Τελευταία Νέα
Διεθνή

AP: Οικονομική καταστροφή για τη Βραζιλία οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 - Στα 13 δισ. δολάρια το κόστος

tags :
AP: Οικονομική καταστροφή για τη Βραζιλία οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 - Στα 13 δισ. δολάρια το κόστος
Τα κυριότερα έξοδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο  περιελάμβαναν την κατασκευή των αθλητικών χώρων, τη νέα γραμμή του μετρό, το εργαστήριο για το ντόπινγκ
Ολοένα και πιο σκεπτικά καθίστανται τα κράτη ανά τον κόσμο σχετικά με τα οφέλη της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν το 2016 στο Ρίο, κόστισαν στη Βραζιλία 13 δισ.δολάρια σύμφωνα με την ανάλυση κόστους του  Associated Press, που εκτιμά πως δικαίως τα κράτη γίνονται πιο επιφυλακτικά για την τέλεση τέτοιων διοργανώσεων. 
Τα κυριότερα έξοδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο  περιελάμβαναν την κατασκευή των αθλητικών χώρων, τη νέα γραμμή του μετρό, το εργαστήριο για το ντόπινγκ, το ανακαινισμένο λιμάνι και τον καθαρισμό του κόλπου Guanabara.
Επιπλέον, η ανακαίνιση μιας ιστορικής περιοχής κόστισε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το AP, η γραμμή του μετρό κόστισε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερτιμολογημένη κατά 25%.
Τώρα, όμως, το Ρίο αντιμετωπίζει ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι περισσότερες πόλεις, που έχουν αναλάβει τέτοιες διοργανώσεις .
Πως θα διαχειριστεί αυτούς τους τεράστιους αθλητικούς χώρους.  
Σύμφωνα με τo AP, το Ολυμπιακό Πάρκο έχει διοργανώσει «μικρές εθνικές και τοπικές εκδηλώσεις», αλλά η εύρεση καλύτερου σκοπού είναι δύσκολη για την πόλη.
Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, απέτυχε μια προγραμματισμένη δημοπρασία για την πώληση των χώρων σε ιδιώτες καθώς ενδιαφέρθηκε μόνο ένας αγοραστής.
Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, διάφοροι αθλητικοί χώροι θυμίζουν περιοχές –φαντάσματα σημειώνει το AP, ανακαλώντας στη μνήμη την ανάλογη ελληνική εμπειρία.
Επιπλέον, το φερόμενο οικονομικό όφελος της φιλοξενίας των παιχνιδιών - κάτι που πολλοί οικονομολόγοι έχουν αποσιωπήσει - δεν ήλθε για το Ρίο.
Σύμφωνα με το AP, η περιφέρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο καθυστερεί να πληρώσει τους δασκάλους, τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και τις συντάξεις, ενώ η εγκληματικότητα στην πόλη έχει φτάσει σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ.
Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 ανέρχεται σε πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν αποκλείεται στο μέλλον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να εξαναγκαστεί να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής τους.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης