Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία Lagarde για συμφωνία στο ελληνικό πρόγραμμα - Συναίνεση με Washington Group για ελάφρυνση χρέους

Αισιοδοξία Lagarde για συμφωνία στο ελληνικό πρόγραμμα - Συναίνεση με Washington Group για ελάφρυνση χρέους
Σήμερα η κα Lagarde ενημέρωσε το Δ.Σ. του Δ.Ν.Τ. για τις εξελίξεις στο θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά και για τα ταξίδια της σε Ιταλία και Κίνα
Το «Washington Group», το οποίο συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπάρι της Ιταλίας, συναίνεσε στην Christine Lagarde σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. να θέτει με επιτακτικό τρόπο το επίμαχο ζήτημα, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο να λάβει μέρος στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
H συνάντηση του Washington Group έγινε στην ιταλική πόλη στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7.
Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές, το Δ.Ν.Τ. και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, εν τούτοις η κα Lagarde φέρεται να νιώθει ότι τα πράγματα προχωρούν προς το παρόν καλά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com από πηγές εκτός Ταμείου, η γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ. μίλησε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για τα ταξίδια της στην Ιταλία και την Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις για το χρέος συνεχίζονται ενόψει του Eurogroup.
Στις συζητήσεις συμμετέχουν η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., ο διευθυντής Ευρώπης Poul Thomsen Τόμσεν και η Delia Velculescu.
Σε ό,τι αφορά στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο, η κα Lagarde έκανε απλά μία γενική αναφορά στη συνάντηση, αλλά όχι στο περιεχόμενο της.

Όπως έγραφε χθες το bankingnews.gr, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Washington Group ετοιμάζει νέα συνάντηση αυτή την φορά στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 22 Μαΐου του 2017 όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και φυσικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.
Το στίγμα για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι αποφάσεις για το χρέος από τους ευρωπαίου εταίρους (σ.σ. εφόσον υπάρξουν) θα δώσει προηγουμένως η ομάδα του Washington Group που θα αναλάβει να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μεταξύ Βερολίνου και Δ.Ν.Τ. πάνω σε αυτό το θέμα.
Με δεδομένο ότι οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτοι το Washington Group θα πρέπει στην δεύτερη αυτή συνάντηση να ικανοποιήσει από τη μία πλευρά τις απαιτήσεις του Ταμείου και από την άλλη να μην παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου που κινείται σε προεκλογική τροχιά.
Σε αυτό το πλαίσιο όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθούν εκ νέου πάνω στο τραπέζι για να μπορέσει να βρεθεί η «χρυσή τομή».
Να θυμίσουμε ότι η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde επιμένει σε ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικές προβλέψεις για το πλεόνασμα, ο δε Wolfgang Schaeuble ζητά θετικές προβλέψεις, ακριβώς για να μην αναγκαστεί η ευρωζώνη να συμφωνήσει σε μεγάλες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος.
Οι πιθανότητες για επίτευξη συνολικής συμφωνίας τη Δευτέρα 22 Μαίου είναι μοιρασμένες, 50-50% έλεγε χθες κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης επικαλούμενος τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους πιστωτές για το πακέτο των μέτρων που κρίνονται αναγκαία.
Το μόνο κομμάτι στο οποίο συμφωνούν είναι στα μέτρα λιτότητας…

Με το «κλειδί» για συνολική συμφωνία την Δευτέρα να είναι ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται:

1. Να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης που θα γίνει σε οκτώ βδομάδες όπως προέβλεψε ο χθεσινός αξιωματούχος…(!!!) - και ενώ ο εφιάλτης της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων του καλοκαιριού καιροφυλαχτεί.
Οι 8 εβδομάδες ημερολογιακά μας οδηγούν έως τις 13-14 Ιουλίου του 2017 δηλαδή μόλις ελάχιστες ημέρες από την λήξη του πρώην 3ετούς ομολόγου στις 17 Ιουλίου 2017.

2. Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
Το 3,5% θα παραμείνει ως το 2022 ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί επεξεργάζονται μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπου από το 2022 και μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

3. Να υπάρξει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το χρέος που θα ικανοποιεί το Δ.Ν.Τ., ώστε την ίδια ημέρα, εφόσον δεν συμβεί αυτό ή στο επόμενος Eurogroup στις 15 Ιουνίου, να είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης