Ο Blair ζητά από τους Βρετανούς να ξεσηκωθούν ενάντια στο Brexit - Η έξοδος από την ΕΕ συνιστά απειλή για τη χώρα

Ο Blair ζητά από τους Βρετανούς να ξεσηκωθούν ενάντια στο Brexit - Η έξοδος από την ΕΕ συνιστά απειλή για τη χώρα
O Blair μετά από τρεις φορές εκλεγμένος Πρωθυπουργός με τους Εργατικούς, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην βρετανική πολιτική σκηνή 
Σε μια απίστευτα πολιτική κίνηση προχώρησε ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair.
Κάλεσε τους βρετανούς να ξεσηκωθούν ενάντια στο Brexit καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ συνιστά απειλή για τη χώρα.
Στην πρώτη του σημαντική πολιτική παρέμβαση από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, ο Blair ζητάει να συσπειρωθούν οι αντίπαλοι του Brexit λέγοντας ότι δεν ήταν επαρκώς σαφές το νόημα του δημοψηφίσματος όταν αυτό διενεργήθηκε και ότι η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στο "Brexit με κάθε κόστος".
"Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους του Brexit.
Καθώς αυτοί αποσαφηνίζονται τώρα είναι δικαίωμά τους να αλλάξουν γνώμη.
Η αποστολή μας είναι να τους πείσουμε να το πράξουν", είπε ο Blair σε ομιλία του στην φιλοευρωπαϊκή οργάνωση Open Britain.
"Δεν είναι η ώρα για υποχώρηση, αδιαφορία ή απελπισία, αλλά είναι η ώρα να εξεγερθούμε υπερασπιζόμενοι αυτά που πιστεύουμε", είπε ο Blair μιλώντας στο City του Λονδίνου.
Ο Blair είπε ότι οι επιπτώσεις από την έξοδο από την ΕΕ θα ήταν αρνητικές για την Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο.
Όταν δέχτηκε πιέσεις να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, απάντησε:
"Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ, πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης--ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν Όχι) αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση".
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May έχει δεσμευτεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ τον επόμενο μήνα και είναι σαφές ότι οραματίζεται ένα σκληρό "διαζύγιο", που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση και από την ενιαία αγορά.
Επίσης έχει προειδοποιήσει τους πολιτικούς να μην παρακωλύσουν την διαδικασία.
Ο Μπλερ άσκησε κριτική εις βάρος της May και άλλων μελών της κυβέρνησης, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπερ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ επειδή δεσμεύτηκαν να βγάλουν τη χώρα από την ενιαία αγορά για πολιτικούς λόγους παρότι είχαν υπερασπιστεί με πάθος τα οφέλη της.
Ο πρώην ηγέτης των Τόρις Ian Dankan Smith χαρακτήρισε αλαζονικά και αντιδημοκρατικά τα σχόλιά του, αλλά ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Nick Clegh δήλωσε ότι "συμφωνεί με κάθε λέξη", σύμφωνα με το BBC.
Ο πρώην αρχηγός του αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP Nigel Farage είπε ότι ο Blair "είναι άνθρωπος του χθες", ενώ η Ντάουνιγκ Στριτ δήλωσε "απόλυτα δεσμευμένη" απέναντι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, πρόσθεσε το BBC.
Ο Blair, τρεις φορές εκλεγμένος Πρωθυπουργός με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην βρετανική πολιτική σκηνή και τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις:
προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην εκλέξουν τον σκληροπυρηνικό αριστερό Jeremy Corbyn επικεφαλής των Εργατικών και επιχείρησε να πείσει τους πολίτες να μην στηρίξουν το Brexit.
Ωστόσο, καμία από τις παρεμβάσεις του αυτές δεν πέτυχε.
Η φήμη του μεταξύ των Βρετανών πολιτών παραμένει αμαυρωμένη εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ--ζήτημα το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο χρόνο όταν εκδόθηκε το αρνητικό πόρισμα πολυαναμενόμενης έρευνας για την απόφασή του να συμμετάσχει η χώρα στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Παρότι διατηρεί την υποστήριξη των μετριοπαθών Εργατικών, δεν ισχύει το ίδιο για πολλά στελέχη του κόμματος που αισθάνονται ότι πρόδωσε τις σοσιαλιστικές ρίζες του κόμματος.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS