Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εύσημα στη Ρωσία από το ΔΝΤ - Ανακάμπτει η οικονομία της χώρας

Εύσημα στη Ρωσία από το ΔΝΤ - Ανακάμπτει η οικονομία της χώρας
Τα επόμενα χρόνια, το Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5%
Η ρωσική οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ φέτος θα σημειώσει ανάπτυξη 1,4%.
Η Ρωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου οι οποίες πλήττονται μετά τη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου που ξεκίνησε από το 2014.
Παράλληλα οι οικοονμικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση ως αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας επιδείνωσαν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία που έπεσε σε ύφεση η ισοτιμία για το ρούβλι καταποντίστηκε ενώ πολλοί άνθρωποι χτυπήθηκαν σκληρά από την λιτότητα. Τώρα τα πράγματα ανατρέπονται.
"Η οικονομία εξέρχεται από μια ύφεση δύο ετών, η οποία, χάρη στην αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης αποδείχθηκε πιο ήπια αναφέρει το ΔΝΤ.
 Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα 26 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε ανέβηκαν γύρω στα 50 δολάρια, λόγω των περικοπών στην παραγωγή που που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και η ίδια η Ρωσία.
Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο της Μόσχας να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, να αποκαταστήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις και να βάλει τάξη στο τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα παρατεταμένα αποτελέσματα των κυρώσεων θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις και η κυβέρνηση της Ρωσίας έπρεπε να ακολουθήσει μια πολύ ευρύτερη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο.
Τα επόμενα χρόνια, το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5%. Αυτό συγκρίνεται με ποσοστά αύξησης άνω του 3,5% μεταξύ 2010 και 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης