Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 3 μέρη «σπάνε» οι διαπραγματεύσεις για το Brexit - Barnier: Μια δίκαιη συμφωνία είναι εφικτή

Σε 3 μέρη «σπάνε» οι διαπραγματεύσεις για το Brexit - Barnier: Μια δίκαιη συμφωνία είναι εφικτή
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στα δικαιώματα των πολιτών, στον οικονομικό διακανονισμό και σε άλλα ζητήματα διαχωρισμού - Ξεχωριστή η συζήτηση για την Ιρλανδία  
Σε τρεις διαπραγματευτικούς τομείς συμφώνησαν σήμερα (19/6/2017) το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν σήμερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε τρία μέρη: στα δικαιώματα των πολιτών, στον οικονομικό διακανονισμό και σε άλλα ζητήματα διαχωρισμού.
Παράλληλα, Βρετανία και Ε.Ε. συμφώνησαν ότι η Ιρλανδία θα συζητηθεί ξεχωριστά στις συνομιλίες για το Brexit.
Σήμερα συμφωνήσαμε στις ημερομηνίες, στην οργάνωση και στις προτεραιότητες των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για το Brexit, Michel Barnier.
«Στόχος μας είναι να έχουμε μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων κάθε μήνα», συνέχισε ο Barnier.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να δεσμευτούν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές, αν και υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει πλέον τα ίδια δικαιώματα και πλεονεκτήματα με τα μέλη της Ε.Ε.
«Τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», τόνισε ο Barnier.
«Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία απόσυρσης», συνέχισε ο ίδιος.
Ο Barnier επανέλαβε ότι θα είναι αυτός που θα συστήσει στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. των 27 το πότε οι εμπορικές συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν, τονίζοντας πως με στόχος αυτού δεν είναι να κερδίσει το πλεονέκτημα.
Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit δήλωσε πως μια δίκαιη συμφωνία είναι δυνατή και πολύ καλύτερη από ό,τι καμιά συμφωνία.
«Η Ε.Ε. δεν θα λειτουργήσει ποτέ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας για το Brexit, David Davis, δήλωσε ότι από το άνοιγμα των συζητήσεων είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ε.Ε.
Ο ίδιος δήλωσε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών.
«Θα προσπαθήσουμε να εγκαταστήσουμε μια ρύθμιση ελεύθερου εμπορίου και μια τελωνειακή συμφωνία», πρόσθεσε ο Davis.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Ιουλίου, ο τρίτος στις 28 Αυγούστου, ο τέταρτος στις 18 Σεπτεμβρίου και ο πέμπτος στις 9 Οκτωβρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης