Τελευταία Νέα
Διεθνή

Russia Today: Η διαμάχη Σ.Αραβίας - Κατάρ ενδέχεται να αφορά το φυσικό αέριο και όχι την τρομοκρατία

Russia Today: Η διαμάχη Σ.Αραβίας - Κατάρ ενδέχεται να αφορά το φυσικό αέριο και όχι την τρομοκρατία
Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει καταφέρει να ανεξαρτητοποιήει σε μεγάλο βαθμό τη Ντόχα από το Ριάντ κατά τα τελευταία 22 χρόνια
Η πρόσφατη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με το Κατάρ φημολογείται ότι έχει ξεκινήσει από το 1995 και ότι προέρχεται από την επιτυχία της δεύτερης στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω παραγωγή έχει καταφέρει να ανεξαρτητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Ντόχα από το Ριάντ, ευθυγραμμίζοντάς την παράλληλα με το Ιράν, το οποίο αποτελεί εχθρό της Σαουδικής Αραβίας.
Η επανάσταση του υγροποιημένου φυσικού αερίου κατέστησε τη χώρα ένα από τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο, με ετήσιο εισόδημα ανά κάτοικο ύψους 130 χιλ. δολ., ενώ παράλληλα έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.
Παράλληλα, το πεδίο εξορύξεων «North Field», το οποίο παρέχει όλο τη φυσικό αέριο της χώρας, αποτελεί από κοινού ιδιοκτησία με το Ιράν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ φιλοξενεί την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Το Κατάρ υπήρξε ένα είδος υποτελούς κράτους της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο χρησιμοποίησε την αυτονομία που του δημιούργησε ο πλούτους του φυσικού αερίου για να αποκτήσει έναν πιο ανεξάρτητο ρόλο», δήλωσε ο ερευνητής ενέργειας του Ινστιτούτου Rice University’s Baker, Jim Krane, στο Bloomberg.
«Η υπόλοιπη περιοχή αναζητά την ευκαιρία να κόψει τα φτερά του Κατάρ», πρόσθεσε ο Krane.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλούτος από τις σχετικές εξορύξεις έχει επιτρέψει στο Κατάρ να διαμορφώσει τη δική του εξωτερική πολιτική, η οποία είναι ανεξάρτητη από αυτή της Σαουδικής Αραβίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ριάντ κατηγορεί την Ντόχα ότι στηρίζει διάφορες ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή και συγκρούονται με αυτές της Σαουδικής Αραβίας σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε νωρίτερα εντός της ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επίλυση της κρίσης που έχει διχάσει κατά τις τελευταίες ώρες τον Κόλπο.
Παράλληλα, ο ηγέτης του Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα (6/6) ότι αναμένεται να ταξιδέψει στην Σαουδική Αραβία, αναλαμβάνοντας ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να δοθεί τέλος στην εν λόγω διαμάχη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης