Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόντρα κορυφής στην Γερμανία για το Grexit - H απάντηση Schaeuble στον Gabriel: Η Ελλάδα θα χρειαστεί έως 100 δισ....

Κόντρα κορυφής στην Γερμανία για το Grexit - H απάντηση Schaeuble στον Gabriel: Η Ελλάδα θα χρειαστεί έως 100 δισ....
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τη Merkel να διαδραματίσει έναν «περισσότερο εποικοδομητικό ρόλο» απέναντι στην Ελλάδα
Κόντρα κορυφής δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα μεταξύ Τσίπρα πρωθυπουργού και Τσακαλώτου υπουργού οικονομικών αλλά και στην Γερμανία.
Πλησιάζοντας προς τις εκλογές εύλογα εμφανίζονται οι αντιθέσεις μεταξύ CDU της Merkel και SPD των σοσιαλιστών.
Η νέα κόντρα αφορά το Grexit, το 4ο μνημόνιο και βεβαίως μια δήλωση του Schaeuble του γερμανού υπουργού οικονομικών ότι χωρίς προωτογενή πλεονάσματα η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια 100 δισεκ. ευρώ.
Την αρχή έκανε μέσω επιστολής αρχές Ιανουαρίου του 2017 ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας Zigmar Gabriel ασκώντας σκληρή κριτική στην πολιτική Schaeuble στο ελληνικό ζήτημα και προτείνει συμβιβασμό.
Την απάντηση έδωσε δεκατέσσερις ημέρες  αργότερα με απαντητική επιστολή στα μέσα Ιανουαρίου του 2017, όχι από την Angela Merkel, αλλά από τον ίδιο τον Schaeuble τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. 
Σε αυτήν απορρίπτει ως αντιπαραγωγικές τις προτάσεις Gabriel, εξηγεί ότι όσο περισσότερο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ότι θέλει να κρατήσει χαμηλό τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι χώρες του ευρώ και ότι πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μόνο για τρία και όχι για δέκα χρόνια, θα ανέβαζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 100 δισ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα, η Handelsblatt παρουσιάζει και άλλες ενδείξεις που κάνουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να πιστεύει ότι ο Schaeuble ποντάρει στο Grexit.
Υπενθυμίζει τις αντικρουόμενες απόψεις που διατύπωσε σε δύο προηγούμενες συνεντεύξεις του.
Στη μια περιέγραφε σενάριο ελληνικής διάσωσης χωρίς ΔΝΤ, αλλά στη θέση του τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ΕΜΣ, και στην άλλη απειλούσε ότι θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες χωρίς το ΔΝΤ στο νέο.
Για όλα αυτά το περιβάλλον του διαβεβαιώνει ότι ο Scaheuble δεν επιχειρεί νέο Grexit, γιατί γνωρίζει ότι η Merkel δεν το θέλει και διότι μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας μια τέτοια «επιχείρηση - καμικάζι» θα έβαζε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σε δύσκολη θέση.
«Κύκλοι των δανειστών παραδέχονται πάντως ότι το παιγνίδι σύγχυσης έφερε μια επιτυχία, την αύξηση των πιέσεων από την Κομισιόν προς την Αθήνα (?) ο λόγος;
Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα συμφέρον να γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Schaeuble για ένα τέταρτο μνημόνιο με την ενεργότερη συμμετοχή του ESM.
Στο τελευταίο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συνέπτυξαν ένα κοινό μέτωπο, μόνο η Γαλλία υποστηρίζει ακόμη την Αθήνα, γι' αυτό και ο Τσίπρας θέλει να πάρει την επόμενη δόση πριν τις γαλλικές εκλογές, γιατί ποιος ξέρει ποιος θα κυβερνά μετά στο Παρίσι» περιγράφει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει: «όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, ο Schaeuble μπορεί να παίξει με τον χρόνο μιας και η Αθήνα μόνο όταν της τελειώνουν τα χρήματα, αρχίζει να κινείται.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 υπάρχει χρόνος.
Ο υπολογισμός είναι ότι για να αποφύγει τη χρεοκοπία ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να επιβάλει τα μέτρα στο κοινοβούλιο.
Και μόνο τότε θα μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ, όπως το υποσχέθηκαν η Merkel και ο Schaeuble στην κοινοβουλευτική τους ομάδα».
H θέση του Ταμείου είναι πως ακόμη κι αν επιτύχει το σχέδιο Schaeuble, το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, κάτι που διατύπωσε ο P. Thomsen στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, όταν τον επισκέφθηκε στις 1 και 2 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

Από αριστερά ο Scaheuble Γερμανός ΥΠΟΙΚ και δεξιά ο Gabriel


Τι ανέφερε ο Gabriel

Το κόμμα του υποψιάζεται ότι ο Schaeuble εξωθεί την Ελλάδα και πάλι προς Grexit.
Σύμφωνα με την Handelsblatt o Gabriel εκφράζει ανησυχία για τις συζητήσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
«Ιδιαίτερα οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ αποκλίνουν τόσο πολύ, που φαίνεται αμφίβολη αυτήν τη χρονική περίοδο κάποια συμφωνία» γράφει ο Gabriel.
«Οι επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να στενέψουν τα περιθώρια χρόνου, γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει εποικοδομητική στάση».
Ο Gabriel ανησυχεί και ως υπουργός Εξωτερικών για τη συνέχιση του προγράμματος, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει το περιβάλλον του, ενώ πολλοί εμπλεκόμενοι στη Ευρώπη βλέπουν ότι η κατάσταση διολισθαίνει σε μια αναθέρμανση της κρίσης του Ιουνίου του 2015, όταν η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης.
Η γερμανική εφημερίδα επικεντρώνει τη διαμάχη ανάμεσα στους δύο υπουργούς της Merkel στο βασικό ερώτημα, πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κανείς στην Ελλάδα επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
«Η εμπειρία Schaeuble επιτάσσει τη μέγιστη πίεση, εν ανάγκη διακινδυνεύοντας και κλιμάκωση» σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει:
«Αντίθετα, ο Gabriel και το SPD υποστηρίζουν ότι η διένεξη θα πρέπει να μετριαστεί μέσω συμβιβασμού, ενώ εικάζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει άλλα κίνητρα, δηλαδή τραβά σκόπιμα σε μάκρος τις διαπραγματεύσεις για να επιτύχει αυτό που επεδίωκε τον Ιούνιο του 2015, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Την άποψη, που απορρίπτει το περιβάλλον  Schaeuble, συμμερίζονται και Έλληνες πολιτικοί που κατηγορούν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι σαμποτάρει το πρόγραμμα διάσωσης».
Στο άρθρο η οικονομική εφημερίδα περιγράφει την εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στους σκληρούς όρους λιτότητας και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, στις αιτιάσεις του ΔΝΤ ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και στη συμβιβαστική λύση που προτείνει ο Γκάμπριελ για πλεόνασμα του 3,5%, αλλά μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ζητά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.



Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, 22:58

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης