Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Υπέρ της καταπολέμησης των διεθνών κυβερνοεπιθέσεων οι G7 - Ζητούν να υπάρξουν κοινές πρακτικές

Ιταλία: Υπέρ της καταπολέμησης των διεθνών κυβερνοεπιθέσεων οι G7 - Ζητούν να υπάρξουν κοινές πρακτικές
Την Παρασκευή (12/5) δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες επλήγησαν από την παγκόσμιας κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Συμφωνούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις κυβερνοεπιθέσεις οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης από τη συνάντησή τους στο Μπάρι της Ιταλίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών των G7 θα δεσμευθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής από τις διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (12/5) μια  παγκόσμια κυβερνοεπίθεση μόλυνε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες.
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που είδε το Reuters, «αναγνωρίζουμε πως τα κυβερνοεπεισόδια αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή για τις οικονομίες μας και πως πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις οικονομικής πολιτικής».
Ζητούμενο για τους G7 είναι να υπάρξουν κοινές πρακτικές για να εντοπίζονται γρήγορα οποιαδήποτε ευάλωτα σημεία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ενώ τονίζουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για την αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας μεταξύ μεμονωμένων χρηματοοικονομικών εταιρειών και στο σύνολο του τομέα.
Πάντως, αργότερα σήμερα το σχέδιο δήλωσης θα επανεξετασθεί πριν δημοσιοποιηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G7, οι οποίοι συζητούν τα θέματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία κατά τη διήμερη σύνοδο στο Μπάρι της Ιταλίας.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, η συζήτηση, η οποία είχαν προγραμματισθεί πριν από τις χθεσινές επιθέσεις, ήταν "δυστυχώς πολύ επίκαιρη".
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, Παρασκευή(12/5) δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχεδόν 100 χώρες επλήγησαν από την παγκόσμιας κλίμακας κυβερνοεπίθεση,  η οποία εκδηλώθηκε με χρήση εργαλείων που εκτιμάται ότι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).
Μάλιστα, ο ιός, τύπου ransomware, κρυπτογράφησε δεδομένα στους υπολογιστές και ζητούσε από τους χρήστες να πληρώσουν από 300 μέχρι 600 δολάρια ως λύτρα για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στα δεδομένα τους και σύμφωνα με τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλειαμ, κάποιοι πλήρωσαν μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin.
Πάντως, ερευνητές του κατασκευαστή προγραμμάτων προστασίας Avast δήλωσαν πως διαπίστωσαν 75.000 μολύνσεις σε 99 χώρες, με κορυφαίους στόχους της επίθεσης την Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.
Τη μεγαλύτερη αναστάτωση προκάλεσαν οι επιθέσεις που αναφέρθηκαν στη Βρετανία, καθώς νοσοκομεία και κλινικές αναγκάστηκαν να παραπέμψουν αλλού τους ασθενείς διότι έχασαν την Παρασκευή (12/5) την πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης