Die Welt: Συμφωνία Merkel με Lagarde – Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα και η ελάφρυνση χρέους μετατίθεται για το 2018

Die Welt: Συμφωνία Merkel με Lagarde – Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα και η ελάφρυνση χρέους μετατίθεται για το 2018
Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξε μια συνομιλία μεταξύ της Merkel  και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Lagarde, πριν από λίγες ημέρες με επίκεντρο την Ελλάδα
Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο για την γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel στο ελληνικό ζήτημα αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι έχει υπάρξει μυστική συμφωνία μεταξύ Merkel και Lagarde ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους να εξεταστεί από το 2018.
Σημειώνεται ότι Lagarde και Merkel θα συναντηθούν την Τετάρτη 22/02, μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με αφορμή τη γερμανική προεδρία στους G20, ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα.

Η ελληνική κρίση έχει οξυνθεί και πάλι και η Αθήνα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει να αποφύγει το θέμα πριν από τις εκλογές - και προφανώς λαμβάνει  απρόσμενη υποστήριξη.
Σύμφωνα με αναφορές, υπήρξε μια συνομιλία μεταξύ της Merkel  και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Lagarde, πριν από λίγες ημέρες με επίκεντρο την Ελλάδα
Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Lagarde  η καγκελάριος υποσχέθηκε την υποστήριξή της, λένε κυβερνητικές πηγές.
Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσης στο εν εξελίξει πρόγραμμα βοήθειας.
Το ζήτημα του χρέους μετατίθεται για το 2018.
Αν αυτό αληθεύει, το ΔΝΤ αγοράζει πολιτικό χρόνο και πάλι.
Στην Ουάσιγκτον - λέγεται στο Βερολίνο – ότι επιθυμεί να ενισχυθεί η καγκελάριος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας . Lagarde και Merkel έχουν καλή σχέση.
Η γερμανίδα καγκελάριος άνοιξε το δρόμο για μια δεύτερη θητεία της Lagarde.
H επικεφαλής του ΔΝΤ θα ήθελε την καγκελάριο στο τιμόνι της Γερμανίας και θα συμβάλλει ώστε να αρθούν τα εμπόδια.
Το ΔΝΤ δεν θα το επιβεβαιώσει επίσημα.
Η θέση του ΔΝΤ δεν είχε αλλάξει.
Και ακόμα κι αν το ΔΝΤ συμμετέχει και πάλι δεν ακυρώνεται.
Για επτά χρόνια, οι πολιτικοί αγοράζουν χρόνο με την ελληνική κρίση.
Κάθε τρία χρόνια, προκύπτει και ένα νέο πρόγραμμα που εγκρίνεται με αυστηρούς όρους και στόχους.
Το ΔΝΤ και το Βερολίνο θα παίξουν και πάλι σαν μια ομάδα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας το έχει πλέον συνειδητοποιήσει.
Ο τόνος της κυβέρνησής του είναι πολύ πιο μετριοπαθής από ό, τι σε προηγούμενες συγκρούσεις.
Η δημοτικότητα του Τσίπρα κατρακύλησε.
Τώρα θα πρέπει να κατανοήσει πόσο δύσκολο είναι το περιβάλλον.
Το 2015, η σκληρή γραμμή του τον κατέστησε γνωστό διεθνώς αλλά δεν βοήθησε τη χώρα του.
Το αντίθετο.


Η κυβέρνηση Merkel  επιβεβαίωσε τη συνομιλία με την επικεγαλής του ΔΝΤ - Δεν σχολίασε το σημοσίευμα της Die Welt

Στο μεταξύ, ώρες αργότερα η κυβέρνηση Merkel επιβεβαίωσε εμμέσως τη συνομιλία της γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle πιθανολογείται ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ulrike Demer επιβεβαίωσε εμμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου, A. Merkel , με την επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, πριν από μερικές ήμερες.
Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας Welt ότι η κ. Lagarde υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάντως «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε η κ. Demer.
Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, M Weber. 
Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους. 
Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, F. Fon Tizenhauzen, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Lagarde σε συνομιλία της με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 
Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου - μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δις ευρώ. 
Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος A. Merkel θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου C. Lagarde και το απόγευμα με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η εκπρόοσωπος του υπ. Οικονομικών απάντησε ότι δεν το γνωρίζει. 
Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα. Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει». 
Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS