Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση 40% στο επίπεδο-ρεκόρ 180 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016

Αύξηση 40% στο επίπεδο-ρεκόρ 180 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016
Στις επενδύσεις τους εκτός των κινεζικών συνόρων το 2016, οι Κινέζοι επενδυτές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξαγορά υψηλής τεχνολογίας και προηγμένων μεταποιητικών διεργασιών
Αύξηση 40% κατέγραψαν το 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) της Κίνας, για να ανέλθουν στο επίπεδο-ρεκόρ των 180 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε έκθεση που συνέταξαν από κοινού το ινστιτούτο κινεζικών σπουδών MERICS με έδρα το Βερολίνο και ο όμιλος Rhodium, που αποτελεί εταιρεία που ειδικεύεται στην Κίνα και στην Ινδία.
Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ε.Ε. αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 77% σε αξία μεγαλύτερη των 35 δισ. ευρώ, κατευθυνόμενες κυρίως στη Γερμανία, που προσήλκυσε 11 δισ. ευρώ κινεζικών επενδύσεων ή το 31% του συνόλου του κινεζικού FDI στην Ευρώπη.
Αντίστροφα, οι επενδύσεις της Ε.Ε. στην Κίνα το 2016 αθροίστηκαν σε μόλις 8 δισ. ευρώ, υποχωρώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η οποία αποδίδεται από τους συντάκτες της έκθεσης στην βραδεία ανάπτυξη της Ευρώπης, στο μεγάλο πλεόνασμα παραγωγικής δυναμικότητας που επικρεμάται απειλητικά πάνω από την ευρωζώνη, στα μειούμενα περιθώρια κερδοφορίας στην Κίνα, αλλά και στην επιμονή των επισήμων και ανεπισήμων εμποδίων στην είσοδο ξένων επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά.
Στις επενδύσεις τους εκτός των κινεζικών συνόρων το 2016, οι Κινέζοι επενδυτές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξαγορά υψηλής τεχνολογίας και προηγμένων μεταποιητικών διεργασιών.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αξία των εξαγορών που πραγματοποίησαν οι Κινέζοι στην Ευρώπη, προκάλεσε την έντονη ανησυχία ορισμένων ηγετών της Ε.Ε. - μεταξύ άλλων και της Γερμανίας - που διαβλέπουν στην οικονομική επιθετικότητα των Κινέζων μια προσπάθεια διάβρωσης της βιομηχανικής της βάσης.
Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), η Κίνα πραγματοποίησε ενεργειακές συμφωνίες αξίας 30 δισ. ευρώ για έργα καθαρής ενέργειας εκτός των συνόρων της το 2016.
Η αξία αυτή αντιπροσωπεύει αύξηση 60% σε επενδύσεις σε κρατικές εταιρείες, με την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και τη Χιλή να βρίσκονται μεταξύ των χωρών που δέχτηκαν επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης