Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Η δήλωση της Merkel είχε στόχο την εξωτερική πολιτική του Donald Trump

tags :
CNN: Η δήλωση της Merkel είχε στόχο την εξωτερική πολιτική του Donald Trump
Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ να έχει σημαντική επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική από ότι στην εσωτερική πολιτική
Την Κυριακή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel σε μια μόνο φράση εξέφρασε το πόσο ριζικά ο πρόεδρος Donald Trump έχει αναδιαμορφώσει - και θα συνεχίσει να αναμορφώνει - τον κόσμο, και τη θέση της Αμερικής σε αυτόν.
«Ο καιρός που στηριζόμασταν στη βοήθεια από τους άλλους έχει περάσει,» δήλωσε η Merkel την Κυριακή σε εκδήλωση για να υποστηρίξει την εκστρατεία της.
Ενώ η Merkel δεν έκανε καμία αναφορά προς τον Trump συγκεκριμένα, ήταν σαφές προς τα που πήγαινε το μήνυμα, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συνάντηση της G7 στην οποία Trump κατηγόρησε τους ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής για μη τήρηση των υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ και κατέστησε σαφές πως στις ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν μόνοι τους για την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.
Τα λόγια Trump - και η αντίδραση της Merkel – είναι κάτι που φάνηκε από την αρχή της εκστρατείας του αμερικανού προέδρου: τις τάσεις του για δραστική αλλαγή στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Το απανταχού παρών «Make America Great Again» σύνθημα Trump, ερμηνεύτηκε από πολλούς από τους οπαδούς του, ως η ιδέα που θα έκανε την Αμερική μεγάλη και πάλι, με πολιτική ορθότητα, φέρνοντας πίσω θέσεις εργασίας, κρατώντας έξω από τη χώρα εργαζόμενους χωρίς χαρτιά.
«Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος είδε να χτυπάμε, ας πούμε, την Κίνα, σε μια εμπορική συμφωνία;
Θα μας σκοτώσουν.
Θα κερδίζει η Κίνα όλη την ώρα.
«Πότε νικήσαμε το Μεξικό στα σύνορα;
Γελάνε μαζί μας με τη βλακεία μας.»
«Οι ΗΠΑ έχει γίνει μια χωματερή για τα προβλήματα όλων των άλλων.»
Αυτές είναι μερικές από τις προεκλογικές χαρακτηριστικές δηλώσεις του Donald Trump.
Στη συνέχεια, υπάρχει αυτό το απλό γεγονός όπως σχολιάζει το CNN:
Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης να έχει σημαντική επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική από ότι στην εσωτερική πολιτική.
Σχεδόν πάντα ένας πρόεδρος ότι πρέπει να κάνει στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής οριοθετείται από το Κογκρέσο.
Ο Trump βιάζεται να περάσει τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το πολλά υποσχόμενο τείχος των συνόρων, είναι μόνο δύο παραδείγματα του πόσο δύσκολο είναι να επηρεάσει τα πράγματα στο εσωτερικό.
«Η Μέρκελ λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται σε άλλους και πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, είναι κάτι που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», ο Richard Haass, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων έγραψε την Κυριακή.
Οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου και του αμερικανού προέδρου, έχει αρχίσει να δημιουργεί έντονη ανησυχία, και αυτό με τον Donald Trump να βρίσκεται μόλις 150 ημέρες στην προεδρία.
Το μέλλον αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης