SZ: Η Γερμανία δεν μπορεί να «παίζει» με την Ελλάδα - Στήριξη Lagarde (ΔΝΤ) στη Merkel

SZ: Η Γερμανία δεν μπορεί να «παίζει» με την Ελλάδα - Στήριξη Lagarde (ΔΝΤ) στη Merkel
Με το Brexit η ΕΕ χάνει το πρώτο μέλος της, στις ΗΠΑ κυβερνά το Donald Trump και η Ευρώπη θέλει να μείνει συσπειρωμένη
«Είτε η Merkel και o Schaeuble θα εντείνουν τις ηθικές πιέσεις προς την ευρωπαΐστρια Lagarde για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, είτε, σε διαφορετική περίπτωση, δεν τους απομένει άλλη λύση από το να υιοθετήσουν την πρόταση Weber.
Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα καλύπτεται με τον καλύτερο τρόπο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Τι εμποδίζει αυτό το status quo να γίνει ρεαλιστική εκδοχή για το μέλλον;», γράφει σε σημερινό άρθρο της η Suddeutsche Zeitung (SZ).
Επίσης, η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει και την αυξανόμενη ανησυχία του Βερολίνου στο ενδεχόμενο η Lagarde να διατηρήσει σκληρή στάση και σημειώνει: «Η Merkel διατρανώνει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, από την άλλη (όμως) αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία και η εκδοχή της αναμονής αποκλείεται».
Υπενθμίζεται ότι ο M. Weber, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και αντιπροέδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), είχε αποστασιοποιηθεί -σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα- από τη μέχρι πρότινος γερμανική θέση, την οποια πάντα εξέφραζαν, τόσο η καγκελάριος, Angela Merkel, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, δηλαδή ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
O Weber «επαναφέρει μία συζήτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, αν δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει σε ηλικία που να μπορούν να φροντίσουν τα του οίκου τους μόνοι τους», υπογραμμίζει η αρθρογράφος της (SZ), υπενθυμίζοντας τις αλλαγές στον παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περίγυρο σε σχέση με το 2015, όταν αποφασίστηκε το πρόγραμμα και εγκρίθηκε στη γερμανική Βουλή, αλλά και μέσα στην ΕΕ με κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες σε τρεις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.
«Το σενάριο με τις απειλές Schaeuble για Grexit που προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές [...] θυμίζει καλοκαίρι του 2015, όταν η Αθήνα ήταν λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ που την ωθούσε ο Schaeuble και απέτρεψε αργότερα η Merkel[...] μόνο που το 2017 δεν είναι 2015.
Με το Brexit η ΕΕ χάνει το πρώτο μέλος της, στις ΗΠΑ κυβερνά το Donald Trump και η Ευρώπη θέλει να μείνει συσπειρωμένη.
Η εύθραυστη κατάσταση και οι επικείμενες εκλογές κάνουν αβέβαιη την έκβαση της διαμάχης για τη συμμετοχή του Ταμείου», τονίζει η Suddeutsche Zeitung.
Αντίθετα, χαρακτηρίζει κακές τις υπηρεσίες του κ. Weber εν μέσω εντατικών διαπραγματεύσεων η εφημερίδα Munchner Merkur, η οποία εκδίδεται, επίσης, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας: «Επρόκειτο για υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης για να αποσπάσει το καλοκαίρι του 2015 την έγκριση του Κοινοβουλίου για το τρίτο πρόγραμμα», σημειώνει.
«Εκπλήσσει η ελαφρότητα ορισμένων βουλευτών από τα δύο χριστιανικά κόμματα, που τότε έδιναν όρκους αιώνιας πίστης», προσθέτει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS