Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία προτιμά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την δημόσια εγγραφή της Aramco

tags :
Η Σαουδική Αραβία προτιμά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την δημόσια εγγραφή της Aramco
Αρκετοί σύμβουλοι έχουν συστήσει το Λονδίνο, λόγω ανησυχιών ότι η είσοδος στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα απαιτούσε μεγαλύτερη αποκάλυψη σημαντικών πληροφοριών για την Aramco
Η Σαουδική Αραβία δείχνει να προτιμά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την αρχική δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Aramco, παρόλο που ορισμένοι οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι έχουν συστήσει το Λονδίνο, ως μια λιγότερο προβληματική και επικίνδυνη επιλογή.
Η τελική απόφαση για το πού θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή παγκοσμίως θα ληφθεί από τον πρίγκιπα Mohammad bin Salman- ή MbS όπως είναι γνωστός - ο οποίος καθορίζει την οικονομική και ενεργειακή πολιτική του βασιλείου.
Πιθανόν να επιλέξει να εισάγει την Aramco στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) λόγω "πολιτικές εκτιμήσεων", δεδομένων των μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές οικονομικοί και εμπορικοί παράγοντες θα παίξουν επίσης κάποιο ρόλο στην επιλογή.
"Όλες οι επιλογές εξακολουθούν να εξετάζονται.
Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για μια άμεση οριστική απόφαση", δήλωσε η Aramco σε ερώτηση του Reuters.
Αρκετοί σύμβουλοι έχουν συστήσει το Λονδίνο, λόγω ανησυχιών ότι η είσοδος στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα απαιτούσε μεγαλύτερη αποκάλυψη σημαντικών πληροφοριών για την Aramco.
Εκτός από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ είναι επίσης υποψήφιο, για τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας.
Ένα από τα κύρια θέματα που συζητούνται ενδοεταιρικά είναι η αποτίμηση.
Ο πρίγκιπας Mohammed είπε ότι η IPO θα εκτοξεύσει την αξία της Aramco σε τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια, αν και οι εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών κυμαίνονται μεταξύ 1 με 1,5 τρισ. δολαρίων.
Αν και η εισαγωγή στην αγορά της Νέας Υόρκης σημαίνει περισσότερη ρευστότητα, αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο έλεγχο της Aramco για τα ενεργειακά αποθέματα και τις μελλοντικές τιμές πετρελαίου, καθώς και τις προβλέψεις της ζήτησης, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτίμηση της εταιρείας
Η αποτίμηση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες σήμερα έχεουν υποχωρήσει 50% από ότι πριν από τρία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης