκι»), όπου οι απόψεις τους δεν βασίζονται σε κοινές παραδοχές και γεγονότα.
«Έχω μια τελευταία χάρη να σας ζητήσω: Να πιστέψετε.
Όχι στη δική μου ικανότητα να φέρω την αλλαγή, αλλά στη δική σας» είπε ο Obama, ο οποίος έκανε αναφορά και στην επιλογή του Σικάγο ως της πόλης για την τελευταία του ομιλία
«Νέος σε αυτή την πόλη, προσπαθούσα να καταλάβω και να μάθω ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων.
Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη της αλλαγής, πώς αυτή έρχεται όταν εμπλακούν και την απαιτήσουν οι απλοί άνθρωποι» τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση σχέσεων με την Κούβα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης