Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συνολικά 24 οι θάνατοι που σχετίζονται με τις εκλογές στην Κένυα - Η κατάσταση εξομαλύνθηκε

Reuters: Συνολικά 24 οι θάνατοι που σχετίζονται με τις εκλογές στην Κένυα - Η κατάσταση εξομαλύνθηκε
Πιέσεις δέχεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Raila Odinga, για να αποδεχτεί την ήττα του
Στην Κένυα επικρατούσε ηρεμία την Κυριακή 13/8, μετά τη βία που ακολούθησε το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Raila Odinga δέχεται πιέσεις και από το εξωτερικό για να αποδεχτεί την ήττα του, μεταδίδει το Reuters.
H εκλογική επιτροπή έχει ανακοινώσει από την Παρασκευή 11/8 ότι ο πρόεδρος Uhuru Kenyatta επανεξελέγη με 1,4 εκ. ψήφους, ενώ διεθνείς παρατηρητές σημείωσαν ότι οι εκλογές της Πέμπτης 10/8 ήταν δίκαιες, αλλά ο Odinga έκανε λόγο για νοθεία, χωρίς, ωστόσο, να έχει και αποδεικτικά στοιχεία.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 24 θάνατοι, που σχετίζονται με τις εκλογές στην Κένυα, αλλά την Κυριακή (13/8) η κατάσταση έδειξε να εξομαλύνεται, προς ανακούφιση των κατοίκων που δεν ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνεται η τραγωδία του 2007, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι και είχαν εκτοπιστεί 600 χιλιάδες.
Το περιφερειακό εμπόριο παρέλυσε τότε και η οικονομία της Κένυας χρειάστηκε δύο χρόνια για να ανακάμψει.
Αυτή τη φορά, διπλωμάτες και περιφερειακοί ηγέτες πιέζουν τον πρώην πολιτικό κρατούμενο Odinga να αποδεχτεί την ήττα του.
Κάτι που τον έχει αφήσει απομονωμένο να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να κάνει λόγο για εκλογική απάτη, προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία.
Ο ίδιος δεν έχει κάνει καμία δήλωση από την Πέμπτη 10/8 - αν και το απόγευμα της Κυριακής 13/8 αναμένεται να απευθυνθεί σε υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι - ωστόσο μέλη του κόμματός του επιμένουν ότι έγινε νοθεία στις εκλογές.
Οι σύμμαχοι της Κένυας μιλούν, πάντως, για δίκαιες εκλογές και τον πρόεδρο Uhuru Kenyatta συνεχάρη και η Ευρωπαία επίτροπος Federica Mogherini.
Ένας δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν εξουσίες και στην αντιπολίτευση, όπως είχε γίνει πριν από μία δεκαετία, προκειμένου να κοπάσει τότε η βία.
Και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν αποδείξεις για νοθεία, θα πρέπει να βγουν στο φως.
Αρχικά είχε γίνει καταγγελία ότι χάκερς διείσδυσαν στον εκλογικό σέρβερ παράγοντας 50 επιπλέον σελίδες λογάριθμων για τις εκλογές, αλλά ειδικοί ανέφεραν ότι κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώθηκε.
Αργότερα, ο Odinga υποστήριξε ότι σκάναραν εκλογικό υλικό και το πέρασαν στο σάιτ της εκλογικής επιτροπής και ότι τα ηλεκτρονικά αποτελέσματα ήταν ψεύτικα, αλλά δεν έδωσε αποδείξεις.
Την ίδια στιγμή ο Kenyatta δέχεται συγχαρητήρια από περιφερειακούς ηγέτες, ενώ σε συγκρούσεις που έγιναν το Σάββατο 12/8 μεταξύ οπαδών του Odinga και της αστυνομίας αναφέρθηκαν άλλοι δύο θάνατοι.
Στην Kisumu που είναι το προπύργιο του Odinga κάποια μαγαζιά άνοιξαν την Κυριακή 13/8 και η κίνηση ήταν κανονική, ενώ επικρατούσε και ηρεμία, όπως ανέφερε ικανοποιημένος και ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής.
Ηρεμία επικρατούσε και στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης