Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία από την «πυρηνική» ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα - Ανεβαίνει ο χρυσός, πέφτει το δολάριο

Παγκόσμια ανησυχία από την «πυρηνική» ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα  - Ανεβαίνει ο χρυσός, πέφτει το δολάριο
Στο κάδρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης εισήλθε η Βόρεια Κορέα την οποία είχε στοχοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, μία μέρα πριν από την επίθεση στη Συρία
(upd) Επικίνδυνη κλιμάκωση παρουσιάζει η ένταση ανά τον κόσμο, μόλις ελάχιστες μέρες μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία (6/4/2017) σε αντίποινα χημικού πλήγματος με δεκάδες νεκρούς στην επαρχία Ιντλίμπ.
Στο κάδρο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης εισήλθε η Βόρεια Κορέα την οποία είχε στοχοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, μία μέρα πριν από την επίθεση στη Συρία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε σήμερα (11/4/2017) με αναρτήσεις του στο Twitter προειδοποιώντας τη Βόρεια Κορέα και στέλνοντας παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα και με οικονομικό περιεχόμενο στην Κίνα.
Αφορμή στάθηκε η συνάντηση που είχε στη Φλόριντα με τον Κινέζο ομόλογό του  Xi Jiping στις 6/4/ 2017.
«Εξήγησα στον πρόεδρο της Κίνας ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ καλύτερη γι' αυτούς αν επιλύσουν το Βορειοκορεατικό πρόβλημα!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠA.
«Η Βόρεια Κορέα πάει γυρεύοντας.
Αν η Κίνα αποφασίσει να βοηθήσει, θα είναι θαυμάσια.
Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα χωρίς αυτούς!», πρόσθεσε σε μία δεύτερη ανάρτηση.

Με πυρηνική επίθεση απειλεί η Βόρεια Κορέα

Η απάντηση της Βόρειας Κορέας ήλθε άμεσα από τα μέσα ενημέρωσης της απομονωμένης αυτής χώρας.
Η κρατική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας Rodong Sinmun έγραψε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ.
«Ο ισχυρός επαναστατικός στρατός μας παρακολουθεί από κοντά κάθε κίνηση των μονάδων του εχθρού με τα πυρηνικά μας να στοχεύουν τις βάσεις των Αμερικανών εισβολέων όχι μόνο στη Νότια Κορέα και την περιοχή των επιχειρήσεων του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά επίσης την ηπειρωτική Αμερική» τονίζεται.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Huang Kyo An προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «μεγαλύτερες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα και διέταξε τον στρατό να εντείνει την παρακολούθηση και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ.
«Είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε μεγαλύτερες προκλήσεις όπως μια πυρηνική δοκιμή που θα συμπέσουν χρονικά με διάφορες επετείους όπως την "Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση"», δήλωσε ο Ηuang.
Η Βόρεια Κορέα συγκάλεσε την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, σε μία από τις δύο ετήσιες συνεδριάσεις της όπου ανακοινώνονται σημαντικά γεγονότα και εγκρίνονται οι στόχοι της εθνικής πολιτικής της χώρας.
Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε το KCNA, επισήμανε ότι η προσέγγιση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων αποδεικνύει ότι οι «απερίσκεπτες ενέργειες (της Αμερικής) με στόχο την εισβολή βρίσκονται πλέον σε κρίσιμη φάση».
«Δεν ικετεύσαμε ποτέ για την ειρήνη αλλά θα λάβουμε τα σκληρότερα αντίποινα εναντίον όσων μας προκαλούν προκειμένου να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με την ισχυρή δύναμη των όπλων και θα παραμείνουμε στον δρόμο που επιλέξαμε για εμάς» σημείωσε εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Στον Ειρηνικό κατευθύνονται αμερικανικά πλοία και το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Carl Vinson

Η ανταλλαγή επιθετικών δηλώσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ εξελίσσεται την ώρα, που πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ των οποίων ηγείται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Carl Vinson, κατευθύνονται ήδη προς τον δυτικό Ειρηνικό.
«Η αμερικανική διοίκηση στον Ειρηνικό έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson να είναι διαθέσιμο και παρόν στον δυτικό Ειρηνικό ως προληπτικό μέτρο», τόνισε  εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στις 9/4/2017, επικαλούμενος την αυξανόμενη ανησυχία που προκαλεί το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.
«Κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη η αυξημένη παρουσία», εκεί τόνισε νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων  Reuters ένας αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.  

Ανεβαίνει ο χρυσός, το «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών

Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης ο χρυσός ανέκαμψε εκ νέου και πλησίασε μετά από καιρό τα 1.300 δολάρια.     
Από τις 16:50 ώρα Ελλάδας, το πολύτιμο μέταλλο, το «ασφαλές καταφύγιο» των επενδυτών, αύξησε την τιμή του πάνω από τα 1.265 δολάρια ανά ουγγιά. 
Στην αύξηση της τιμής του χρυσού πέραν της «πυρηνικής» αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας συνέβαλε και η ένταση, που σοβεί στο συριακό ζήτημα και κάνει τους επενδυτές νευρικούς.

«Εκρηκτικό» το γεωπολιτικό κοκτέιλ και λόγω Συρίας - Για προβοκάτσιες προειδοποιεί ο Putin 

Περί τις 16:30, ώρα Ελλάδας σήμερα 11/4/2017 ο Vladimir Putin, απαντώντας στα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson, δήλωσε πως η Μόσχα θα αγνοήσει την κριτική της Δύσης για το ρωσικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο της Συρία.
Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τη χημική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Ιντλίμπ και που αποδίδεται, από τις δυτικές χώρες, στο καθεστώς του Bashr al-Assad.
Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε πως η Μόσχα έχει πληροφορίες από «αξιόπιστες πηγές» ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για νέες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας και μάλιστα κοντά στην περιοχή της Δαμασκού, ενώ έκανε λόγο για νέες «προγραμματισμένες προβοκάτσιες» με χημικά όπλα στην αραβική χώρα με απώτερο στόχο να επιρριφθούν ευθύνες στη συριακή κυβέρνηση.
Επιπλέον, έκλεισε το θέμα της χημικής επίθεσης στην Ιντλίμπ, ως μία ψευδή καταγγελία.
Πριν από τα παραπάνω, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καλούσε τη Μόσχα να διαλέξει ανάμεσα στη Δύση και τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad.
«Η Ρωσία πρέπει να διαλέξει τις Η.Π.Α. και τις ομοϊδεάτισσες χώρες ή τον Assad, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ)», είπε χαρακτηριστικά ο Rex Tillerson, διαμηνύοντας μάλιστα πως η «βασιλεία της οικογένειας Assad πλησιάζει στο τέλος της».

Λευκός Οίκος: Ούτε ο Αδολφος Χίτλερ δε χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στον πόλεμο

Ως «λάδι στη φωτιά» μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος σχολίασε σήμερα 11 Απριλίου, με αφορμή τη φρικτή επίθεση στην Ιντλίμπ της Συρίας, πως «ούτε ο Αδόλφος Χίτλερ δε χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στον πόλεμο».
Οι αναφορές του κ. Sean Spicer είχαν φυσικά αποδέκτη τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad, τον άνθρωπο που οι Η.Π.Α. έχουν «δείξει» κι επίσημα για το μακελειό που άφησε πίσω του πάνω από 100 νεκρούς, η πλειοψηφία των οποίων ήταν παιδιά.
Βέβαια, αξίζει να υπενθυμιστεί στον Αμερικανό αξιωματούχο πως ο Χίτλερ χρησιμοποιούσε αίθουσες αερίων για την εξόντωση των Εβραίων…
«Νομίζω πως δεν θα χρησιμοποιούσε το αέριο για την εξόντωση των δικών του ανθρώπων, όπως ο Assad, ο οποίος πετά χημικά και εξοντώνει αθώους», απάντησε ο κ. Spicer σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Για πρώτη φορά έπεσε το δολάριο από τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2016

Το εκρηκτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, συνέβαλε και στην πτώση του δολαρίου για πρώτη φορά από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο 2016.   
 Η ισοτιμία γεν/δολαρίου «έσπασε» για πρώτη φορά μετά τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016 το «ψυχολογικό όριο» των 110.
Μετά και την νίκη του Ρεπουμπλικάνου, το αμερικανικό νόμισμα επιδόθηκε σε ένα συνεχόμενο ράλι, λόγω των προοπτικών ανάπτυξης από τις πολιτικές που θα εφάρμοζε η νέα κυβέρνηση αλλά και από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
Πλέον όμως, περί τις 18:00 ώρα Ελλάδας, το δολάριo υποχωρούσε κατά 1,12%, στα 109,69 γεν, ενώ ο δείκτης του νομίσματος (έναντι των κύριων ανταγωνιστών του) βρισκόταν στο -0,39% και τις 100,62 μονάδες.  

(Πρώτη ενημέρωση 18:55, 11 Απριλίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης