Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενισχύει τις προοπτικές μεταρρύθμισης

tags :
Fitch: Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενισχύει τις προοπτικές μεταρρύθμισης
Πάντως, όπως και στις προεδρικές εκλογές, ένα υψηλό ποσοστό αποχής (57% στο δεύτερο γύρο σε σχέση με το μέσο όρο του 37% από το 1993), φέρνει αμφιβολίες για το επίπεδο της δημόσιας έγκρισης των προτάσεων του Macron
Η καθολική νίκη του κόμματος του Emmanuel Macron στις επαναληπτικές εκλογές για την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, έδωσε στο νέο πρόεδρο την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειαζόταν για να θεσπίσει τα προγράμματα μεταρρύθμισης που θέλει να εφαρμόσει, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα είναι θετική για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, αλλά πιθανόν να αντιμετωπίσει αρνητικό κλίμα έξω από το κοινοβούλιο.
Οι δύο γύροι των εκλογών έδωσαν στον Macron και το κόμμα του μεγάλη πλειοψηφία με 308 έδρες επί συνόλου 577 (53,4%), και άλλες 42 έδρες για το φίλα κείμενο κεντρώο κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα, δίνοντας στον πρόεδρο συνολικά 350 έδρες (60,7%).
Υπογραμμίζει δε την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων, με τα προηγουμένως κυρίαρχα κόμματα των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών, να κερδίζουν μαζί ένα σύνολο 142 εδρών, από 474 στις προηγούμενες εκλογές.
Η μεγάλη πλειοψηφία του En Marche, εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική στήριξη για τα κεντρώα προγράμματα του προέδρου, τα οποία προβλέπουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 τρισ. ευρώ, και ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του εταιρικού φόρου στο 25% από 33%.
Πάντως, όπως και στις προεδρικές εκλογές, ένα υψηλό ποσοστό αποχής (57% στο δεύτερο γύρο σε σχέση με το μέσο όρο του 37% από το 1993), φέρνει αμφιβολίες για το επίπεδο της δημόσιας έγκρισης των προτάσεων του Macron.
Ένα από τα πρώτα τεστ για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων που θα γίνονται εντός εργασίας και απευθείας με τους εργοδότες και όχι με τα συνδικάτα σε εθνικό ή σε εταιρικό επίπεδο, καλύπτοντας τα πακέτα αποζημιώσεων σε περίπτωση καταχρηστικής απολύσεως, μειώνοντας τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και τη μείωση του κόστους εργασίας, μέσω της παροχής κινήτρων για συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Η κίνηση αυτή θα συμβάλει στη μείωση του ποσοστού ανεργίας στη Γαλλία 9,6%.
Ωστόσο, ορισμένες προσπάθειες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να περάσουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, συνάντησαν την ισχυρή αντίσταση από τα εργατικά συνδικάτα και το ευρύ κοινό και είχαν προκαλέσει διαμαρτυρίες και απεργίες που οδήγησε σε μέτρα που εγκαταλείφθηκαν ή αποδυναμώθηκαν.
Ο πρόεδρος έχει έρθει σε συνεννόηση με τα εργατικά συνδικάτα από το Μάιο 2017 και αναμένεται να εκδώσει λεπτομερείς προτάσεις που θα περιγράφουν τις διαβουλεύσεις αυτές, κατά τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι ομάδες της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας, έχουν πει ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες κατά των προτάσεων Macron, εάν συνεχίσουν να αγνοούνται συστηματικά οι αντιπροτάσεις και τα συμφέροντα τους.
Τα σχέδια Macron για ισχυρότερη ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν, επομένως, να αντιμετωπίσουν λαϊκή αντίσταση, αφού το 48% του πρώτου γύρου των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο υποστήριξαν υποψήφιους, που στρέφονταν κατά της ΕΕ.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι θετική για το πιστωτικό προφίλ της Γαλλίας, επειδή θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, τα οποία παραμένουν σημαντική αδυναμία της χώρας.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα ωθούμενα από τις υψηλές κρατικές δαπάνες οδήγησαν το χρέος στο 96% του ΑΕΠ το 2016.
Η απόδοση της οικονομίας της Γαλλίας στη ζώνη του ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν αδύναμη, αλλά η δυναμική της ανάπτυξης έχει βελτιωθεί, σε σχέση με την αδυναμία του 2016 λόγω τρομοκρατίας και καιρικών συνθηκών.
Έτσι, η Γαλλία ναμένεται να επωφεληθεί από την ευρύτερη ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.
Η δέσμευση του προέδρου Macron για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, είναι μία προσπάθεια να τηρήσει την προθεσμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κλείσιμο του «υπερβολικού ελλείμματος» φέτος.
Τα δημοσιονομικά σχέδια Macron, που θα αποκαλυφθούν με περισσότερες λεπτομέρειες στον προϋπολογισμό του 2018, περιλαμβάνουν μείωση στους φόρους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αξίας τουλάχιστον 20 τρισ. ευρώ ετησίως (περίπου 1% του ΑΕΠ), χαμηλότερο εταιρικό φόρο, η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών έως και 60 τρισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) και μείωση στις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης