Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φορολογικός παράδεισος» η Μάλτα - Βοήθησε στη φοροαποφυγή 14 δισ. ευρώ από πολυεθνικές

tags :
«Φορολογικός παράδεισος» η Μάλτα - Βοήθησε στη φοροαποφυγή 14 δισ. ευρώ από πολυεθνικές
Αν και η Μάλτα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ονομαστικούς συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών της Ε.Ε. - στο 35% - αυτός πρακτικά μειώνεται μέχρι μόλις 5% όταν συνυπολογίζονται οι γενναιόδωρες επιστροφές φόρων στα μερίσματα
«Φορολογικός παράδεισος» που βοήθησε πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφύγουν την καταβολή φόρων συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ μεταξύ 2012 και 2015 είναι η Μάλτα, η οποία είναι συνηθισμένο να επιβάλλει φόρο εταιρικών κερδών μόλις 5% σε μεγάλες ξένες επιχειρήσεις.
Αυτό κατηγορεί τη μικρή νησιωτική χώρα της Μεσογείου - μέλους της Ε.Ε. και της ευρωζώνης - η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η μικρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησε στην αποφυγή καταβολής φόρων 14 δισ. ευρώ από πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι διαφορετικά θα κατέληγαν στα δημόσια ταμεία άλλων χωρών της Ε.Ε..
Σύμφωνα με την έκθεση των Πράσινων ευρωβουλευτών, η Μάλτα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φορολογικός παράδεισος» σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει ορίσει η ίδια η Ε.Ε..
Η Μάλτα, με πληθυσμό μόλις 430 χιλ. ανθρώπων, ως γνωστόν ανέλαβε την ανακυκλούμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2017, η οποία κατά παράδοξη συγκυρία θα κληθεί να συντονίσει νομικές προτάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που θα απαιτούν από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη να δημοσιοποιούν τόσο τα κέρδη που πραγματοποίησαν, όσο και τους φόρους που κατέβαλαν για αυτά, ανά χώρα της Ε.Ε. ξεχωριστά.
Αν και η Μάλτα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους ονομαστικούς συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών της Ε.Ε. - στο 35% - αυτός πρακτικά μειώνεται μέχρι μόλις 5% όταν συνυπολογίζονται οι γενναιόδωρες επιστροφές φόρων στα μερίσματα.
Ιδιαίτερα στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιοκτησίας, το εκ σχεδιασμού δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα της Μάλτας φέρεται να επιτρέπει σε κάποιες εταιρείες να απαλλαγούν πλήρως - στην πράξη - από την φορολόγηση των κερδών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης