Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ «δαμάζουν τα κύματα» και αναπτύσσουν νέα μορφή ενέργειας

Οι ΗΠΑ «δαμάζουν τα κύματα» και αναπτύσσουν νέα μορφή ενέργειας
Με πάνω από 12 εκατ. δολάρια χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ προγράμματα για την παραγωγή ενέργειας από τα κύματα
Πάνω από 12 εκατομμύρια δολάρια έχει χορηγήσει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σε τέσσερα έργα της Δυτικής Ακτής, τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αξιοποίηση της θαλάσσιας και υδροκινητικής (Marine and Hydrokinetic MHK) ενέργειας από τους ωκεανούς και τα ποτάμια ως μέσο για την παραγωγή αξιόπιστης και οικονομικά αποδοτικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Δύο από τα έργα θα δοκιμάσουν και θα επικυρώσουν τον μετατροπέα κυμάτων ενέργειας ( Wave Energy Converter WEC) σε ανοιχτό νερό, αναδεικνύοντας τη δυναμική της κυματικής ενέργειας να ανταγωνιστεί άλλες μορφές ενέργειας μακροπρόθεσμα, ενώ τα άλλα δύο έργα θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάπτυξης της τεχνολογίας MHK.
"Η έρευνα και η ανάπτυξη της τεχνολογίας MHK θα επιτρέψει στην Αμερική να αναπτύξει νέους ενεργειακούς πόρους ύδρευσης που θα παρέχουν αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια - είτε πρόκειται για απομακρυσμένο χωριό, μεγάλη πόλη, είτε για κατανεμημένη εφαρμογή, όπως στρατιωτικές βάσεις ή υποθαλάσσια κέντρα δεδομένων" δήλωσε ο Alejandro Moreno, διευθυντής του γραφείου τεχνολογιών υδροηλεκτρικής ενέργειας. "Η MHK παρέχει επίσης την ευκαιρία να αναπτυχθούν νέες αγορές ενέργειας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας".
Τα χρηματοδοτούμενα έργα είναι:
- Η AquaHarmonics, βραβευμένη με το Wave Energy Prizee - ένας δημόσιος διαγωνισμός χρηματοδοτούμενος από το Υπουργείο Ενέργειας για την αύξηση του δυναμικού δέσμευσης ενέργειας των συσκευών κυματικής ενέργειας - θα κατασκευάσει μια μεγαλύτερη εκδοχή της συσκευής για δοκιμές ανοικτού ωκεανού. Η πόλη Oregon, έδρα της AquaHarmonics, κέρδισε τον διαγωνισμό Wave Energy Prize, επιδεικνύοντας πενταπλάσια βελτίωση της δέσμευσης ενέργειας ανά δομικό κόστος μονάδας. Η εταιρεία θα επιδιώξει να αναβαθμίσει τη συσκευή της, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό το κόστος.
- California Wave Power Technologies (CWPT), επιλαχούσα στο Wave Energy Prizee, θα αναβαθμίσει την τεχνολογία της WEC για δοκιμές ανοικτού ωκεανού.
Στο διαγωνισμό συσκευή της CWPT κατάφερε να σημειώσει τριπλή βελτίωση της δέσμευσης ενέργειας ανά μοναδιαίο κόστος κατασκευής. Μέσω δοκιμών, η εταιρεία που εδρεύει στο Berkeley της Καλιφόρνια επικυρώνει και ενημερώνει τα εκτιμώμενα κόστη για μια πλήρη έκδοση της τεχνολογίας της.
- Το Portland State University του Portland, Ore., Θα αναπτύξει μια πολυβάθμια, μαγνητικά προσανατολισμένη γεννήτρια με αεροστεγές περίβλημα για να βελτιώσει το κόστος, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των συσκευών MHK.
Η αύξηση της σχέσης μετάδοσης μέσω του σχεδιασμού πολλαπλών σταδίων μειώνει το μέγεθος της γεννήτριας, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την απαιτούμενη δομική υποστήριξη, μειώνοντας έτσι το κόστος.
Το μαγνητικό κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο δημιουργεί αλλαγή ταχύτητας χωρίς φυσική επαφή, ελαχιστοποιεί τις λειτουργίες και το κόστος συντήρησης και παρέχει προστασία από υπερφόρτωση κατά τη διάρκεια ακραίων συμβάντων.
- Η ReVision Consulting του Sacramento στη Καλιφόρνια, θα ενσωματώσει μετρήσεις κύματος από ραντάρ και σημαντήρες για την καλύτερη πρόβλεψη των κυμάτων των ωκεανών και την παροχή δεδομένων στους ελεγκτές συσκευών WEC.
Η ακριβής τεχνολογία πρόβλεψης κυμάτων μπορεί να βοηθήσει τα WECs να μετατρέψουν αποτελεσματικότερα την ενέργεια από τα κύματα σε ηλεκτρισμό.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης