Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mohamed El-Erian: Χάνει την αίγλη του ως επενδυτικό καταφύγιο ο χρυσός λόγω QE και κρυπτονομισμάτων

tags :
Mohamed El-Erian: Χάνει την αίγλη του ως επενδυτικό καταφύγιο ο χρυσός λόγω QE και κρυπτονομισμάτων
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο παραδοσιακός ρόλος του χρυσού δεν θα αποκατασταθεί στο μέλλον
Έχοντας υπομείνει για πολύ καιρό την αύξηση της τιμής του χρυσού, οι επενδυτές του πολυτιμου μέταλλου ατενιζουν με αισιοδοξία το μέλλον, από την πρόσφατη άνοδο των τιμών ως απάντηση στις γεωπολιτικές εντάσεις αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg o Mohamed El-Erian, Γενικός Οικονομικός Σύμβουλος της Allianz και βασικό στέλεχος της PIMCO στο παρελθόν.
Ωστόσο, η άνοδος της τιμής του χρυσού ανταπόκριση του χρυσού, είναι αρκετά ασθενέστερη από ό,τι θα περίμενε κανείς, βάση των αναλύσεων από ιστορικά μοντέλα.
Η επιλογή του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο έχει διαβρωθεί από την επιρροή της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής και την ανάπτυξη των αγορών για κρυπτονομίσματας.
Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο σχεδόν κατά 1% την Τρίτη (29/8) το πρωί, λόγω της εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος κατέπεσε στην ιαπωνική θάλασσα καθώς και της αβεβαιότητας που επικρατούσε ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ μπορεί να ανταποκριθούν.
Αλλά η διαπραγμάτευση της τιμή τους χρυσού κάτω από τα 1.330 δολάρια ηβ ουγγιά, αλλά και η συνολική κίνηση των τιμών του χρυσού τους τελευταίους μήνες εν μέσω αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου ήταν σχετικά μειωμένη, ιδίως καθώς και η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου, άλλο παραδοσιακό επενδυτικο καταφύγιο, έπεσε κάτω από το 2,1%.
Δύο είναι οι λόγοι για τις κινήσεις της τιμής του χρυσού.
Πρώτον η παρατεταμένη επιδίωξη αντισυμβατικών μέτρων από τις Κεντρικές Τράπεζες βοήθησε ουσιαστικά να αποσυνδεθούν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων από τα θεμελιώδη.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ιστορικά μοντέλα τείνουν να υπερεκτιμούν την αντίδραση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων σε περιόδους αυξημένης γεωπολιτικής έντασης,  συμπεριλαμβανομένης της του ρίσκου σε περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές ή η άνοδος της τιμής του χρυσού.
Δεύτερον, ένα μέρος των παραδοσιακών επενδυτών σε χρυσό έχει στραφεί προς τις αναπτυσσόμενες αγορές κρυπτονομισμάτων, οι οποίες επωφελούνται επίσης από μια γενική αύξηση της ζήτησης.
Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων για τους επενδυτές υπήρξαν σημαντικά μεγαλύτερες, απορροφώντας ακόμη περισσότερα κεφάλαια.
Το μήνυμα για τους επενδυτές είναι ξεκάθαρο.
Παρόλο που ο χρυσός συνεχίζει να διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιστάθμιση του κινδύνου για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ωστόσο στην παρούσα φάση, έχει απολέσει μέρος της αίγλης του ως επενδυτικό καταφύγιο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο παραδοσιακός ρόλος του χρυσού δεν θα αποκατασταθεί στο μέλλον.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι στα τελευταία στάδια της συνέχισης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και δεδομένου της θεαματικής αύξησης της τιμής μέσα στο 2017 για αρκετά κρυπτονομίσματα, πλέον είναι πιο ευάλωτα σε κατοχύρωση κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης