Η χειρότερη εβδομάδα του 2017 στις ευρωαγορές, λόγω Κορέας - «Βουτιά» 1,2% για τον FTSE 100

Η χειρότερη εβδομάδα του 2017 στις ευρωαγορές, λόγω Κορέας - «Βουτιά» 1,2% για τον FTSE 100
O πανευρωπαϊκός δείκτης 600 σημείωσε πτώση άνω του 1% και έκλεισε σε χαμηλό 5 μηνών
Τη χειρότερη εβδομάδα του 2017 κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς κλιμακώθηκε η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βόρεια Κορέα, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το πολεμικό κλίμα αποτελεί αφορμή για διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,1%, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να τερματίζουν στο «κόκκινο».
Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,8% - η χειρότερη εβδομαδιαία του επίδοση από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2016.
Οι μετοχές της Ευρωζώνης και τα blue chips υποχώρησαν κατά 0,9%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε «βουτιά» 1,17% και έκλεισε στις 7.303,50 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατάφερε να κλείσει με οριακά κέρδη 0,07%, στις 12.023,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,95% χαμηλότερα, στις 5.066,50 μονάδες.
Το πετρέλαιο, οι τηλεπικοινωνίες και οι πρώτες ύλες αποτέλεσαν τους κλάδους με τις χειρότερες επιδόσεις, με ειδικά τον τελευταίο να σημειώνει απώλειες σχεδόν 3%.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επανήλθε σήμερα με ακόμη πιο σκληρές προειδοποιήσεις προς τη Βόρεια Κορέα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «εξοπλισμένος και έτοιμος» για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε βορειοκορεάτικη απειλή.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησης που πραγματοποίησε στο «twitter», ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι στρατιωτικές λύσεις είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένες, γεμάτες και σε ετοιμότητα, εφόσον η Βόρεια Κορέα λειτουργήσει αλόγιστα».Η τελευταία δήλωση του Trump ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα απειλών και φραστικών επιθέσεων που ανταλλάσσουν τις τελευταίες μέρες οι δύο χώρες, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία παγκοσμίως, ενώ έχει πυροδοτήσει μια ευρεία διόρθωση στις αγορές διεθνώς.
Χθες (11/8), οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με βαριές απώλειες, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2017.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε χθες ότι η προειδοποίηση περί «φωτιάς και οργής» που απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προς την Πιονγκγιάνγκ «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα όφειλε να είναι «πολύ νευρική» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του.
Λίγες ώρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε μέσω «twitter» ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν μια επαίσχυντη ήττα και οι προβοκάτορες θα εξοντωθούν
Η έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών εκτόξευσε χθες τον δείκτη CBOE Volatility Index (VIX) ή «δείκτη φόβου» κατά 40% υψηλότερα, στις 15,5 μονάδες.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS