Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στις κάλπες οι Γάλλοι ψηφοφόροι την Κυριακή 23/04 στη σκιά της τρομοκρατίας

Reuters: Στις κάλπες οι Γάλλοι ψηφοφόροι την Κυριακή 23/04 στη σκιά της τρομοκρατίας
Oι Γάλλοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες την Κυριακή σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε στην πιο απρόβλεπτη εκλογική διαδικασία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας
Στο επίκεντρο επιστρέφει η ανησυχία για την ασφάλεια, εν όψει του α΄γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, στον απόηχο της νέας τρομοκρατικές επίθεσης στο Παρίσι, το βράδυ της Πέμπτης 20/04.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι Γάλλοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες την Κυριακή σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε στην πιο απρόβλεπτη εκλογική διαδικασία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας καθώς κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων.
Δύο από αυτούς θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαϊου.
Την ώρα της διεξαγωγής της τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, η γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους που στοίχισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο άλλων.
Το νέο αυτό χτύπημα ρίχνει απότομα και με τραγικό τρόπο την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας και δεν αποκλείεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.
Μετά την επίθεση κάποιοι από τους υποψηφίους συγκρούστηκαν για το αν θα πρέπει να διακοπεί μια ημέρα νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία.
"Σε αυτό το κλίμα δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η εκστρατεία. Πρώτα θα πρέπει να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την αστυνομία", δήλωσε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Francois Fillon, στην εκπομπή του France 2 προσθέτοντας ότι θα ματαιώσει επίσκεψή του στην Άλπεις που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
O Fillon ο οποίος έχει επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στο θέμα της τρομοκρατίας, πρόσθεσε ότι η μάχη κατά του "ισλαμιστικού ολοκληρωτισμού" θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον επόμενο πρόεδρο.
Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean Luc Melenchon, τόνισε ότι οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν στη βία.
"Αναμένοντας περισσότερες σαφείς πληροφορίες θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας ως πολίτες: όχι πανικός, δεν θα πρέπει να διακόψουμε τη δημοκρατική διαδικασία", υπογράμμισε.
Οι δημοσκόποι φέρουν τον κεντρώο Emmanouel Macron και την ακροδεξιά Marine Le Pen να κατακτούν την Κυριακή τις δύο πρώτες θέσεις και να πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο, κάτι που--αν επαληθευτούν-- θα διακόψει την συνήθη εναλλαγή εξουσίας στη Γαλλία μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς.
Ο πρώην τραπεζίτης Macron, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομίας για να ιδρύσει το ανεξάρτητο κίνημά του "En Marche!" ("Εμπρός!"), φέρεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να κερδίζει την Λεπέν στον δεύτερο γύρο.
Ωστόσο, η μάχη μεταξύ των υποψηφίων είναι εξαιρετικά αμφίρροπη καθώς τα ποσοστά τους στον πρώτο γύρο βρίσκονται εντός του περιθωρίου σφάλματος.
Για παράδειγμα, ο Melenchon ο οποίος από αουτσάιντερ αρχικά βρέθηκε να είναι αξιόπιστος διεκδικητής της προεδρίας χάρη στις επιτυχημένες τηλεοπτικές του εμφανίσεις και σε μια ακόμη πιο επιτυχημένη εκστρατεία μέσω των social media, δίνει ουσιαστικά μάχη στήθος με στήθος με τον Fillon και απέχει μόλις μερικές ποσοστιαίες μονάδες από τους επικρατέστερους.
Η Le Pen, η οποία έχει επικεντρώσει την εκστρατεία της στη μετανάστευση και την ασφάλεια, δεν έχασε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την χθεσινοβραδινή επίθεση.
"Δεν θέλω να συνηθίσουμε στην ισλαμιστική τρομοκρατία.
Θα πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε αφελείς.
Δεν μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια χώρα, η οποία δεν είναι ικανή να τα υπερασπιστεί", δήλωσε στο France 2.
Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου θέλει να ενισχύσει τους ελέγχους στα γαλλικά σύνορα, να κτίσει περισσότερες φυλακές, ενώ υποστηρίζει ότι οι αρχές δεν κάνουν αρκετά για την προστασία των πολιτών από επιθέσεις σαν την χθεσινή.
Τέτοια χτυπήματα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230 ανθρώπους στη Γαλλία από τον Ιανουάριο του 2015.
"Σήμερα το φονταμεταλιστικό ισλάμ διεξάγει πόλεμο και...δεν λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
Ο Macron ο οποίος ως υπουργός Οικονομίας στην σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία είχε δεχτεί επανειλημμένως επικρίσεις για την πλημμελή διαχείριση του ζητήματος ασφαλείας, της απάντησε ότι η λύση δεν είναι τόσο απλοϊκή όσο την περιγράφει.
"Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος.
Ακούω την κυρία Le Pen ...όποιος λέει ότι μπορεί να τα κάνει αλλιώς είναι ανεύθυνος και ψεύτης", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης