Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την απρόσκοπτη μετατροπή σε δολάρια για το συνάλλαγμα των αναδυόμενων οικονομιών εξετάζει το ΔΝΤ

tags :
Την απρόσκοπτη μετατροπή σε δολάρια για το συνάλλαγμα των αναδυόμενων οικονομιών εξετάζει το ΔΝΤ
Μία τραμαυτική εμπειρία έχει κάνει μισητό στην Ασία το ΔΝΤ...
Νέο πρόγραμμα σχεδιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύκολη μετατροπή σε δολάρια για το συνάλλαγμα των αναδυόμενων οικονομιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε επίπονες μεταρρυθμίσεις, μέσω προγραμμάτων διάσωσης, ώστε να θωρακίζουν τα νομίσματά τους, όπως μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο Nikkei.
Τα μέτρα του προγράμματος προορίζονται κυρίως για χώρες που αντιμετωπίζουν οξείες εκροές κεφαλαίων.
Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι, με φόντο τις κινήσεις νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve και τους επενδυτές να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στο δολάριο, η συναλλαγματική κρίση μπορεί να ενταθεί στις αναδυόμενες χώρες και να παρασύρει τα νομίσματά τους.
Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα βασικά της επιτόκια στο αύρος 1-1,25%.
Οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα συνήθως καλούνται να πωλούν στις αγορές συναλλάγματος δολάρια για να ενισχύουν το δικό τους συνάλλαγμα.
Το σχέδιο του ΔΝΤ αναμένεται να περιορίσει την έντασξη του φαινομένου, διευκολύνοντας τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό των χωρών αυτών από τις αγορές.
Το 1997, στην τότε συναλλαγματική κρίση στην Ασία, το ΔΝΤ είχε στηρίξει την Ινδονησία, με σκληρά ανταλλάγματα, όπως η πτώχευση των τραπεζών σε βάρος των επενδυτών.
Η τραμαυτική εμπειρία αυτή έχει κάνει μισητό στην Ασία το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης