Τελευταία Νέα
Διεθνή

World Economic Forum: Οι 5 κίνδυνοι για το 2017 - Η Κίνα και τα πολιτικά γεγονότα στην E.E.

World Economic Forum: Οι 5 κίνδυνοι για το 2017 - Η Κίνα και τα πολιτικά γεγονότα στην E.E.
Η παρατεταμένη περίοδος των χαμηλών επιτοκίων είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την οικονομία
Την ετήσια έκθεση του δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), όπου περιλαμβάνονται οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για το 2017.
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 750 εμπειρογνώμονες και ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος είναι η οικονομική ανισότητα που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις παγκόσμιες εξελίξεις κατά την επόμενη δεκαετία.
Πιο αναλυτικά:

Οικονομία: Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Η αύξηση των εισοδημάτων και της οικονομικής ανισότητας κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ως τον πιο κρίσιμο που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις παγκόσμιες εξελίξεις κατά την επόμενη δεκαετία.
Μια παρατεταμένη περίοδος ιστορικών χαμηλών επιτοκίων σε όλο τον κόσμο είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την οικονομία.
Οι μέχρι πρότινος αξιόπιστοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που στηρίζονται στην υγιή οικονομική δραστηριότητα βρέθηκαν να είναι σε επείγουσα ανάγκη επανυπολογισμού.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Haldane επεσήμανε, την περασμένη Πέμπτη, ότι το οικονομικό επάγγελμα περνάει κάποια κρίση.
Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας παραμένει ένας εξέχων κίνδυνο, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Το 2016, το γουάν παρουσίασε τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες έναντι του δολαρίου για περισσότερες από δύο δεκαετίες, καθιστώντας το ασιατικό νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις για το ημερολογιακό έτος.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί ο δρόμος που θα οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Dani Rodrik, οικονομολόγος του Harvard, πρότεινε μια θεωρία που περιγράφεται ως το «τρίλημμα της παγκοσμιοποίησης», όπου μεταξύ δημοκρατίας, εθνικής κυριαρχίας και παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης, μόνο δύο θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα συμβατά.
Τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία θα είναι οι προτεραιότητες το 2017.

Κοινωνία: Νέες κοινότητες

Το Brexit, η νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και η άνοδος του λαϊκισμού είναι όλα γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Θέματα που αφορούν στην ταυτότητα και τον πολιτισμό ήταν η βάση των καίριων πολιτικών αποτελεσμάτων του 2016.
Παραδόξως, οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι βρέθηκαν να είναι η κινητήρια δύναμη των πολιτικών κινημάτων κατά τους τελευταίους 12 μήνες και έτσι, με τη γήρανση του πληθυσμού, η έκθεση προτείνει ότι το εκκρεμές είναι απίθανο να ταλαντεύεται πίσω στη νέα γενιά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τεχνολογία

Οι τεχνολογικές εξελίξεις ήταν πιο κοινή εξήγηση για τη βιομηχανική παρακμή και της επιδείνωσης των προοπτικών της αγοράς εργασίας από την παγκοσμιοποίηση, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η λεγόμενη τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (FIR) έχει δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου αριθμό νέων παγκόσμιων κινδύνων, ενώ έχει επιδεινώσει και τα υπάρχοντα προβλήματα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η ρομποτική παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την επόμενη δεκαετία.

Γεωπολιτική: Ενίσχυση της συνεργασίας

Η κλιματική αλλαγή βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump ενώ ο ίδιος έχει ορκιστεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Trump έχει εξάλλου περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως φάρσα.
Ωστόσο, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις εμπορικές συμφωνίες είναι επίσης σημαντικά θέματα όσον αφορά στη γεωπολιτική.

Περιβάλλον: Επιτάχυνση της δράσης

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι έχουν κυριαρχήσει στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κατά τα τελευταία επτά χρόνια και το 2017 δεν θα αποτελεί εξαίρεση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα ύδρευσης θεωρούνται μεταξύ των σημαντικότερων κινδύνων κατά την τελευταία δεκαετία και οι εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψη δράσης, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον.

risks2017 WEF LARGE

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/01/01/wef%204.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης