Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017
S&P 500
2.504,64
-0,14%
FTSE 100
7.263,90
-0,11%
DAX
12.607,31
0,30%
Nikkei 225
20.347,48
0,18%
ATHEN
765,99
1,06%
  • 18:05 - Μήνυμα Draghi (ΕΚΤ): Τα NPLs εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τις τράπεζες - Προσοχή στα τυφλά σημεία
  • 18:05 - Οι ανακοινώσεις που συμφώνησε με Τσακαλώτο και δεν έκανε ο Τζανακόπουλος - Ισορροπία τρόμου στην 3η αξιολόγηση
  • 18:05 - Reuters: Ο Τσίπρας ποντάρει στον χρόνο - Θέλει να βγει από το πρόγραμμα πριν τις εκλογές του 2019
  • 18:03 - Wirtschafts Woche: Γιατί η Ελλάδα σχεδιάζει swap στα ομόλογά της
  • 18:03 - Γαλλία: Διευκρινίσεις για τις περικοπές δαπανών ζητά το ΔΝΤ - Στο 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2017 και το 2018
 

CNBC: Ποια είναι η χώρα που αποτελεί πραγματικό “success story” στην Ευρωζώνη;

CNBC: Ποια είναι η χώρα που αποτελεί πραγματικό “success story” στην Ευρωζώνη;
Το πραγματικό success story αυτού του επιχειρηματικού κύκλου είναι η Ισπανία
Εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, προβλημάτων χρέους στην Ελλάδα και τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία, υπάρχει μία χώρα που πραγματικά δείχνει… σημάδια ζωής.
Με ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, μια ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα και μια αύξησης του επιπέδου απασχόλησης, η Ισπανία είναι η πραγματική «ιστορία επιτυχίας» (“success story”) στη ζώνη του ευρώ.
Ή τουλάχιστον, την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως αν ξεχάσει κανείς τη Γερμανία, τότε το πραγματικό success story αυτού του επιχειρηματικού κύκλου είναι η Ισπανία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομία της Ισπανίας ανέβασε ρυθμούς το 2016, καθώς αυξήθηκε με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, ο Δεκέμβριος του 2016 ήταν ο 27ος συνεχόμενος μήνας, κατά τον οποίο δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στις ισπανικές εταιρείες, ενώ, με βάση τα στοιχεία, αυξήθηκε τόσο η επιχειρηματική δραστηριότητα, όσο και οι νέες παραγγελίες.
Ο Federico Santi ανέφερε στο CNBC πως «η Ισπανία είναι μια από τις πιο θετικές ιστορίες στην Ευρωζώνη», χάρη σε μια ισχυρή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην αγορά εργασίας και τον τραπεζικό τομέα.
«Η δημοσιονομική στάση είναι πολύ πιο φιλική προς την ανάπτυξη», προσέθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το CNBC, η Ισπανία αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα, κυρίως το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το έλλειμμα στην Ισπανία θα αγγίξει το 4,6% για το 2016, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το 3% που θεωρείται «αποδεκτό», με βάση τους κοινούς κανόνες.
Η ανεργία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη.
Τον Νοέμβριο του 2016 διαμορφώθηκε στο 19,2%, έναντι 9,8% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι αναλυτές τείνουν να προσπερνούν αυτά τα δεδομένα.
Μάλιστα, ο Vistesen ανέφερε πως τα στοιχεία είναι κάπως «παραμορφωμένα», δεδομένου ότι πολλοί Ισπανοί επέστρεψαν στην εκπαίδευση ή δουλεύουν χωρίς να έχουν δηλωθεί.
Αλλά, πάνω από όλα, η ανεργία έχει μειωθεί, καθώς το 2015 διαμορφωνόταν σε 22,5%.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας έλαβε χώρα το 2016, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας.
Η Ισπανία δεν είχε επίσημη κυβέρνηση για πολλούς μήνες και, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, έπρεπε να στηθούν εκ νέου κάλπες.
«Η πολιτική αβεβαιότητα δεν είχε καμία επίπτωση στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Vistesen, διευκρινίζοντας πως οι αποτυχημένες απόπειρες δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού δεν είχα ποτέ ως αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω η συμμετοχή της Ισπανίας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2017, αν και με βραδύτερο ρυθμό του 2016.
Η Κομισιόν προβλέπει πως η ισπανική οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,3%.

www.bankingnews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις 12/01/2017 - 19:46
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS