Ζημίες 3,1 δισ. ευρώ για την Monte dei Paschi το β' 3μηνο 2017 - Στα 919,5 εκ. τα έσοδα

Ζημίες 3,1 δισ. ευρώ για την Monte dei Paschi το β' 3μηνο 2017 - Στα 919,5 εκ. τα έσοδα
Οι απώλειες είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές των 169 εκατ. το α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους
Ζημίες της τάξης των 3,1 δισεκ. ευρώ παρουσίασε το β’ 3μηνο 2017 η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, με τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο να διαμορφώνονται στα 919,5 εκατ. και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 να ανέρχεται στο 15,4% στο τέλος Ιουνίου.
Οι απώλειες είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές των 169 εκατ. το α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους, όταν τα έσοδα της αρχαιότερης τράπεζας του κόσμου υποχώρησαν κατά 21% στα 933 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το μετοχικό κεφάλαιο της Monte dei Paschi μετά τη διάωσή της, ξεπερνά τα 15 δισεκ., με το ιταλικό Δημόσιο να κατέχει το 53,5%.
Στα πλαίσια των υποχρεώσεων που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε να δώσει την έγκρισή της, η Ε.Κ.Τ. έχει επιβάλλει στην τράπεζα να απεξαρτηθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της, ιδίως του περιώνυμου χαρτοφυλάκιου Atlante II, τα οποία πρόσφατα εκποιήθηκαν έναντι 27 δισεκ. ευρώ,τιμή ρεκόρ στην Ευρώπη.
Το τελευταίο στάδιο, που μόλις και έχει ολοκληρωθεί δεδομένης της αναπόδραστης διορίας της 12ης Αυγούστου που έχει ορισθεί από τις αρχές για την εξυγίανσή της, είναι εκείνο που θα επιτρέψει στο Δ.Σ. της τράπεζας να εγκρίνει τον ισολογισμό που είχε συνταχθεί στα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα γίνει με διαδικασίες εξπρές μέσα στις επόμενες ώρες, ο οποίος αναμένεται να αποκαλύψει άλλα 3 δισεκ. ευρώ σε καθαρές απώλειες.
Νωρίτερα σήμερα, η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Monte dei Paschi σε «Β» από «Β-», ορίζοντας παράλληλα τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) σταθερές.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fitch, η αναβάθμιση ακολουθεί την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας μέσω μια εισφοράς κεφαλαίων ύψους 3,9 δισ. ευρώ από το ιταλικό κράτος και μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ από τη μετατροπή των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αναβάθμιση βασίζεται στην προσδοκία του οίκου αξιολόγησης ότι μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, η τράπεζα θα ξεφορτωθεί πάνω από 28 δισ. ευρώ σε αμφίβολα δάνεια.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης την προσδοκία της Fitch ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να θεωρεί ότι η τράπεζα ανταποκρίνεται πλήρως σε απαιτήσεις φερεγγυότητας.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και τη σημαντικά χαμηλότερη πίεση στα κεφάλαιά της.
Την ίδια ώρα, το σταθερό outlook αντανακλά τις σταθερές προοπτικές της τράπεζας.
Η Fitch υποβάθμισε παράλληλα τη Βαθμολογία Βιωσιμότητας (VR) της MPS σε «f» και στη συνέχεια την αναβάθμισε σε «b».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η υποβάθμιση αντανακλά την αποτυχία της τράπεζας, σύμφωνα με τους ορισμούς του οίκου αξιολόγησης, καθώς η M.P.S. έλαβε μια έκτακτη προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος για να καλύψει ένα σημαντικό κεφαλαιακό έλλειμμα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS