Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές ομολόγων μετά από απομόνωση 3 ετών - Τί λέει ο διεθνής Τύπος

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές ομολόγων μετά από απομόνωση 3 ετών - Τί λέει ο διεθνής Τύπος
Με την έκδοση πενταετούς ομολόγου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιδιώκει να χαράξει ένα μονοπάτι εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που λήγει τον Αύγουστο του 2018
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τρία χρόνια απομόνωσης βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου.
Με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, που ανακοίνωσε στις 24 Ιουλίου 2017 το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει, μεταξύ άλλων να χαράξει ένα μονοπάτι εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Όπως γνωστοποίησε κι επίσημα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το κουπόνι του 5ετούς ομολόγου είναι στο 4,375%, το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%, με τιμές ήταν σαφώς χαμηλότερες από τον Απρίλιο 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Τί λέει όμως για τα παραπάνω ο διεθνής τύπος; 

Die Welt: Ελπίδα για απομείωση του ελληνικού χρέους η έξοδος της χώρας στις αγορές

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε τη χώρα και πάλι στις αγορές με την έκδοση πενταετών ομολόγων, μετά από τρία χρόνια αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Tα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα δεν ήταν προβλέψιμη ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά, ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τους πιστωτές τους πολύ καλά.
Στις αρχές του 2012, η τότε ελληνική κυβέρνηση επέβαλε ισχυρή ελάφρυνση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές.
Υπό τον Αλέξη Τσίπρα το 2015 η Ελλάδα και δεν πλήρωσε εκκρεμή χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε σήμερα (25/7) διαμορφώθηκε στο 6,625%, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία.
Η ζήτηση ξεπέρασε τα 6,5 δισ. ευρώ.
Αυτό που φαίνεται να είναι ένα υψηλό επιτόκιο σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρώ είναι μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση.
Για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, είναι μια αναγνώριση της επανακτημένης κυριαρχίας της χώρας έναντι των πιστωτών της.
Είναι μια πολιτική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε επίσης να τον βοηθήσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Ο νομισματικός Επίτροπος Pierre Moscovici χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μίλησε για μια "θεαματική" βελτίωση της κατάστασης της χώρας. Ωστόσο, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. "Δεν είμαστε ακόμα στο τέλος της προσπάθειας", δήλωσε ο Moscovici.
Ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν και τόσο θετικά στοιχεί για την ελληνική οικονομία.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi έχει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και απορρίπτει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας.
Μέχρι σήμερα, το ΔΝΤ αρνείται να εκταμιεύσει περαιτέρω κεφάλαια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Ο λόγος είναι ότι το Ταμείο θεωρεί ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ υψηλό και επομένως δεν είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ αποφάσισε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα επί της αρχής.
Στην πράξη, ωστόσο, δεν είναι παρά ένας συμβιβασμός.
Μόνο το 2018 εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αποφασίσουν να προχωρήσουν σε απομείωση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα.




Kleine Zeitung: Επιτυχημένη η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

«Η Ελλάδα επέστρεψε επιτυχώς με ένα πενταετές ομόλογο στις διεθνείς χρηματαγορές», αναφέρει στον τίτλο αποψινού σχετικού δημοσιεύματός της στην ηλεκτρονική έκδοσή της η εφημερίδα Kleine Zeitung.
Στο δημοσίευμα παρατίθεται η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου P. Moscovisi, για «εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα», ο οποίος διαπιστώνει πως από την τελευταία επίσκεψή του τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξαν «πολλές και πολύ θετικές εξελίξεις».
Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάνει λόγο για «σημείο καμπής» και για ύψιστη ανάγκη να κλείσει το κεφάλαιο της σκληρής πολιτικής της λιτότητας, που απαίτησε τόσες πολλές θυσίες από τους Έλληνες, ενώ, όπως σημείωσε, απομένουν πολλά να γίνουν για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μέχρι τον Ιούλιο του 2018.
 «Για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας στην αρχή του 2015, η κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα πέτυχε τη δοκιμασία της επιδιωκόμενης επιστροφής στην ελεύθερη αγορά κεφαλαίου, αντλώντας συνολικά τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ομολόγων», τονίζεται στα αποψινά ωριαία δελτία ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας.
Στη σχετική είδηση επισημαίνεται πως η Αθήνα στόχευε αρχικά ανάμεσα σε τρία έως τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και οι προσφορές υπερέβησαν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 4,625% με το κουπόνι να βρίσκεται στο 4,375% - ενώ την τελευταία φορά το 2014, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε εκδώσει ένα ομόλογο τριών δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,95%.
«Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είναι "ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του τέλους της δυσάρεστης περιπέτειας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης", τόνισε σε δηλώσεις του στην ελληνική τηλεόραση ο Αλέξης Τσίπρας», αναφέρεται στα αποψινά δελτία ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας.




Bloomberg: Η Ελλάδα αντλεί 3 δισ. ευρώ από την επιστροφή της στην αγορά ομολόγων μετά από 3 χρόνια

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ κατά την πρώτη διάθεσή ομολόγων μετά το 2014, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα χειρότερα μάλλον τελιώνουν, για τη χώρα που κάποτε ήταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Οι επενδυτές που κυνηγούν τις υψηλές αποδόσεις είδαν με καλό μάτι το ελληνικό ομόλογο, το οποίο έχει επιτόκιο 4,625%. 
Η ζήτηση έφτασε τα 6,5 δισ. ευρώ από περισσότερες από 200 προσφορές, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης. 
Τα τελευταία 5ετή ομόλογα της Ελλάδας που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014 είχαν επιτόκιο 4,95%. 
Η Ελλάδα πούλησε τα νέα ομόλογα μαζί με μια προσφορά για τα ομόλογα που λήγουν 2019.
Με την πώληση αυτή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκει την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, καλύπτοντας επίσης τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2019 – που είναι περίπου 19 δισ. ευρώ. 
Η Ελλάδα αποφάσισε να δοκιμάσει τις αγορές, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους δανειστές της να μειώσουν άμεσα το χρέος της, μένοντας έξω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το αποτέλεσμα "ήταν καλύτερο από όσο αναμενόταν", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά στην κρατική τηλεόραση. 
"Αυτό δεν είναι το τέλος. Θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη "πώληση ομολόγων για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018", δήλωσε.
"Ο Τσίπρας άφησε τις «πολιτικές των συγκρούσεων» εδώ και πολύ καιρό και κατάλαβε προφανώς, ότι η καλύτερη στρατηγική για επανεκλογή το 2019, είναι η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης", δήλωσε ο Nicholas Wall, διευθυντής της Old Mutual Global Investors.
"Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη, πρόσβαση στις αγορές και συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους", δήλωσε ο Wall. 
"Μια επιτυχημένη ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, θα ωφελήσει επίσης τους ευρωπαίους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι δέχονται από καιρό κριτική για την προσέγγισή τους στην ελληνική κρίση και είναι λογικό πως δεν θέλουν να ζητήσουν περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους όταν λήξει αυτό το πακέτο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018. "
Οι δανειστές της ευρωζώνης της συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν νέα δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου 2017, ακόμη και αν αναβάλουν έως τα μέσα του 2018, μια δεσμευτική απόφαση για τα μέτρα που θα λάβουν, για να μειώσουν το βάρος της χώρας. Μία επιτυχημένη δεύτερη αναθεώρηση της διάσωσης, η βελτιωμένη οικονομία και η μεγαλύτερη υποστήριξη από τους εταίρους στην ευρωζώνη, ενθάρρυναν την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.



Άλλες εξελίξεις που τόνωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ήταν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησε για δάνειο επί της αρχής, ύψους 1,8 δισ. δολαρίων για την Ελλάδα την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017. 
Επίσης, η Standard &Poor’s αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σε θετικές από σταθερές, την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017.
Η πώληση ομολόγων καθυστέρησε από την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέρει λόγω του ανώτατου ορίου που έθεσε το ΔΝΤ, ως προς το ποσό του χρέους που μπορεί να διαχειριστεί η χώρα. 
Η BNP Paribas, η Citigroup η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η HSBC Bank Plc και η Bank of America Merrill Lynch διαχειρίζονται την έκδοση του νέου ομολόγου.

WSJ: Οι αγορές ομολόγων αγκαλιάζουν την Ελλάδα - Τα προβλήματα της ΕΕ παραμένουν
 
Η Ελλάδα επέστρεψε και πάλι στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια και πάλι και αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η οικονομία της  ευρωζώνης πηγαίνει αρκετά από ό,τι πολλοί πίστευαν ότι ήταν δυνατό πριν από μερικούς μήνες, αλλά αποτελεί επίσης και μια υπενθύμιση για το πόσα ακόμα πρέπει να κάνει η Ευρώπη αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Σήμερα (25/7) η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ μέσω της πενταετούς ομολογιακής, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει και την αγορά χρέους που ωρίμαζε το 2019 που πωλήθηκε κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014.
Αλλά οι αγοραστές των νέων ομολόγων θα χρειαστούν να έχουν ατσάλινα νεύρα συνεχίζει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Τα εκπληκτικά κέρδη που έχουν σημείωσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία το 2017, με τα ομόλογα να καταγράφουν κέρδη πάνω από 17% και το ελληνικό Χρηματιστήριο πάνω από 30%, αντανακλούν τόσο τη βελτιωμένη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη αλλά και την ομαλοποίηση στην ελληινκή οικονομία.
Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την Moody's και την S&P, ωστόσο παραμένει ακόμα πολύ χαμηλά στις αξιολογήσεις των οίκων ακιολόγησης.
Υπάρχουν ελπίδες για την ελληνική οικονομία, αλλά η ζημιά είναι πολύ μεγάλη.
Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί πάνω από 25% στα χρόνια τηςκρίσης.
Η ανεργία εξακολουθεί να υπερβαίνει το 21%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, αλλά η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη δεσμευτεί πλήρως για να απομειώσει το ελληνικό χρέος.
Ένα πραγματικό τέλοςστην ελληνική κρίση είναι πιθανό να απαιτήσει βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, έτσι ώστε το χρέος της Ελλάδας να μοιραστεί με κάποιο τρόπο.
Παράλληλα απαιτούνται και περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα.
Μπορεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη να έχει επιστρέψει λόγω του προγράμαμτος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της σχετικής πολιτικής ηρεμίας, που έχουν μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών, ωστόσο οι κρίσεις στην Ελλάδα δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
Αυτό έχει συνέπειες και πέρα ​​από την Ελλάδα.
Παραμένουν λοιπόν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές θα μεταχειριστούν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα μόλις τερματιστεί η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Ενώ όλα είναι καλά, το ιταλικό χρέος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο πολιτικός κίνδυνος μπορεί να προκαλέσει γρήγορα προβλήματα πίστωσης για τη Ρώμη.
Αυτό το διφορούμενο καθεστώς παραμένει ουσιαστικά ανεπίλυτο.
Η Ελλάδα δείχνει πώς η ευρωζώνη σημείωσε πρόοδο το 2017.
Ωστόσο, εξακολουθεί να πρέπει να κάνει ακόμα πάρα πολλά.




FT για Ελλάδα: Η έξοδος στις αγορές είναι ένα προσωρινό βήμα, αλλά αξίζει πανηγυρισμούς

Στην επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές αναφέρονται σε δημοσίευμά τους και οι Financial Times, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της χώρας μας παρουσιάζουν ως «ευπρόσδεκτη» την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου.
Βέβαια, «η πώληση κρατικών ομολόγων είναι ένα προσωρινό βήμα, αλλά αξίζει πανηγυρισμούς», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
«Πέρασαν ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που ο Mario Draghi δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την ενότητα της Ευρωζώνης.
Με την ανάκαμψη της Ευρωζώνης σε πλήρη εξέλιξη και την Ε.Κ.Τ. να ετοιμάζεται για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος να εορτάστεί η “επέτειος”, από μία επιτυχημένη πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων», σημειώνει η εφημερίδα, αποκαλώντας την Ελλάδα το μεγαλύτερο ατύχημα της κρίσης χρέους στο νομισματικό μπλοκ.
Η πώληση ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ -εκ των οποίων περίπου το ήμισυ προήλθε από swap- αποτελεί ένα πρώτο βήμα, με απόδοση 4,625% επί του νέου ομολόγου όταν η απόδοση για το γερμανικό κρατικό ομόλογο είναι αρνητικό.
Την τελευταία φορά που η Αθήνα ήταν σε θέση να συγκεντρώσει χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές ήταν το 2014, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία.
«Ωστόσο, για όλες τις αναταραχές, οι επενδυτές που αγόρασαν τα εν λόγω ομόλογα - ακόμα και τον Φεβρουάριο - έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν ένα υγιές κέρδος…
Η χθεσινή πώληση ομολόγων αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο»...
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έφερε την Ελλάδα στο χείλος της πτώχευσης, σκοπεύει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι πιστωτές, στην προσπάθεια για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το 2018.
«Για το σκοπό αυτό, έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να δημιουργήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής δαπανών και της νομοθεσίας για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση των συντάξεων.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη δόση των χρημάτων από το πρόγραμμα διάσωσης και οι πιστωτές της έχουν υποσχεθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σε μια συμφωνία για διατήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα».
Οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι τέλειες, αλλά είναι σαφώς προς το συμφέρον όλων των πλευρών να εφαρμοστούν, για να αποφευχθεί μια τέταρτη ελληνική διάσωση.
Η χθεσινή πώληση ομολόγων δείχνει ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.
«Η ανάκτηση της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές -όπως και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έκαναν πολύ καλά πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης- αποτελεί απαραίτητο βήμα για να αποκτήσει η Ελλάδα την οικονομική της ανεξαρτησία.
Θα ήταν επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την Ε.Κ.Τ. για να συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως “εύχεται” και η Αθήνα», καταλήγει…



DW: Επιστρέφει η αισιοδοξία στην Ελλάδα, το 2018 ευελπιστεί να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της

Η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα μετά τη σημερινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου και πλέον η χώρα ευελπιστεί, ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Deutsche Welle.
Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Η εκπρόσωπός του δήλωσε σήμερα 25 Ιουλίου 2017 στο Βερολίνο, ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει βήμα βήμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια.
Και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.
Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων η Ελλάδα βγήκε δοκιμαστικά στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο με σκοπό να αντλήσει δισ. ευρώ.
Η ζήτηση των 6,5 δισ. ευρώ ξεπέρασε ωστόσο κατά πολύ την προσφορά.

Les Echos: Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Θετικό σημάδι για την κυβέρνηση Τσίπρα

«Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», με μεσότιτλο «ένα θετικό σημάδι για την κυβέρνηση Τσίπρα», μετά τη σημερινή επιτυχή έκδοση του ελληνικού ομολόγου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς και η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια.
Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα, σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται πως η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές, επισημαίνεται.
Το τοκομερίδιο της νέας έκδοσης αγγίζει με τη σειρά του το 4,375% και τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μοιράζονται ανάμεσα στη νέα έκδοση και τις ανταλλαγές, σύμφωνα με τον F. Gabizon της HSBC, σημειώνεται.
Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινοπρακτικής αναδοχής (μέσω βιβλίων προσφορών), συμπληρώνεται και υπογραμμίζεται πως σε αντίθεση με την κλασική δημοπρασία τίτλων Δημοσίου, το κοινοπρακτικό δάνειο είναι πιο ευέλικτο και συνίσταται στην ανάθεση της διαδικασίας σε πολλές τράπεζες σε σύνδεση με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα εκδιδόμενα ομόλογα.
Εκτός από την HSBC, οι BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και Goldman Sachs συμμετείχαν στη διαδικασία, συμπληρώνεται και τονίζεται πως το εγχείρημα έχει συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί ως προς το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα.
«Για την κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό συνιστά μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι πραγματική και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα» επισημαίνεται.




 FAZ: Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο
 
«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα.
Εύσημα από τον W. Schaeuble», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).
Η FAZ αναφέρεται επίσης στα γεγονός ότι ο W. Schaeuble χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου του την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.



Spiegel: Η Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα

 Για πλήρη μεταστροφή στο θέμα της φερεγγυότητας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε δημοσίευμά του, με αφορμή την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και με τίτλο "H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα" σημειώνει: Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων.
Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης των ομολόγων.
Επομένως, το επιτόκιο πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4,75 και 4,875%.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την επιστροφή στις αγορές τη Δευτέρα (24/7) λόγω των θετικών δημοσιονομικών προβλέψεων για το 2017.
Στηρίχθηκε στο τέλος της αναθεώρησης και στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,1% για το 2017.
Για πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων από το 2019 και όχι από το 2020 έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών της και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Pierre Moscovici, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από την Αθήνα.
«Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για νωρίτερα όπως τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 αντί από το 2020 αλλά αυτό δεν έχει αποφασισθεί, θα κριθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος.
Ο Επίτροπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας την έκδοση ομολόγου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια.
Είναι η ώρα να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης, τόνισε.
Από την άλλη πλευρά κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ χαρακτήρισε το ΔΝΤ απαραίτητο εταίρο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Μoscovici τόνισε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.



Dpa: Πρώτο βήμα επιστροφής της Ελλάδας στην ομαλότητα με την έξοδό της στις αγορές - Υψηλό το επιτόκιο

Για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) με αφορμή την έξοδο της χώρας μας στις αγορές.
Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της αναφέρει το dpa και προσθέτει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαιρετίζει την έξοδο στις αγορές.
« Ο Wolfgang Schaeuble χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Η εκπρόσωπός του δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια.
Και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους.
Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης», αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το dpa κάνει λόγο για το πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4%.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.
Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, εκτιμά το dpa, μιας και η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα.
Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι τη χώρα.
«Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθεται να δανείσουν την Ελλάδα.
Κατ΄ αρχήν τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη.
Εκτός αυτού πριν από λίγες μέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε βελτίωση του κλίματος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.


La Repubblica:«Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014 - Τσίπρας: “τώρα σκεφτόμαστε το μέλλον”


 «Ελλάδα, το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014. Τσίπρας: "τώρα σκεφτόμαστε το μέλλον"», τιτλοφορεί άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στη διαδικτυακή της έκδοση, με αναφορά στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με την απόδοση των ομολόγων των άλλων χωρών, αλλά τονίζει παράλληλα, ότι πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,94% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014».
Η La Repubblica αναφέρεται, επίσης, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «οι επενδυτές εκτίμησαν την φερεγγυότητα μας» και πως «τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της χώρας και να εργασθούμε σκληρά για να βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης σε ένα χρόνο».
Η εφημερίδα της Ρώμης δημοσιεύει, επίσης, την δήλωση του επιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών θεμάτων P. Moscovisi, ότι «τα μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά η απόφαση για τους όρους και το βάρος τους μπορεί να ληφθεί πριν από την ημερομηνία αυτή».



Associated Press: Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια

«H έκδοση του ελληνικού ομολόγου αποτελεί ορόσημο στην έξοδο από τα μνημόνια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Associated Press για τη σημερινή διάθεση 5ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου.
Η πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας μετά το 2014 να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές ομολόγων οδήγησε στην άντληση 3 δισ. ευρώ από επενδυτές, που προσελκύσθηκαν από το υψηλό ποσοστό απόδοσης, μία ενθαρρυντική ένδειξη ότι η χώρα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας το επόμενο έτος, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η έκδοση του ομολόγου αποτελεί ορόσημο στην 7ετή οικονομική κρίση της χώρας, καθώς η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τερματίσει την εξάρτησή της από τη διεθνή βοήθεια, εάν μπορεί να δανεισθεί χρήματα απευθείας από τις διεθνείς αγορές, όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», σημειώνει το δημοσίευμα.




Handelsblatt: Χαμηλή η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα - Η χώρα βρίσκεται εκεί που ήταν το 2014

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων με την έκδοση 5ετους ομολόγου αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναδόχων της έκδοσης η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 6,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%.
Αυτή η πρώτη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές μετά το 2014 θεωρείται ως ένα τεστ καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και από τον Σεπτέμνβριο του 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της δανειζόμενη από τις αγορές ομολόγων.
Όπως αναφέρει η Handelsblatt οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2010.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,29%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου από 7,5% που ήταν στα τέλη Μαρτίου του 2017, έχει μειωθεί τώρα στο 5,2%.
Η πτώση των αποδόσεων αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναφέρει το δημοσίευμα.
Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί μια πολιτική επιτυχία αναφέρει η Handelsblatt.
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην έξοδο από την κρίση, ωστόσο δεν είναι όλα τα δεδομένα και τόσο ρόδινα.
Στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου διέψευσε τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο ότι θα κυμαινόταν
από 4,2 έως 4,5%.
Στην τελευταία έκδοση πενταετούς ομολόγου, η Ελλάδα είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014.
Το επιτόκιο ήταν 4,75% την εποχή εκείνη, ενώ η απόδοση ήταν 4,95%.
Οι προσφορές ανήλθαν σε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.
Η σχετικά χαμηλή ζήτηση δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει χάσει πολύ χρόνο βρισκόμενη σε προγράμματα διάσωσης και η κυβέρνηση Τσίπρα έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η χώρα βρίσκεται βασικά πίσω εκεί που είχε φθάσει το καλοκαίρι του 2014 υπό την κυβέρνηση Σαμαρά.
Οι επενδυτές που είχαν αγοράσει τότε ελληνικά ομόλογα έπρεπε να έχουν ατσάλινα νεύρα αναφέρει το δημοσίευμα.
Τον Ιούλιο του 2015, η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα βρέθηκε λίγο πριν την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη.
Η τιμή του ομολόγου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 υποχώρησε στο 57% της αξίας αποπληρωμής, ενώ η απόδοση εκτοξεύτηκε στο 23%.
Ωστόσο, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ελάχιστα.
Η Ελλάδα τώρα προσφέρει στους επενδυτές την ευκαιρία να επιστρέψουν το ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε το 2014 σε τιμή 102,6%, ενώ παράλληλα θα αγοράσει το νέο πενταετές ομόλογο.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα επεκτείνει το προφίλ χρέους της και μειώνει την υψηλή εξυπηρέτηση του χρέους του 2019.
Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 20 δισ. Ευρώ, έναντι 11,3 δισ. Το 2018.
Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα νομισματικής πολιτικής Pierre Moscovici, ο οποίος βρίσκεται για συνομιλίες στην Αθήνα σήμερα (25/7)  αξιολόγησε το θέμα ως ένδειξη της «θεαματικής προόδου» που έχει σημειώσει η Ελλάδα.




Reuters: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο από την κρίση με την έκδοση 5ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο 5ετούς διάρκειας για πρώτη φορά σε τρία χρόνια την Τρίτη 25 Ιουνίου 2017, ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομικής ανεξαρτησία της χώρας και την έξοδο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το 2018.
Η συμφωνία έρχεται ένα μήνα μετά την υπογραφή των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για ένα νέο δάνειο και το σχεδιασμό μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Η Αθήνα αναφέρει ότι η έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου την Τρίτη, είναι μία δοκιμασία για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα, θα μπορεί να βασιστεί στη χρηματοδότηση από τις αγορές το 2018.
Μια προσφορά για παλαιά ομόλογα που λήγουν το 2019 θα συμβάλει στη μείωση των οικονομικών υποχρεώσεων, στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.
Η συμφωνία δεν προσέλκυσε τόσο μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές, όσο η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014, αλλά η Αθήνα πιέζει για να μειώσει το κόστος δανεισμού για το ίδιο ποσό, 3 δισ. ευρώ.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν και είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα προς βήμα», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να μην τοποθετηθούν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επειδή έχουν τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα στη ζώνη του ευρώ και δεν επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης.
Όταν η Ελλάδα εξέδωσε το 5ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75% το 2014, η ζήτηση έφτασε τα 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές.
Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2017, οι προσφορές έφτασαν στα 6,5 δισ. ευρώ για το ομόλογο 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%.
Ανώνυμη πηγή από μεγάλη τράπεζα της Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει μεγάλο μέρος της προσφοράς για το ομόλογο, να καλυφθεί από εγχώριες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.


Le Monde: Η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αλλά τα «σύννεφα» παραμένουν

Η φημολογούμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές είναι πλέον πραγματικότητα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Le Monde για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625% στην πρώτη απόπειρα και ενώ ήταν αποκλεισμένη εδώ και επτά χρόνια από τις αγορές με ένα μικρό «διάλειμμα» το 2014, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
«Πρόκειται για μια επιτυχημένη άσκηση πολιτικής επικοινωνίας», σημειώνει ο Christopher Dembik, της Saxo Bank, ο οποίος εμφανίζεται σκεπτικός όσον αφορά στη συνέχεια, γράφει η Le Monde.
«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα μετά από όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν Ελλάδα», δήλωσε ο Eric Dor, οικονομολόγος στο IESEG.
Για την Αθήνα η έκδοση του πενταετούς ομολόγου ήταν μία δοκιμασία, έπρεπε να προετοιμάσει την επιστροφή της στις αγορές, η οποία θεωρητικά θα πραγματοποιηθεί το 2018, όταν η Ελλάδα θα εξέλθει του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δισ.ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, αναφέρει η Le Monde.
Βραχυπρόθεσμα η ελληνική οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης θα υπάρξουν ρυθμοί ανάπτυξης 2,1% το 2017 επισημαίνει η Κομισιόν, επικαλούμενη τας στοιχεία της Κομισιόν.
«Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα σύννεφα παραμένουν.
Η χώρα αποστραγγίζεται από τα χρόνια λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Η βιομηχανική βάση έχει εξαϋλωθεί και ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ εύθραυστη», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει διερωτώμενη:
«Ειδικά, δύο κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Το πρώτο είναι ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το οποίο υπερβαίνει το 180% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ αλλά και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι, μία νέα ελάφρυνση θα είναι αναπόφευκτη.
Το δεύτερο ερώτημα, αφορά στο ποιο θα είναι το νέο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, στο οποίο τα τρία προγράμματα διάσωσης έχουν αποτύχει να απαντήσουν. Ποιες θα είναι στο μέλλον, οι μηχανές της Ελλάδας;
Ο τουρισμός ανθίζει, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετός.
Θα πρέπει η Ελλάδα να βασιστεί στην παροχή υπηρεσιών;
Να γίνει μία νέα προσπάθεια επανεκβιομηχάνισης της»;
Καταλήγοντας το δημοσίευμα της Le Monde στέκεται στην περίπτωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling, ο οποίος αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την έκδοση του πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζει, ότι η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που βγήκαν στις αγορές, πριν εκπνεύσουν τα δικά τους προγράμματα διάσωσης.



Πριν την επίσημη ανακοίνωση Τσακαλώτου για το ύψος του επιτοκίου...


Guardian: Ακόμα η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί 4ο πρόγραμμα - Τι δείχνει το επιτόκιο του νέου ομολόγου

Τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς ομόλογου θα κυμανθεί στο 4,875% μεταδίδει και ο Guardian.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από επιτόκιο του ομόλογου που εκδόθηκε το 2014, επιτρέποντας στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα πραγματικά επιστρέφει στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αποδόσεις ομολόγων κινούνται αντίθετα προς τις τιμές, η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι μια υψηλότερη απόδοση σημαίνει ότι το εν λόγω ομόλογο θεωρείται μεγαλύτερο ρίσκο.
«Κι αυτή η τιμή αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμα βρίσκεται σε πρόγραμμα, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα χρειαστεί τελικά τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Στον αντίποδα, το 5ετές ομόλογο της Πορτογαλίας έχει απόδοση 1,1% ενώ της Ιταλίας μόλις 0,75%.

CNBC: Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογο αλλά παραμένει στα χέρια των διεθνών δανειστών

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών επικροτεί το timing της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, πολλοί συνεχίζουν να στέκονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα χέρια των διεθνών δανειστών.
Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC, όπου επισημαίνεται ότι «η σημερινή (25/7/2017) έκδοση είναι ορόσημο για την προβληματική οικονομία, που είναι σε οικονομική εποπτεία από το 2010».
Σύμφωνα όμως με την ελληνική κυβέρνηση, αυτή η φορά είναι διαφορετική και η Αθήνα βλέπει φως στο τούνελ.

Σε άνοδο η ελληνική οικονομία;

Σύμφωνα με το ίδιο CNBC, οι αναλυτές έχουν επικροτήσει το timing της Ελλάδας.
Οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι διεθνείς πιστωτές έχουν παρατηρήσει κάποιες βελτιώσεις στην οικονομία κατά τους τελευταίους λίγους μήνες.
«Κατά την άποψη μας, το timing είναι ευνοϊκό από άποψη αγοράς και μακροοικονομίας.
Πρώτον, οι κίνδυνοι χρηματοδότησης/ρευστότητας έχουν περιοριστεί μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και του μεγάλο πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει πετύχει η κυβέρνηση μετά το 2015» αναφέρεται σε ανάλυση του Antonio Garcia Pascual επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Barclays.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη έχει συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους (2017) και συνολικά υπάρχει ισχυρότερη όρεξη της αγοράς για ελληνικό ρί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης