Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ

tags :
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ
Οι σχέσεις τους διακόπηκαν από τον Ιανουάριο του 2016
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, προκειμένου να προχωρήσει η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως γράφει το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Ο Αμπάντι έφθασε το απόγευμα στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου του επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή. Αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με τον μονάρχη Σαλμάν.
Ο Αμπάντι, σιίτης πολιτικός, τάσσεται υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με το Ριάντ. 
Μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, προγραμματίζει να επισκεφθεί το Κουβέιτ και το Ιράν.
Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν διακόπηκαν από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ στις 5 Ιουνίου 2017 διεκόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Κατάρ. Η Ντόχα κατηγορείται ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις και προσεταιρίζεται το Ιράν.
Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι "επεμβαίνει" στα εσωτερικά αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.
Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τον Φεβρουάριο, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ είχε κάνει μια επίσκεψη στη Βαγδάτη, την πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο μετά το 2003.
Η Σαουδική Αραβία ονόμασε τον Ιανουάριο του 2016 τον Θάμερ αλ Σάμπχαν πρώτο πρεσβευτή του βασιλείου στη Βαγδάτη, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990.
Αλλά ο πρεσβευτής ανακλήθηκε έπειτα από οκτώ μήνες, έπειτα από αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τις σιιτικές, φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στις μάχες εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που κατηγόρησε ότι επιδίωκαν να τον δολοφονήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης