Παρίσι και Λος Άντζελες οι πιθανοί νικητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και 2028

Παρίσι και Λος Άντζελες οι πιθανοί νικητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 και 2028
Το Παρίσι και ο Λος Άντζελες είναι οι μόνοι ανταγωνιστές για το 2024...
Παρίσι και Λος Άντζελες θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι νικητές για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και του 2028, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο το ποια από τις δύο μεγαλουπόλεις θα φιλοξενήσει την κάθε διοργάνωση.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναμένεται να ψηφίσει σήμερα Τρίτη για να «σπάσει την παράδοση» και να αναθέσει δύο διοργανώσεις ταυτόχρονα.
Το Παρίσι και ο Λος Άντζελες είναι οι μόνοι ανταγωνιστές για το 2024, ενώ είναι σαφές από τις αρχές του τρέχοντος έτους ότι η Δ.Ο.Ε. κλίνει προς την απονομή των δύο επόμενων παιχνιδιών ταυτόχρονα, για να εξορθολογίσει τη διαδικασία επιλογής και να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα στους Αγώνες.
Να σημειωθεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα διεξαχθούν στο Τόκιο.
Η φιλοξενία σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων πρακτικά εγγυάται μαζικές υπερβάσεις χρέους και κόστους και πολλές πόλεις έχουν εγκαταλείψει πρόσφατα τις προσφορές τους.
Ενδεικτικά, οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν το 2016 στο Ρίο, κόστισαν στη Βραζιλία 13 δισ. δολάρια σύμφωνα με την ανάλυση κόστους του Associated Press, που εκτιμά πως δικαίως τα κράτη γίνονται πιο επιφυλακτικά για την τέλεση τέτοιων διοργανώσεων.
Τα κυριότερα έξοδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο περιελάμβαναν την κατασκευή των αθλητικών χώρων, τη νέα γραμμή του μετρό, το εργαστήριο για το ντόπινγκ, το ανακαινισμένο λιμάνι και τον καθαρισμό του κόλπου Guanabara.
Επιπλέον, η ανακαίνιση μιας ιστορικής περιοχής κόστισε πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η η γραμμή του μετρό κόστισε 2,9 δισ. δολάρια, υπερτιμολογημένη κατά 25%.
Τώρα, όμως, το Ρίο αντιμετωπίζει ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι περισσότερες πόλεις, που έχουν αναλάβει τέτοιες διοργανώσεις .
Το φερόμενο οικονομικό όφελος της φιλοξενίας των παιχνιδιών - κάτι που πολλοί οικονομολόγοι έχουν αποσιωπήσει - δεν ήλθε για το Ρίο.
Σύμφωνα με το AP, η περιφέρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο καθυστερεί να πληρώσει τους δασκάλους, τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και τις συντάξεις, ενώ η εγκληματικότητα στην πόλη έχει φτάσει σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ.
Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 ανέρχεται σε πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν αποκλείεται στο μέλλον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να εξαναγκαστεί να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής τους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS