Τελευταία Νέα
Διεθνή

May: Η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στο Brexit - Συμφωνία Tories με το DUP μετά την πύρρειο νίκη με 318 έδρες

May: Η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στο Brexit - Συμφωνία Tories με το DUP μετά την πύρρειο νίκη με 318 έδρες
Πύρρειος νίκη για τους Συντηρητικούς της Theresa May με 319 έδρες

(upd18) Εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε η Theresa May από τη βασίλισσα Ελισάβετ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να δηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στις διαπραηματεύσεις για το Brexit.
Το Συντηρητικό Κόμμα κατέληξε σε συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.
«Η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στις κρίσιμες συνομολίες για το Brexit», τόνισε η Theresa May στις δηλώσεις της έξω από τη Downing Street, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τη βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε.
«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό που θεωρώ σημαντικό στις διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι να έχουμε βεβαιότητα για μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να προωθήσει ένα σχέδιο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», υπογράμμισε η κα May.
Οι Tories πέτυχαν πύρρειο νίκη, χωρίς αυτοδυναμία, με 318 έδρες σε σύνολο 650 εδρών, με το Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May να βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και την αβεβαιότητα για το Brexit στο ζενίθ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν παραιτήθηκε, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται.
Από την αρχή της βραδιάς επρόκειτο για ένα εκλογικό θρίλερ, καθώς αρχικά τα exit polls έδειξαν νίκη της May χωρίς αυτοδυναμία με 48% και 314 έδρες, ενώ όταν ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων πέρασαν μπροστά οι Εργατικοί του Jeremy Corbyn. 
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 318 έδρες, οι Εργατικοί 262 έδρες, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 12 έδρες, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας 10 έδρες, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 35 έδρες, καμία έδρα δεν κέρδισε το UKIP, ενώ μία έδρα συγκεντρώνουν οι Πράσινοι.
Η κα May, εμφανώς απογοητευμένη, τόνισε ότι θα διατηρήσει την σταθερότητα στην Βρετανία ενώ ο κ. Corbyn ζήτησε την παραίτηση της.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν με 43% - 44% ενώ οι Εργατικοί θα λάβουν 40%.








Παραμένουν στη θέση τους οι Hammond, Boris, Rudd, Fallon και Davis, οι κορυφαίοι πέντε της κυβέρνησης May

Τα κορυφαία στελέχη της πρώην κυβέρνησης της Theresa May θα παραμείνουν στη θέση τους και στην τωρινή, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Philip Hammond, τον υπουργό Brexit David Davis, τον υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson, την υπουργό Εσωτερικών Amber Rudd και τον υπουργό Άμυνας Michael Fallon.
Πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης στα παραπάνω πρόσωπα από την πρωθυπουργό Theresa May, η οποία, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής επιλογές της, θα συνεχίσει την πολιτική ενός «σκληρού Brexit» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες (αρχίζουν στις 19 Ιουνίου 2017).

Νωρίτερα...

Στήριξη της May χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά με ανταλλάγματα, εξετάζει το DUP της Β. Ιρλανδίας

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας εξετάζει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο πηγές.
Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία "παροχής στήριξης με ανταλλάγματα".
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Τα exit polls

Με βάση τα exit polls η Theresa May, πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Συντηρητικών εμφάνιζε ποσοστό 48% και 314 έδρες στις βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου 2017, ενώ οι Εργατικοί εμφανίζονταν να λαμβάνουν ποσοστό 41% και 266 έδρες, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, «αφαιρώντας» ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα (πλην των κυβερνώντων).
Στην τρίτη θέση - βάσει των exit polls - με μεγάλη διαφορά οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 34 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 14.
Το BBC στις τελικές του προβλέψεις, αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί θα λάβουν 318 έδρες, 8 λιγότερες από την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, κάνοντας λόγο για πολιτική ήττα της May.
Σύμφωνα με το BBC, ο στόχος της May να λάβει μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί το Brexit κατέρρευσε καθώς όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για μια τεράστια εκλογική νίκη με περισσότερες από 400 έδρες αλλά έχασε ακόμα και την αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα η Μ. Βρετανία να βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην πολιτική αβεβαιότητα.
Το BBC κάνει λόγο για το χειρότερο δυνατό σενάριο καθώς βάσει της κατανομής των εδρών θα υπάρξει ένα «μετέωρο κοινοβούλιο» (hung parliament).
Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η May είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών καθώς όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στρατηγικός πολιτικός της στόχος, να λάβει δηλαδή μια ισχυρή λαϊκή εντολή, αλλά αντιθέτως κατάρρευσε το αφήγημα της, ο Jeremy Corbyn των Εργατικών είναι προφανώς σε πολύ καλύτερη θέση, καθώς πέτυχε ένα εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα  (ενίσχυσε τη δύναμη των Εργατικών κατά περισσότερες από 30 έδρες) την ώρα που βουλευτές του κόμματος του ζητούσαν την ανατροπή του από την ηγεσία του κόμματος ενώ στους μεγάλους χαμένους είναι τόσο το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που έχασε 21 έδρες αλλά και το ευρωσκεπτικιστικό UKIP που δεν έλαβε ούτε μια έδρα.
Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο τι θα γίνει με το Brexit.
«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι η πιθανότητα να ζητηθεί από τη Μ. Βρετανία να καθυστερήσει η διαδικασία του Brexit έχει αυξηθεί σημαντικά δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων στη Μ. Βρετανία που διαταράσσουν ένα ήδη ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» ανέφερε ο Malcolm Barr, οικονομολόγος στη JP Morgan.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ είχαν οριστεί για τις 19 Ιουνίου, χρονοδιάγραμμα που βάσει και της πολιτικής αβεβαιότητας στη Μ. Βρετανία μάλλον θα μετατεθεί για αργότερα.

Πυκνώνουν τα σενάρια για παραίτηση της Theresa May από την πρωθυπουργία

Πυκνώνουν τα σενάρια που θέλουν την Theresa May να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα την παραίτηση της από την πρωθυπουργία αναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μ. Βρετανία.
Αν και το κόμμα της οι Συντηρητικοί αποτελούν την ισχυρότερη πολιτική δύναμη, λαμβάνοντας – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – 318 έδρες, η May είναι η μεγάλη χαμένη της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης.
Και αυτό όχι μόνο διότι δεν επιβεβαιώθηκε ο στόχος της να λάβει μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους το Brexit – στην αρχή μάλιστα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι οι Συντηρητικοί θα λάμβαναν περισσότερες από 400 έδρες – αλλά και γιατί δεν κατάφερε να λάβει τις 326 έδρες που θα της έδιναν τη δυνατότητα να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Και η ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα βαραίνει αποκλειστικά την Theresa May.
Ήδη η βουλευτής των Συντηρητικών, Anna Soubry υποστήριξε ότι η May θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση της ενώ και το BBC μεταδίδει πως οι πιθανότητες να παραιτηθεί η May είναι μοιρασμένες.
Μάλιστα αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι η May θα παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Απαντήσεις σε αυτές τις εκτιμήσεις θα δώσει η ίδια η May, η οποία θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Tις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα στην εκλογική αναμέτρηση στην Μεγάλη Βρετανία.  
Οι Εργατικοί μπορεί να έχουν ξεκινήσει δυναμικά, καθώς στις 05:00 ώρα Ελλάδος τα ξημερώματα έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες σε σύνολο 650 εδρών ωστόσο… "δεν είναι αυτό που φαίνεται".
Βρετανοί αναλυτές τονίζουν πως υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες οι Εργατικοί κέρδισαν μεν, ωστόσο πήραν λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ παρατηρήθηκαν και «διαρροές» προς τους Συντηρηριτικούς.
Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως κάποιες από τις κερδισμένες περιφέρειες αποτελούσαν "προπύργια" των Εργατικών, τότε αυτά τα αποτελέσματα μπορεί και να μην έχουν μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας Tzeri Adams δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.
Εάν το Sinn Fein διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.
Παράλληλα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.
Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.
Τέλος, ο Τzefri Donaldson, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.
Από την πλευρά της η Nicola Stertzonν, πρωθυπουργός της Σκωτίας, τόνισε ότι προτίθεται να βοηθήσει τον Corbyn να γίνει πρωθυπουργός δίνοντας εντολή στο SNP (Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας) να τον στηρίξει αν τα αποτελέσματα των εκλογών δεν οδηγήσουν σε αυτοδυναμία.
Παρόλο που απέρριψε έναν επίσημο συνασπισμό, ανέφερε ότι θα ήθελε οι Εθνικιστές να είναι μέρος μιας προοδευτικής εναλλακτικής αντί μιας συντηρητικής κυβέρνησης, που θα στείλει τον Κόρμπιν να εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Jeremy Corbyn: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, έχουμε ήδη αλλάξει το πρόσωπο της βρετανικής πολιτικής σκηνής

Στην πρώτη δήλωση μετά το κλείσιμο της κάλπης προέβη ο ηγέτης των Εργατικών T. Corbyn εμφανίζεται συγκρατημένος.
Ειδικότερα, ευχαρίστησε τα μέλη και τους υποστηρικτές του κόμματος του, σημειώνοντας:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές μας που εργάστηκαν σκληρά σε αυτή την καμπάνια χτυπώντας πόρτα πόρτα, μέσω των social media και εκείνους που ψήφισαν για ένα μανιφέστο που προσφέρει πραγματική αλλαγή για την χώρα μας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, έχουμε ήδη αλλάξει το πρόσωπο της βρετανικής πολιτικής σκηνής».



Με ποιό τρόπο μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ο Jeremy Corbyn

Στον απόηχο του exit poll,όπου οι Τόρις φαίνεται πως εξασφαλίζουν 314 έδρες, έναντι 330 εδρών που κατείχαν στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ το Εργατικό Κόμμα του Korbin εξασφαλίζει 266 έδρες , ενισχύοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 32 έδρες, η Βρετανική εφημερίδα Independent κάνει λόγο για ένα σενάριο στο οποίο ο ηγέτης των Εργατικών θα μπορούσε να ανέλθει στην πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με τον Independent, με τους Συντηρητικούς να κερδίζουν μεν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, να απέχουν ωστόσο τουλάχιστον δώδεκα έδρες από το να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία που θα τους διασφαλίσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης χωρίς την αναζήτηση εταίρου, η May θα λάβει πρώτη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
«Ωστόσο, σε περίπτωση αποτυχίας η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί κατόπιν στον Corbyn, σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας της Nikola Stertzon και τους Πρασίνους», γράφει η εφημερίδα.
"Κάπως έτσι, μπορεί ο συνασπισμός να κατέχει 323 έδρες, που, σε περίπτωση που το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν ακολουθήσει την παράδοση να μην καταλάβει στο κοινοβούλιο τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία, τότε ο Κόρμπιν θα έχει την αυτοδυναμία", καταλήγει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Ανταμς δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Στο γεγονός πως κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε το exit poll για τις βρετανικές εκλογές αλλά και στον όρο «hung parliament» στέκονται τα βρετανικά ΜΜΕ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν μεν προβάδισμα στην Τερέζα Μέι με 314 έδρες, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές, καθώς απαιτούνται 326 έδρες για αυτοδυναμία.
Η Telegraph τονίζει πως «είναι εκπληκτικό το αποτέλεσμα αλλά κρύβει σοβαρό κίνδυνο να χάσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία τους».
Ενώ εξηγεί και τον όρο «hung parliament» που μπήκε για τα καλά στη ζωή των Βρετανών και σημαίνει πως κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες έδρες για το Κοινοβούλιο.
Τον ίδιο όρο «εκπληκτικό» για να χαρακτηρίσει το exit poll χρησιμοποίησε και η Daily Mail, η οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με αυτό η πρωθυπουργός May έχει χάσει έδρες και η Βρετανία είναι στο δρόμο  του «hung parliament».
Το ΒΒC τονίζει ότι ναι μεν σύμφωνα με το exit poll οι Συντηρητικοί είναι το μεγαλύτερο κόμμα αλλά οι εκτιμήσεις φέρνουν έκπληξη και αβεβαιότητα κάτι που μεταφράζεται και στην πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ.
Τέλος, από την πλευρά του το Sky News, αναφέρει σε μία προσπάθεια να εμβαθύνει στο αποτέλεσμα των πρώτων εκτιμήσεων, ότι μια προοδευτική συμμαχία θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις ίδιες έδρες με τους Συντηρητικούς.

Οι πέντε προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης

Όποιος καταλήξει να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αντιμετωπίζει μια αρκετά δύσκολη θητεία με πολλά ανοιχτά μέτωπα και προκλήσεις, με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πρώτη στον κατάλογο προτεραιοτήτων.

Ακολουθούν οι πέντε βασικές προκλήσεις:

Brexit

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρόκειται να ξεκινήσουν γύρω στις 19 Ιουνίου, με τη Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2019.
Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών θια σταματήσει όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.
Αν κανένα κόμμα δεν κερδίσει την αυητοδυναμία θα υπάρξει λίγος χρόνος για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει στις 13 Ιουνίου για να ορκιστεί σε βουλευτές.
Το άνοιγμα του κοινοβουλίου από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου.
Η πρωθυπουργός Theresa May προκύρηξε πρόωρες κλογές προκειμένου να ενισχυθεί η πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο και να να μπει στις συνομιλίες για το Brexit πιο δυνατή.

Τρομοκρατία και ασφάλεια

Οι εκλογές προορίζονταν για το Brexit, αλλά οι θανατηφόρες τρομοκρατικές σε Μάντσεστερ, όπου 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και το Λονδίνο, όταν οκτώ σκοτώθηκαν από τρομοκράτες ισλαμιστές άλλαξαν τη συζήτηση.
Η May δέχθηκε πιέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την μείωση χιλιάδων αστυνομικών θέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός εσωτερικών.
Υπήρχαν περαιτέρω ερωτήσεις όταν ανακαλύφθηκε ότι ορισμένοι από τους επιτιθέμενους ήταν γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ Βρετανών μουσουλμάνων και τζιχάντ που επιστρέφουν από τη Συρία θα είναι πιθανότατα ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για την επερχόμενη κυβέρνηση.

Οικονομία

Η Βρετανία είχε έλλειμμα του προϋπολογισμού 2,6% του ΑΕΠ τον Μάρτιο του 2017, από 9,9% που ήταν 2010 μετά την οικονομική κρίση.
Το συνολικό δημόσιο χρέος της ανήλθε σε 1,7 τρισ. στερλίνες τον Απρίλιο ήτοι 86% του ΑΕΠ.
Η ανάπτυξη είναι 1,8% και ο πληθωρισμός 2,6%.
Η έξοδος από την ενιαία αγορά της ΕΕ θα έδινε στη Βρετανία την ευκαιρία να επιτύχει τις εμπορικές της συμφωνίες εκτός της ΕΕ.
Οι Συντηρητικοί δεσμεύθηκαν να εξαλείψουν το έλλειμμα και να επιστρέψουν σε πλεόνασματικούς προυπολογισμούς από τα "μέσα της επόμενης δεκαετίας", που σημαίνει περαιτέρω χρόνια λιτότητας.
Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν να τερματίσει τη λιτότητα, να αυξήσει τον φόρο εταιρειών, να αυξήσει τους φόρους για το 5% των μισθωτών και να εξαλείψει το έλλειμμα εντός πέντε ετών.
Η στερλίνα βυθίστηκε μετά την ανακοίνωση τoυ exit poll που δεν βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σκωτία

Οι Εθνικιστές της Σκωτίας πιέζουν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας από την Μεγάλη Βρετανία όταν αρχίσουν να γίνονται σαφείς οι όροι της τελικής συμφωνίας του Brexit στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.
Υποστηριζόμενοι από τους Πράσινους, οι Εθνικιστές έχουν την υποστήριξη του κοινοβουλίου της Σκωτίας για να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση τις επίσημες εξουσίες να ξεκινήσουν τη διαδικασία.
Η Theresa May απέφυγε την πίεση τους λέγοντας ότι δεν ώρα, τόσο σύντομα μετά το δημοψήφισμα του 2014, όταν το 55% υποστήριξε τη διατήρηση της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εάν οι Εργατικοί ζητήσουν τη στήριξη των Σκοτσέζων Εθνικιστών για να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα ήταν πιθανό να έρθει με την αντίτιμο ενός νέου δημοψηφίσματος.

Βόρεια Ιρλανδία

Ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη των διαπραγματεύσεων του Brexit θα είναι η θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι σχέσεις με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που θα αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα του βασιλείου με την ΕΕ.
Η πιθανότητα να βρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, της τελωνειακής ένωσης και του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή ενός "σκληρού συνόρου", το οποίο είναι έντονα αντίθετο από τους κατοίκους της περιοχής.
Οι συμφωνίες του 1998 που διατηρούν την ειρήνη στην επαρχία μετά από τρεις δεκαετίες αιματοχυσίας είναι ευαίσθητες και υπάρχει ανησυχία ότι το Brexit θα μπορούσε να ανατρέψει τη σταθερότητα.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σημάδια ότι η πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι Βρετανοί προτεστάντες παραμένουν η μεγαλύτερη ομάδα, θέλουν να ενταχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.




Οι Συντηρητικοί έχασαν την αυτοδυναμία και «βασίζονται» στους Φιλελεύθερους ή στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα για κυβέρνηση με… αστερίσκους

Οι Συντηρητικοί της (μέχρι πρότινος) πρωθυπουργού Theresa May δεν κερδίζουν την αυτοδυναμία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, για 12 έδρες, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία μία συνεργασία με ένα έτερο κόμμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, ενόψει των πολύ κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit που αρχίζουν την 19η Ιουνίου 2017.
Το σενάριο μίας συνεργασίας μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών φαντάζει απίθανο, οπότε στο «παιχνίδι» μπαίνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Δημοκρατικό Ενωετικό κόμμα και το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας.
Το κόμμα της Πρώτης υπουργού της Σκωτίας κας Nicola Sturgeon έχει κλείσει προ πολλού την πόρτα στην Theresa May, καθώς η επικεφαλής του έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί την αποχώρηση του Βασιλείου από την Ε.Ε.
Μάλιστα, έχει προαναγγείλει και δημοψήφισμα (το δεύτερο, το πρώτο έγινε το 2014) για την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου η χώρα της να μη χάσει τα προβάδισμα από τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Αυτό αφήνει ως πιθανούς συμμάχους της May μόνο τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που είπαν ΟΧΙ και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα που έλαβε 14 έδρες.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει 328 έδρες (312 από τους Tories και 14 από το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα εάν συνεργαστούν), ωστόσο θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια.
Τον περασμένο Μάιο, το κόμμα του Tim Farron, στο προεκλογικό του μανιφέστο, υποσχέθηκε ότι εάν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονταν στην κυβέρνηση θα διεκδικούσαν τη διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης, θα κρατούσαν τη χώρα στην ενιαία αγορά και επίσης θα διοργάνωναν δεύτερο δημοψήφισμα επί των τελικών όρων της συμφωνίας εξόδου από την Ε.Ε.
Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείουν την αποχώρηση από την Ε.Ε., ωστόσο βάζουν πολύ υψηλά τον πήχη.
Μεταξύ των πολιτικών που προτείνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι και η νομιμοποίηση της κάνναβης, ώστε να μπορεί να φορολογείται αλλά και επενδύσεις πολλών δις στερλινών, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδεχθούν οι Συντηρητικοί...

Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το bankingnews.gr, με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων προκύπτει (σε παρένθεση η ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με τις εκλογές του 2015):

Συντηρητικοί: 43,7% (+5,9%)

Εργατικοί: 36,1% (+4,9%)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 8,1% (0%)


UKIP: 4,4% (-8,5%)

Πράσινοι: 2,2% (-1,6%)

Νωρίτερα...

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα 8 Ιουνίου 2017 περίπου 46,9 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο αλλά και ενόψει των πολύ σημαντικών διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας)  ενώ η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα (μεσάνυχτα Ελλάδας).
Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρωθυπουργός Theresa May διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του J. Corbyn των Εργατικών.
Οι Συντηρητικοί της Theresa May έχουν σήμερα μια πλειοψηφία 17 εδρών και η ίδια προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να την αυξήσει.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για τον Guardian, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.
Ωστόσο, η διαφορά 20 μονάδων στα μέσα Απριλίου υπέρ των Συντηρητικών έφτασε σε μονοψήφιο νούμερο τις τελευταίες ημέρες, με δημοσκόπηση της Survation να δείχνει διαφορά... μίας μονάδας!



Photo published for Britain election


Photograph: Rex/Shutterstock

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η May θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και άρα να λάβει μια καθαρή εντολή, όπως και επιθυμούσε προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov «βλέπει» τους Συντηρητικούς, που διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την May.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου.


Frank Augstein/AP

Το εκλογικό σώμα

Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές στη Βρετανία έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν πάνω από 80%. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές του 2015 ήταν 46,4 εκατ. Η συμμετοχή ήταν 66,4%, η υψηλότερη από το 1997.
Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη στο δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, με το 72,2% των 46.500.001 ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Η προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων ήταν η Δευτέρα 22 Μαΐου. Μόνο σε μία ημέρα, η εκλογική επιτροπή έλαβε 622.000 αιτήσεις.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις εγγραφής παρατηρήθηκε μεταξύ των νέων, καθώς την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν σχεδόν 250.000 αιτήσεις από ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών. Το 2015, η συμμετοχή ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν μόλις 43%.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δημοσκοπικά μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους, ενώ οι Συντηρητικοί του Μαΐου είναι πιο δημοφιλείς στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συνολικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο, σε σύγκριση με περίπου 700.000 την ίδια περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015. Λιγότεροι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών έχουν εγγραφεί αυτή τη φορά σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περίπου το 30% των ατόμων κάτω των 34 ετών δεν είχε εγγραφεί σε σύγκριση με το 4% των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών.



Όλα τα σενάρια και πως θα επηρεαστούν οι αγορές διεθνώς

Μπορεί το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στη Βρετανία να προκαλέσει σεισμό στις αγορές;
Μάλλον δύσκολο, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές, αναφέρει το Marketwatch.
Ωστόσο ενδεχόμενη ραγδαία πτώση στα ποσοστά των Συντηρητικών της Theresa May, θα προκαλέσει sell off στις βρετανικές μετοχές και όχι μόνο.
Άλλωστε το σκηνικό είναι γνώριμο, αν θυμηθούμε την αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Στη συνέχεια ωστόσο η ανησυχία υποχώρησε και οι αγορές ενισχύθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Την προηγούμενη εβδομάδα η στερλίνα υποχώρησε στα 1,2770, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, μετά τη δημοσκόπηση του YouGov, σύμφωνα με την οποία οι Συντηρητικοί δεν θα εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία (hung parliament).
Το χειρότερο σενάριο για τις αγορές θα ήταν ενδεχόμενη νίκη στις εκλογές, είτε αυτόνομα, είτε στο πλαίσιο μιας συμμαχίας, όπως σχολιάζει ο Colin Cieszynski, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της  CMC Markets.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δεν θα σταθεί ικανό να επηρεάσει σημαντικές τις διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα, σε περίπτωση ευρείας νίκης των Toris, δεν αναμένεται ράλι στις αγορές αλλά σταθεροποιητικές κινήσεις.
Το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι νίκη των Συντηρητικών με αυξημένη πλειοψηφία.
Πάντως το επικρατέστερο σενάριο είναι η νίκη του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά με λιγότερες έδρες από όσες αναμένονταν ένα μήνα νωρίτερα.


Πως η May θα κερδίσει τις σημερινές (8/6) εκλογές στη Βρετανία, αλλά θα χάσει στα σημεία...


Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βρετανία, αλλά και την κρίση στις χώρες του Κόλπου, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό ντόμινο και στην Ευρώπη, η Βρετανία πάει σήμερα (8/6) στις κάλπες.
Μια κρίσιμη δοκιμασία για την βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει το «χαρτί του αιφνιδιασμού» ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές, για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να διαπραγματευτεί από μια πιο ισχυρή θέση, την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Όμως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα τις τελευταίες 6 βδομάδες, όσο περίπου και ο προεκλογικός χρόνος, δεν φαίνεται να ευνοούν τη May καθώς δημοσκοπικά η δύναμή της έχει συρρικνωθεί από 12 έως μόλις 1 μονάδα από τους Εργατικούς, από 20 μονάδες που ήταν όταν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές.


Οι Εργατικοί «χτυπούν» τη May στο ζήτημα της ασφάλειας

Το ζήτημα της ασφάλειας και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εκτοξεύτηκαν στην κορυφή του προεκλογικού ενδιαφέροντος, κάτι που δεν είχε προβλέψει το προεκλογικό επιτελείο της Theresa Μay, που είχε στρέψει το ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια ευνοϊκή, για τη Βρετανία έξοδο.
«Δώστε μου την ψήφο σας για να γλιτώσουμε μια οικονομική κατρακύλα 2,5 τρις . λιρών από μια λανθασμένη διαπραγμάτευση με την ΕΕ» ήταν το βασικό σύνθημα της προεκλογικής της καμπάνιας.
Ο ακίνδυνος μέχρι τότε ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, έγινε ξαφνικά σημαντικός πολιτικός αντίπαλος, χτυπώντας την May σε ευαίσθητα ζητήματα ασφάλειας κατηγορώντας την ότι «επί των ημερών της στο υπουργείο Εσωτερικών μειώθηκε ο αριθμός των αστυνομικών» αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η May δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των Βρετανών.
Μάλιστα ο Corbyn αρνήθηκε κατηγορηματικά να στηρίξει το «πρόχειρο» σχέδιο της May για άρση της νομοθεσίας που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση που εμποδίζει το έργο κατά της τρομοκρατίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ψαλίδα ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς άρχισε να κλείνει με τον Corbyn να διανύει πλέον μια επιτυχημένη προεκλογική περίοδο.

Δημοσκοπήσεις: Η May χάνει την ιστορική σύγκριση με τη Thatcher

Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δίνει μόλις 4 μονάδες προβάδισμα στου Τόρρις από τους Εργατικούς, ενώ η δημοσκόπηση της ICM εκτιμά τη διαφορά στις 11 μονάδες μετά και την εμφάνιση του Jeremy Corbyn στο τηλεοπτικό Debate των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο αρνήθηκε να εμφανιστεί η May.
Κι ενώ, οι τελευταίες μετρήσεις εκτιμούν ότι η May θα κερδίσει τις εκλογές με 38 έως 64 έδρες διαφορά από τους πολιτικούς της αντιπάλους, πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των εκπλήξεων.



Εάν η May δεν ξεπεράσει τις 12 έδρες που είχε ο προκάτοχος της David Cameron στις εκλογές του 2015, τότε το χαρτί των πρόωρων εκλογών που «έπαιξε» θα τις προκαλέσει τεράστια εσωκομματικά προβλήματα. Παράλληλα, θα τορπιλίσει τις φιλοδοξίες της για καλή συμφωνία με την ΕΕ.
Όταν η Teresa May, ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές στις 18 Απριλίου, η δημοτικότητα της ήταν στα απλησίαστα για πολλούς βρετανούς πολιτικούς, της Margaret Thatcher στις εκλογές του 1983.
Τότε η Margaret Thatcher κέρδισε τη απόλυτη πλειοψηφία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με 144 έδρες μπροστά από τους Εργατικούς κάνοντας το κόμμα της πανίσχυρο Κοινοβουλευτικά.

Η Βρετανία μόνη απέναντι στην τρομοκρατία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ωστόσο πρόκειται να αντιμετωπίσει σε αυτές τις εκλογές η May, είναι η ενίσχυση της δυσπιστίας των Βρετανών απέναντι στο Brexit.
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βρετανία έκαναν πολλούς ψηφοφόρους να ξανασκεφτούν την αποχώρηση από την ΕΕ αφαιρώντας από το Brexit την αίγλη της "ισχυρής Βρετανίας που επανακτά τον εθνικό της έλεγχο".
Η απομόνωση της Βρετανίας, από μια ΕΕ που στρέφεται ενωμένη (ή τουλάχιστον προσπαθεί να ενωθεί προς την κατεύθυνση αυτή) απέναντι στην τρομοκρατία, δημιουργεί ανασφάλεια στους Βρετανούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν χωρίς βοήθεια την τρομερή απειλή.
Μετά μάλιστα και από τη διατάραξη των διπλωματικών σχέσεων της με την κυβέρνηση Trump, για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, η Βρετανία μένει επικίνδυνα μόνη!
Σε μια περίοδο, που η διεθνής τρομοκρατία έχει ισχυρές ρίζες εντός και εκτός Βρετανίας, όπου αποδεδειγμένα πλέον αποτελεί το φυτώριο νέων τρομοκρατικών πυρήνων.

Μικρές διακυμάνσεις για τη στερλίνα, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία

Με μικρές διακυμάνσεις κινείται η στερλίνα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος με τους επενδυτές να έχουν το βλεμμα στραμμένο στις εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας.
Η στερλίνα μειώθηκε κατά 0,19% στα 1,2934 δολάρια, περί τις 22:00, αλλά παρέμεινε σε στενή απόσταση από τα υψηλότερα επίπεδα του 2017 στα 1,30 δολάρια.
Η μηνιαία τεκμαρτή μεταβλητότητα στο ζεύγος λίρας-δολάριο υποχώρησε την Πέμπτη 8 Ιουνίου κατά 0,44% στο 8,8%.
Ο δείκτης που παρακολουθεί τη δραστηριότητα αντιστάθμισης στην αγορά δικαιωμάτων προτίμησης έφθασε σχεδόν το 30% πριν από την ψήφο της Brexit τον Ιούνιο του 2016.

(Πρώτη ενημέρωση 08:11, 8 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης