Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γλίτωσε από πρόστιμο 18 δισ. δολαρίων η Mastercard, αν και υπερχρέωνε τους χρήστες της για 16 χρόνια

tags :
Γλίτωσε από πρόστιμο 18 δισ. δολαρίων η Mastercard, αν και υπερχρέωνε τους χρήστες της για 16 χρόνια
Θα ήταν η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη υπόθεση στη βρετανική νομική ιστορία και θα είχε δοκιμάσει τα όρια του νέου νόμου περί δικαιωμάτων των καταναλωτών
Μπορεί η MasterCard να υπερχρέωσε πάνω από 45 εκατ. πολίτες στη Βρετανία μέσα σε 16 χρόνια, με τις πολιτικές της, όμως ένα νεοσύστατο δικαστικό σώμα στη χώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο Ανταγωνισμού μπλόκαρε μια μήνυση που επέβαλε πρόστιμο 14 δισ. λιρών -ή 18 δισ. δολαρίων.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα εκδώσει την αναγκαία συλλογική διαδικασία προκειμένου να κινηθεί η δίκη.
Αν ωστόσο δεν είχε μπλοκάρει, η υπόθεση θα ήταν η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη στη βρετανική νομική ιστορία και θα είχε δοκιμάσει τα όρια του νέου νόμου περί δικαιωμάτων των καταναλωτών, ο οποίος εισήγαγε συλλογικές αγωγές τύπου "opt-out" σε αμερικανικό στυλ για παραβιάσεις στο δίκαιο ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015.
Η MasterCard εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, λέγοντας ότι η κατηγορία ήταν "εντελώς ακατάλληλη" για να υπαχθεί στο καθεστώς συλλογικής δράσης.
Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan ξεκίνησε την υπόθεση για λογαριασμό πολιτών στη Βρετανία, αφού η MasterCard έχασε μια προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2007 που αποφάσισε ότι τα τέλη της ήταν αντιανταγωνιστικά.
Η υπόθεση επικεντρώθηκε στις λεγόμενες διατραπεζικές προμήθειες, τα τέλη που εισπράττονται από εταιρείες πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, όπως η Mastercard, για εμπορικές τράπεζες.
Η Mastercard ισχυρίστηκε ότι τα τέλη αυτά αποτελούσαν σημαντικό κόστος για τις τράπεζες και μετακυλήστηκαν μέσω αυξημένων τιμών αγαθών και υπηρεσιών σε όλους τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων όσων πλήρωναν σε μετρητά και όχι μόνο σε όσους ήταν κάτοχοι της MasterCard.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι η MasterCard είχε χρεώσει τις διατραπεζικές προμήθειες σε νόμιμο επίπεδο και χωρίς να περιορίζει τον ανταγωνισμό σε μια παρόμοια διαμάχη με τράπεζες λιανικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης