Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Καταλονία ζητά δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από την Ισπανία

Η Καταλονία ζητά δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από την Ισπανία
O πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy απορρίπτει ένα τέτοιο ενδοχόμενο
Νέα έκκληση στη Μαδρίτη απηύθυνε η κυβέρνηση της Καταλονίας για τη διεξαγωγή νόμιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.
Όπως ακριβώς έκανε και η Σκοτία με την έγκριση του Λονδίνου του 2014.
Ο Πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont σε ανοιχτή επιστολή του προς την εφημερίδα «El Pais» δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σκοτίας συμφώνησαν ξανά για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
«Αυτό που επιθυμούμε στην Καταλονία είναι το σενάριο ενός συμπεφωνημένου δημοψηφίσματος», δήλωσαν ο Πρόεδρος της Καταλονίας και ο αντιπρόεδρός του Oriol Hounkeras.
Η κυβέρνηση της Καταλονίας επιδιώκει από το 2010 να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι θα είναι αντισυνταγματικό.
Στις 13 Μαρτίου, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, επιβεβαίωσε πως θα ζητήσει άδεια για την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία στις αρχές του 2019, όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στο δημοψήφισμα του 2014, το 55% των Σκοτσέζων τάχθηκαν υπέρ της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης