Η Uber «νιώθει την ανάσα» της Lyft – Χάνει ολοένα το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ

Η Uber «νιώθει την ανάσα» της Lyft – Χάνει ολοένα το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ
Οδηγός σε αυτήν την τάση είναι το Σαν Φραντσίσκο, η έδρα της Lyft...
Αν και η Lyft ποτέ δε θεωρήθηκε ισότιμος αντίπαλος της Uber στην αγορά ιδιωτικών «ταξί», πλέον φαίνεται πως υπάρχει μία αντιστροφή της τάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που οφείλεται και στα μύρια προβλήματα που ταλανίζουν την ηγέτιδα του κλάδου.
Ειδικότερα, στο τέλος Μαΐου, το μερίδιο αγοράς της Uber στις Η.Π.Α. (τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την εταιρεία) μειώθηκε στο 77%, έναντι 84% στις αρχές του τρέχοντος έτους, αφήνοντας τους υπόλοιπους πελάτες στη Lyft.
Οδηγός σε αυτήν την τάση είναι το Σαν Φραντσίσκο, η έδρα της Lyft.
Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber Technologies, Travis Kalanick, δήλωσε στους υπαλλήλους σε email του ότι θα αφιερώσει χρόνο μακριά από την εταιρεία, αναφέροντας την ανάγκη να θρυνήσει για την πρόσφατα αποθανούσα μητέρα του όπως αναφέρει το Reuters.
Παράλληλα, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Uber Emil Michael, ο οποίος είχε αναφερθεί ότι πιέστηκε να παραιτηθεί, θα εγκαταλείψει την εταιρεία.
Σε δημόσιο δείπνο το 2014, ο Emil Michael μίλησε για την πρόσληψη ομάδας ερευνητών οι οποίοι θα έψαχναν να βρουν επιβαρυντικά στοιχεία για τους δημοσιογράφους που ερευνούσαν την Uber.
Ο Michael ήταν, επίσης, μέρος μιας μικρής ομάδας ανώτερων στελεχών που επισκέφθηκε ένα μπαρ καραόκε στη Νότια Κορέα, επίσκεψη η οποία καταγγέλθηκε στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας από γυναίκα στέλχος της εταιρίας.
Η πρώην φίλη του Kalanick, Gabi Holzwarth, είπε στην The Information ότι η Michael την κάλεσε νωρίτερα φέτος, για να την αποτρέψει από το να μιλήσει στον Τύπο για το περιστατικό του μπαρ, όπου ήταν παρών.
Οι αποκαλύψεις γύρω από τον Michael επανεμφανίστηκαν μέσα σε μια εσωτερική έρευνα σχετικά με τις αξιώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης και της μεροληψίας του φύλου στην εταιρεία.

Ένα χρονικό με τις «επιτυχίες» της Uber

Η Uber γλιτώνει τον ΦΠΑ στο Ην. Βασίλειο, εκμεταλλευόμενη «παραθυράκι» του νόμου

Αντιμετωπίζοντας κάθε έναν από τους 40.000 οδηγούς της στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μια ξεχωριστή επιχείρηση, που από μόνη της είναι πολύ μικρή για να χρεωθεί με ΦΠΑ, η Uber καταφέρνει να μην καταβάλλει φόρο για τις προμήθειες που χρεώνει στους οδηγούς.
Όπως διαπιστώνει σε σχετικό του δημοσίευμα το Reuters, στη Μεγάλη Βρετανία τα κόμιστρα των ανταγωνιστών της περιλαμβάνουν φόρο 20%, κάτι που η -εδρεύουσα στο Σαν Φρανσίσκο- πολυεθνική εταιρεία, γλιτώνει.
Ως αποτέλεσμα, προσφέρει χαμηλότερα κόμιστρα από τις υπόλοιπες εφαρμογές διαμοιρασμού αυτοκινήτου.
Μάλιστα, η Uber επιβεβαίωσε στο πρακτορείο πως δεν πληρώνει ΦΠΑ στις προμήθειες που χρεώνει στους Βρετανούς οδηγούς, ενώ οι ανταγωνιστές της στο νησί, Gett και mytaxi, πληρώνουν κανονικά.
Σημειώνεται ότι η Uber υπέστησε ζημίες ύψους 708 εκατ. δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Αυτή είναι μικρότερη απώλεια από τα 991 εκατ. δολάρια που έχασε η Uber το τελευταίο 3μηνο του 2016, αν και η εταιρεία δεν παρείχε στοιχεία πριν από ένα χρόνο.
Η Uber δήλωσε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 3,4 δισ. δολάρια.
Η πολύτιμη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας άρχισε να αποκαλύπτει επιλεκτικά τα οικονομικά της αποτελέσματα νωρίτερα το 2017, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, μιας εταιρείας που πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να τοποθετηθούν.
Ο επικεφαλής οικονομικών της Uber αποχωρεί από την εταιρεία, που πλέον πρέπει να βρει αντικαταστάτες σε δύο υψηλού επιπέδου θέσεις στην ηγεσία της εταιρείας, ενώ αντιμετωπίζει πολλαπλά σκάνδαλα και χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο.
Έπίσης, η εταιρεία ξεκινά αναζήτηση για τη θέση του επικεφαλής οικονομικών.
Ο σημερινός επικεφαλής χρηματοδότησης της Uber, Gautam Gupta, αποχωρεί από την Uber τον Ιούλιο μετά από τέσσερα χρόνια.
Η Uber κυριαρχεί στη νεοσυσταθείσα βιομηχανία υπηρεσιών ραδιοταξί, μια επιχείρηση που πρωτοστάτησε.
Η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 69 δισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι προβλέπουν ότι η Uber θα αντικαταστήσει τις υπηρεσίες ταξί σε όλο τον κόσμο και θα επεκτείνει την εμβέλειά της σε ημερήσιες παραδόσεις και άλλες επιχειρήσεις.
Αλλά η πορεία της Uber προς τη δόξα αντιμετώπισε κάποιες μεγάλες συγκρούσεις φέτος, ανάμεσα σε αναφορές για διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλική παρενόχληση, μια σειρά αποχωρήσεων διοικητικών στελεχών, αλλά και μια δίκη από τη Waymo, την εταιρεία που προωθεί την τεχνολογία των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, που κατηγορεί την Uber για κλοπή της τεχνολογίας της.

Η Uber κέρδισε την Έφεσή της στο Δικαστήριο της Ρώμης

Η Uber κέρδισε την Έφεσή της στο Δικαστήριο της Ρώμης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (26 Μαϊου 2017), με το Δικαστήριο να επιβεβαιώνει το δικαίωμα της εταιρείας να συνεχίσει να λειτουργεί αδιάκοπα στην Ιταλία.
Με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου, εκπρόσωπος της Uber, δήλωσε:
«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι καθώς χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Uber στην Ιταλία.
Η Ιταλία χρειάζεται πλέον εκσυγχρονισμό του νομικού της πλαισίου έτσι ώστε όλοι οι πολίτες και οι πόλεις να μπορούν να αξιοποιούν τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας».
Στις 14 Απριλίου, το Δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την προσφυγή και είχε αποφανθή κατά συνέπεια, ότι προσωρινά θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί τις διαδικτυακές εφαρμογές της (Black, Lux, Suv, X, XL, Select και Van) για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό.
Στις 7 Απριλίου 2017, το ίδιο δικαστήριο είχε ορίσει ότι η πασίγνωστη εταιρεία έπρεπε να σταματήσει να δραστηριοποιείται, στη Ρώμη και το Μιλάνο, μέσω της εφαρμογής της διότι επρόκειτο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των οδηγών ταξί.
Η παραπάνω απόφαση είχε έρθει έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία ταξί της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου, η Uber αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγορά της Δανίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσει νέα νόμο που επιβάλει την χρήση ταξίμετρων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του ίδιου νόμου, το ανώτατο όριο για τον αριθμό των οδηγών που μπορούν να λαμβάνουν άδεια κάθε τρίμηνο διαμορφώνεται στους 125.
Η πλήρης απόσυρση της Uber από την Κοπεγχάγη, τη μόνη πόλη της χώρας στην οποία έχει παρουσία, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου 2017.

Magellan Financial: Η Uber θα κλείσει κατά 99% μέσα στην επόμενη 10ετία - Είναι μία ανόητη επένδυση

Μία όχι και τόσο αισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον της Uber πραγματοποίησε ο Hamish Douglass, επικεφαλής της Magellan Financial Group, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 37 δισ. δολάρια.
Όπως εκτιμά, «υπάρχει πιθανότητα μόλις 1% η Uber να επιβιώσει την αμέσως επόμενη 10ετία»...
«Μειώνει συνεχώς τα κεφάλαιά της και η στρατηγική της για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι ένα σχέδιο "Ponzi".
Όταν κοιτάω την Uber σκέφτομαι ότι είναι μία από τις πιο ανόητες επενδύσεις στην ιστορία.
Η πιθανότητα να πτωχεύσει αυτή η επιχείρηση σε μια δεκαετία είναι 99%», δήλωσε ο Αυστραλός επενδυτής.
Η Uber είναι μια εταιρεία μεταφορών με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δραστηριοποιείται σε 570 πόλεις παγκοσμίως και παρουσίασε έσοδα 6,5 δισ. δολαρίων το 2016.
Η εταιρεία έχει σημαδευτεί από μία σειρά πρόσφατων γεγονότων, όπως οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εργαζομένων κλπ.
Οι χώρες που έβαλαν «στοπ» στην Uber είναι οι Βουλγαρία, Δανία, Ουγγαρία και Ιταλία, όπως και οι πολιτείες Όστιν, Τέξας, Αλάσκα, Βανκούβερ (Καναδάς), Βρετανική Κολούμπια (Καναδάς).

Συνολική αποζημείωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να δώσει στους εργαζομένους της στη Νέα Υόρκη η Uber

Συνολική αποζημείωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να δώσει στους εργαζομένους της στη Νέα Υόρκη η Uber, καθώς δεν τους κατέβαλλε τα δέοντα τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Σύμφωνα με τους όρους παροχής υπηρεσιών που έθεσε σε εφαρμογή η εταιρεία το Νοέμβριο του 2014, η Uber έπρεπε να λαμβάνει το ποσοστό της προμήθειας - που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25% - μετά την αφαίρεση του φόρου επί των πωλήσεων και την τοπική αμοιβή για τη χρηματοδότηση παροχών στους τραυματίες οδηγούς.
Αντ 'αυτού, η εταιρεία υπολόγισε την προμήθειά της για τον ακαθάριστο ναύλο, με αποτέλεσμα να λαμβάνει περισσότερα χρήματα από ότι της αναλογούσαν.
Το ποσό που θα επιστραφεί σε κάθε οδηγό είναι 900 δολάρια, ενώ θα διορθωθεί ο υπολογισμός της καταβολής των μελλοντικών πληρωμών προς την εταιρεία.
Αν αναλογιστεί κανείς τους δεκάδες χιλιάδες οδηγούς στην αμερικανική μεγαλούπολη, καταλαβαίνει το μέγεθος που ποσού που θα πληρώσει η Uber.
Η Uber διαπίστωσε «το λάθος της» πριν λίγες εβδομάδες και φαίνεται διατεθιμένη να επανορθώσει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS