Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bruegel: Η κρίση ταυτότητας και αλληλεγγύης της ΕΕ, που επέφεραν οι πολιτικές λιτότητας

Bruegel: Η κρίση ταυτότητας και αλληλεγγύης της ΕΕ, που επέφεραν οι πολιτικές λιτότητας
«Οι πολίτες του Βορρά δε θέλουν να πληρώνουν τα λάθη των χωρών του Νότου»
Στην χαμένη αλληλεγγύη και την ανισότητα που επέφερε μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών η οικονομική κρίση αναφέρεται σε άρθρο του το Bruegel, κάνοντας λόγο για μία σοβαρή «κρίση ταυτότητας» στην οποία έχει εισέλθει το άλλοτε αξιοζήλευτο μπλοκ.
Επικαλούμενο τις αναλύσεις ορισμένων συγγραφέων και καθηγητών όπως οι Maurizio Ferrera, Thomas Risse, Neil Fligstein, Ioanna Ntampoudi, Sophie Duchesne κλπ, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εκτενώς με την ταυτότητα της Ε.Ε., το think tank μιλά για μία κυριαρχία των οικονομικών μεγεθών εντός της Γηραιάς Ηπείρου, που αφήνει σε δεύτερη μοίρα τις βασικές της αξίες.
Ο Thomas Risse υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν αναπτύξει διπλή ταυτότητα, μία για το έθνος τους και μία για την Ε.Ε., με την πρώτη τα τελευταία χρόνια να υπερτερεί.
Από την πλευρά του, ο κ. Fligstein τονίζει ότι από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους, το 2011, και μετά, ουσιαστικά εξαφανίστηκε η αίσθηση ενότητας που διακατείχε τις ευρωπαϊκές χώρες, συνδέοντας φυσικά το παραπάνω με τις «αποκρουστικές» πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή της.
«Οι πολίτες του Βορρά δε θέλουν να πληρώνουν τα λάθη των χωρών του Νότου.
Αντί η Ε.Ε. να λαχταρά την εξασφάλιση της ολοκλήρωσής της, είναι καιρός να αναγνωρίσει πως η αληθινή πρόκληση είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της», σχολιάζει το Bruegel, επισημαίνοντας ότι η Ένωση πρέπει να γίνει πάλι δημοκρατική και κοινωνική, και όχι τεχνοκρατική, όπως τώρα.
Το think tank δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους ευνοημένους της κατάστασης, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους πολιτικούς που ασκούν επιρροή εκμεταλλευόμενοι τον ραγδαία αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης