Διεθνή

ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για αυστηρές κυρώσεις στην Β. Κορέα μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου

ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για αυστηρές κυρώσεις στην Β. Κορέα μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου
Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική χερσόνησο η Βόρειος Κορέα με την δοκιμή νέας βόμβας υδρογόνου
(upd15) Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα, κίνηση η οποία έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινότητα.
ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ (πρωτεύουσα της Β. Κορέας) το οποίο έχει συγκληθεί για σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2017.
Μετά από τις άμεσες παρεμβάσεις των ηγετών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στη νέα πρόκληση της Βορείου Κορέας, ο Πρόεδρος D. Trump, τόνισε ότι η «συζήτηση για την κατευνασμό της Βόρειας Κορέας δεν θα λειτουργήσει» και ότι ο Kim Jong Un και η κυβέρνησή του «κατανοούν μόνο ένα πράγμα! και πρόσθεσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια στιγμή αμηχανίας ... για την Κίνα.
Στο Twitter ο Trump τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα διενήργησε μια σημαντική πυρηνική δοκιμή.
Τα λόγια και οι πράξεις τους εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες .....

Η Βόρειος Κορέα είναι ένα παρωχημένο έθνος που έχει γίνει μια μεγάλη απειλή και προκαλεί αμηχανία στην Κίνα, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά με λίγη επιτυχία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι «η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Πάντως το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή με βόμβα υδρογόνου  "χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γενικές αντιρρήσεις της διεθνούς κοινότητας".
Προσθέτει ότι "καταδικάζει σθεναρά" την νέα δοκιμή και ότι η Κίνα θα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με το Συμβούλιο του ΟΗΕ ώστε να επιβάλει ακόμη πιο περιοριστικές κυρώσεις.
Η Κίνα θα συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα προωθήσει ανεπιφύλακτα την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και θα διατηρήσει ανεπιφύλακτα την ειρήνη και τη σταθερότητα της χερσονήσου", ανέφερε.
Η προκλητική απόφαση της Βορείου Κορέας να δοκιμάσει τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος 3 Σεπτεμβρίου 2017....  βόμβα υδρογόνου (θερμοπυρηνικό όπλο που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου) έχει ως αποτέλεσμα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να λάβει μέτρα.

Η ένταση στην Βόρειο Κορέα κλιμακώνεται επικίνδυνα και ραγδαία μετά την 6η δοκιμή βόμβας υδρογόνου από το καθεστώς της Βορείου Κορέας. 
Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε μια «προηγμένη βόμβα υδρογόνου», επιβεβαιώνοντας ότι προετοιμάζεται για κλιμάκωση καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει επικίνδυνα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και βομβών υδρογόνου.
Με βάση τις ανακοινώσεις της Βορείου Κορέας "δοκίμασε ένα πολυλειτουργικό θερμοπυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική δύναμη που μπορεί να εκραγεί ακόμη και σε μεγάλα ύψη"

Η νέα δοκιμή είναι η 6η πυρηνική απόπειρα της Βόρειας Κορέας, η οποία θα αναγκάσει το Trump τον πρόεδρο των ΗΠΑ να παρέμβει, καθώς έχει προειδοποιήσει ότι ποτέ δεν θα επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να γίνει πυρηνική δύναμη».

Merkel - Trump: Απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας

Τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας καταδίκασαν σήμερα (4/9/2017), σε τηλεφωνική τους συνομιλία, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταλήξει γρήγορα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ.
«Και οι δύο συμφώνησαν ότι η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί μια νέα και απαράδεκτη κλιμάκωση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», υπογράμμισε ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της Merkel.
«Η γερμανίδα καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να υιοθετήσει ταχέως επιπλέον και αυστηρότερες κυρώσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Από την πλευρά της, η Merkel τόνισε στον Trump ότι η Γερμανία θα πιέσει για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ενάντια στην Πιονγκγιάνγκ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Seibert.
«Ο στόχος είναι να αποτραπεί η Βόρεια Κορέα από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση», κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου.

Μόσχα και Σεούλ θεωρούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια τη νέα πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Moon Jae-in καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν ότι η νέα πυρηνική δοκιμή συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.
Θεωρούν επίσης ότι οι ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ υπονομεύουν το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι μια διευθέτηση της κρίσης είναι δυνατή μόνο μέσω της επανέναρξης των συνομιλιών.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Putin και ο Moon Jae-in θα συζητήσουν εκ νέου την κατάσταση στην κορεατική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι είναι "εύκολο" για τις χώρες που δεν βρίσκονται στην περιοχή να μιλούν για την πιθανότητα ενός πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τις ανακοινώσεις τους.
"Οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να συμπεριφέρονται πιο έξυπνα και πιο ισορροπημένα" είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη στάση των ΗΠΑ.

Moon και Trump συμφώνησαν στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών στους νοτιοκορεατικούς πυραύλους

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in και ο Αμερικανός ομόλογός του D. Trump συμφώνησαν σήμερα στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ - την πιο ισχυρή μέχρι τώρα - ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας.
Με βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.
Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.

Μια νέα απόφαση για τη Β. Κορέα προωθουν στο ΣΑ του ΟΗΕ οι ΗΠΑ - Θέλει να ψηφιστεί τη Δευτέρα (11/9)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτις Nikki Haley.
Όπως είπε η Nikki Haley, η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.
Η Nikki Haley κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της.
Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον.
Η Βόρεια Κορέα "έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο" με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.
Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων.
Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη.
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας Κόρο Μπέσο είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από το ΣΑ να "καταδικάσει" τις τελευταίες ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και να ετοιμάσει ένα νέο ψήφισμα που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
"Ελπίζουμε ότι στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρχει η γενική αίσθηση ότι είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για ένα νέο ψήφισμα" είπε, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται "ενότητα".

Antonio Guterres (ΟΗΕ): Πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ενάντια στη Β. Κορέα

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Antonio Guterres θεωρεί ότι είναι απαραίτητο «το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραμείνει ενωμένο και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα» ενάντια στη Β. Κορέα.
Όπως ανέφερε ο Jeffrey Feltman, εκπρόσωπος Τύπου του Guterres «η ένταση ενισχύεται και το ίδιο συμβαίνει στον ενδεχόμενο κίνδυνο παρεξηγήσεων, λάθος υπολογισμών αλλά και κλιμάκωσης. Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μία ξεκάθαρη αντίδραση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (σ.σ.: από τη Β. Κορέα). Αυτή η αντίδραση θα πρέπει να συνδυάσει σοφή αλλά και τολμηρή διπλωματία προκειμένου να είναι αποτελεσματική».

ΗΠΑ: Ο Kim Jong Un «ικετεύει για πόλεμο» 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, «ικετεύει για πόλεμο», δήλωσε σήμερα (4/9/2017) η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Nikki Haley, ενώ κάλεσε τον Οργανισμό να υιοθετήσει τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα επιβολής κυρώσεων για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.
Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Haley δήλωσε ότι η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι ένα σαφές σημάδι ότι «η περίοδος ημιμέτρων» από τον ΟΗΕ πρέπει να τελειώσει.
«Αρκετά!», δήλωσε η Haley.
«Έχουμε υιοθετήσει μια βαθμιαία προσέγγιση, και παρά τις καλύτερες προθέσεις, δεν έχει λειτουργήσει», πρόσθεσε.
«Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ», τόνισε.
Η ίδια επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα σαφώς δεν είχαν αποτέλεσμα.
Η πρέσβειρα πρόσθεσε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν πόλεμο, η υπομονή τους δεν είναι απεριόριστη όταν η Πιονγιάνγκ απειλεί με πυραύλους που κατευθύνονται στα εδάφη τους.

Κίνα: Να σταματήσει η Βόρεια Κορέα να αναλαμβάνει λανθασμένες ενέργειες

«Να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος», κάλεσε σήμερα (4/9/2017) τη Βόρεια Κορέα ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Liu Jieyi, και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.
«Προτρέπουμε έντονα (τη Βόρεια Κορέα)… να σταματήσει να αναλαμβάνει ενέργειες που είναι λάθος, που επιδεινώνουν την κατάσταση και δεν συνάδουν ούτε με τα δικά της συμφέροντα, και πραγματικά να επιστρέψει στον δρόμο της επίλυσης του θέματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Liu στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρωσία: Οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην Κορέα - Να δείξουμε ψυχραιμία

Οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε σήμερα (4/9/2017) ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vassily Nebenzia, και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθεί μια ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις».
«Μια ολοκληρωμένη διευθέτηση των πυρηνικών και άλλων θεμάτων που μαστίζουν την κορεατική χερσόνησο μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω πολιτικών διπλωματικών οδών, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση των προσπαθειών διαμεσολάβησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Nebenzia στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία θα πιέσουν για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων

Την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ θα επιδιώξουν Νότια Κορέα και Ιαπωνία, μετά τη χθεσινή έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae Inκαι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Sinzo Abe, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι πρέπει "να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Ν. Κορέα: Πιθανή μια εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Β. Κορέα στις 9/9

Την έντονη ανησυχία της για το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αλλά και για τη συνέχεια των εκτοξεύσεων πυραύλων διατυπώνει η Νότια Κορέα, τη στιγμή που έχει σημάνει συναγερμός στη διεθνή κοινότητα για τις κινήσεις που ακολουθεί η βορειοκορεατική πλευρά.
«Συνεχίζουμε να έχουμε ενδείξεις για νέες πιθανές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων
Επίσης προβλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εκτοξεύσει διηπειρωτικό πύραυλο» είπε μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης στη νοτιοκορεάτικη Βουλή ο Chang Kyung – soo αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, οι αρχές της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι η επόμενη εκτόξευση πιθανότατα θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης της Βόρειας Κορέας.
Την ίδια στιγμή η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για νέες στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και ότι ενισχύει την άμυνα των βαλλιστικών της πυραύλων κατόπιν της έκτης και ισχυρότερης πυρηνικής δοκιμής, στην οποία προχώρησε η Β. Κορέα.
Σημειώνεται πως αργότερα σήμερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ενημερώνεται για όλες τις επιλογές, ακόμα και τις στρατιωτικές από τους συμβούλους του.

Κίνα: Έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση

Έκκληση σε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση απέναντι στη Βόρεια Κορέα και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εκτονώνουν και δεν θα εντείνουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο απευθύνει η Κίνα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διατυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο πως αντιτίθεται στις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και ότι έχει γίνει και σχετικό διάβημα στις βορειοκορεατικές αρχές.
Παράλληλα το ΥΠΕΞ της Κίνας επισημαίνει ότι η Κίνα από την πλευρά της διεξάγει εδώ και πολύ καιρό εκτενείς συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος στην κορεατική χερσόνησο, καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να κάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα για την εκτόνωση της κρίσης.
Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμα του CNBC πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι για να ασκηθούν πραγματικές πιέσεις στη Βόρεια Κορέα και στην οικονομία της θα πρέπει η Κίνα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στη Βόρεια Κορέα.
«Εάν η Κίνα αποφασίσει να σταματήσει την παροχή πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, θα υπάρξει μια άμεση και πολύ υψηλού κόστους επίδραση στην οικονομία της Β. Κορέας.
Αυτή η κίνηση εάν γίνει, θα αποτελούσε ένα τεράστιο «χτύπημα» για τις στρατιωτικές και μεταφορικές επιχειρήσεις της Β. Κορέας» αναφέρει μιλώντας στο CNBC ο Scott Seaman από το Eurasia Group, ενώ την ίδια άποψη εκφράζει και ο Jonathan Pollack από το Ινστιτούτο Brookings.
«Το πραγματικό ζήτημα είναι η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να μπουν σε τομείς, για τους οποίους δεν ήταν ακόμα προετοιμασμένες να εισέλθουν, και που αφορούν ως επί το πλείστον το πετρέλαιο.
Εάν οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να περιορίσουν ή ακόμα και να αναστείλουν τις παραδόσεις πετρελαίου, αυτό θα ήταν ένα πολύ ουσιαστικό βήμα.
Θα μπορούσε να έχει ένα πολύ πιο ισχυρό αποτέλεσμα από όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις» τόνισε ο Pollack.

G7: Έτοιμοι να ενισχύσουμε τα μέτρα για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας

Τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας, με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, καταδίκασε σήμερα (4/9/2017) η ομάδα των G7, και δεσμεύθηκε να αναλάβει περαιτέρω δράση για να διασφαλίσει ότι το ασιατικό κράτος θα εγκαταλείψει πλήρως το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Η Βόρεια Κορέα πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως και πλήρως με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εγκαταλείψει όλα τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε η Ιταλία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία των G7, και υπογράφηκε από τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τα μέτρα που αποσκοπούν στην επίτευξη αυτών των στόχων και καλούμε με έμφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις ευθύνες του και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός νέου και αποτελεσματικού ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει ισχυρότερα μέτρα», προστίθεται.

Η Ρωσία προειδοποιεί: Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη

Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση απέναντι στη Βόρεια Κορέα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, προειδοποίησε ο υφυπουργός της Ρωσίας Sergey Ryabkov.
O Ryabkov επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι μόνο πολιτικά και διπλωματικά μέσα μπορούν να οδηγήσουν στη διευθέτηση της κρίσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Εκείνοι που είναι ισχυρότεροι και εξυπνότεροι θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη", προειδοποίηε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των BRICS ( αναδυομένων οικονομιών) στην Κίνα.
Η Μόσχα θα αντιδράσει στην επέκταση και ενίσχυση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε.
"Αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα δικής μας αντίδρασης, σχετικά με τις στρατιωτικές ισορροπίες", τόνισε ο ρώσος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος στα διπλωματικά μέτρα της Ουάσινγκτον απέναντι στα ρωσικά προξενεία στις ΗΠΑ, ο Ryabkov έκανε λόγο για "κρατικό χουλιγκανισμό".

Ελεγχόμενες πιέσεις στις αγορές

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (4/9/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι αρνητικό, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,36%, στις 7.411,47 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,33% κι έκλεισε στις 12.102,21 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,38% χαμηλότερα, στις 5.103,97 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,52%, στις 374,20 μονάδες, με την πλειοψηφία των κλάδων, πλην των αυτοκινήτων, να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Σημειώνεται ότι η Wall Street είναι κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας της Εργασίας.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν μπόρεσαν να διευρύνουν το 3ήμερο ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η χθεσινή δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Η νέα προκλητική κίνηση της Πιονγιάνγκ έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινότητα, με τις ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.
Αρνητικό ήταν το κλίμα και στις αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να ανησυχούν μετά τη χθεσινή, νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα.
Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 0,93%  για να κλείσει στις 19.508,25 μονάδες.
Ο δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 0,99% (16,04 μονάδες) στις 1.603,55 μονάδες, ενώ ο ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 0,76%, στις 27.740,26 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα θα παραμείνει κλειστή η Wall Street λόγω αργίας για τη Labor Day.

Σε νέα υψηλά 11 μηνών σκαρφάλωσε ο χρυσός

Περαιτέρω ενίσχυση καταγράφει σήμερα Δευτέρα (4/9) ο χρυσός, σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά 11 μηνών, εκμεταλλευόμενος την ανησυχία που έχει προκαλέσει η δοκιμή βόμβας υδρογόνου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τις προηγούμενες ημέρες.
Ειδικότερα, περί τις 9:54 π.μ. το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται κατά +0,93% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1.336,79 δολ. ανά ουγγιά, ενώ προηγουμένως είχει αγγίξει ακόμα και τα 1.338 δολ. ανά ουγγιά, την υψηλότερη τιμή του από τις 9 Νοεμβρίου του 2016.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η πτώση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του γεν Ιαπωνίας, και συγκεκριμένα στο -0,66% και τα 109,53 γεν.
Πλέον, οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την τελευταία δοκιμή της Πιογιάνγκ, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται και η συνεδρίας της Ευρπωαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα επηρεάσει με τη σειρά της την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το πολύτιμο μέταλλο.

CNBC: Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πολέμου στη βορειοανατολική Ασία - Ανήσυχοι οι επενδυτές

Πολλοί διαχειριστές αμερικανικών hedge funds δεν πείστηκαν από τη δέσμευση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας περί ειρήνης και τάξης στην κορεατική χερσόνησο, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο CNBC, ο αναλυτής Dr. Michael Ivanovitch.
Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων εξακολουθούν να ανησυχούν για την κορεατική στρατιωτική στάση και έχουν επιστήσει την προσοχή για τις τιμές των assets στο 40% της παγκόσμιας οικονομίας, δηλ. στις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από μια επικείμενη… πυρκαγιά.
Σε ένα περιβάλλον σύγχυσης και πολεμικής ρητορικής, είναι ίσως φυσιολογικό ότι οι άνθρωποι που είναι γνωστοί για τα τολμηρά τους στοιχήματα στην αγορά πρέπει να είναι λάθος από την πλευρά της σύνεσης.
Τι άλλο πρέπει να κάνουν όταν ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο χρόνος για συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα έχει τελειώσει, ενώ το Πεντάγωνο προτρέπει για διπλωματικές προσπάθειες και ένας βρετανός στρατιωτικός αναλυτής αμφιβάλλει εάν οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αναχαιτίσουν τους πυραύλους του Πιονγκγιάνγκ.
Αυτό όμως είναι πιο σημαντικό: η κατηγορηματική δήλωση του Πεκίνου ότι δεν θα ανέχεται τις διαταραχές και τις στρατιωτικές εχθροπραξίες στη γειτονιά του είναι αντίθετη με τις μακροχρόνιες διαβεβαιώσεις ότι η επιρροή της στη Βόρεια Κορέα είναι περιορισμένη.

Η απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης θα καταστρέψει τις αγορές

Σύμφωνα με τον Ivanovitch, η παρατεταμένη απειλή μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης θα εξακολουθήσει να καταστρέφει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το προσεχές μέλλον απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει εύλογη προοπτική διπλωματικής λύσης.
Ποια είναι η διέξοδος; Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πιστεύουν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Πιονγιάνγκ να ξεφορτωθεί τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο αδιέξοδο, διότι για την Κίνα και τη Ρωσία το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει εξαντληθεί και αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε περαιτέρω πολυμερή ή μονομερή βήματα για να στραγγαλίσουν τη βορειοκορεατική οικονομία.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα που δεν θα προκαλούσε περιφερειακό ή παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα, η λογική θα απαιτούσε κάποια κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά μιας πιθανής ειρηνευτικής διευθέτησης.
Αυτή είναι ακόμα μία αυταπάτη.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμμετέχουν σε μια μάχη για την Ασία.
Το Πεκίνο βλέπει την αποχώρηση Αμερικανών στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα ως λύση στο κορεατικό πρόβλημα και τις αμερικανικές περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως καταφανείς παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, οι ευρείες εμπορικές διαμάχες μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων είναι μόνο μέρος της προσπάθειας της Αμερικής να περιορίσει την Κίνα.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο του CNBC, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι ακόμα χειρότερες.

Επενδυτικές σκέψεις

Η υπόσχεση της Κίνας ότι δεν θα επιτρέψει τον πόλεμο και το χάος στο κατώφλι της ακούγεται σαν ψέμα με την παρουσία εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων που πραγματοποιούν πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις πυραύλων πάνω από άλλες χώρες.
Πάντως, ο Dr. Michael Ivanovitch καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δικαίως οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν.
«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου στη βορειοανατολική Ασία» γράφει χαρακτηριστικά.
«Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι οι μετοχές είναι οι καλύτερες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Το ασυναγώνιστο εύρος των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σχεδιασμού χαρτοφυλακίων που ταιριάζουν σε με μια ευρεία γκάμα επενδυτικού προφίλ» καταλήγει ο ίδιος.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr


H δοκιμή η 6η κατά σειρά βόμβας υδρογόνου από την Βόρειο Κορέα έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις.

Trump: Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις εμπορικές δραστηρίοτητες τους με κράτη που κάνουν δουλειές με τη Β. Κορέα
Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Merkel, Macron και Gentiloni - Ζητούν σκληρότερες κυρώσεις απέναντι στη Β. Κορέα
Tusk (ΕΕ): Η ΕΕ ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Β. Κορέας
Putin: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει ήρεμα και διπλωματικά την πυρηνική απειλή της Β. Κορέας
Mattis (υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Δεν θέλουμε να εξαφανίσουμε τη Β. Κορέα αν και έχουμε τις επιλογές να το κάνουμε


Το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου 2017 η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε δοκιμή με βόμβα υδρογόνου ικανή να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
Η Αμερικανική εταιρία Γεωλογικών Ερευνών ανέφερε ότι είχε καταγράψει σεισμό 6,3 τον οποίο περιέγραψε ως «πιθανή έκρηξη» στη βορειοανατολική Βόρειο Κορέα - κοντά στο χώρο των πυρηνικών δοκιμών της χώρας - σε βάθος λιγότερο από χιλιόμετρο.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσαν ότι η Βόρειος Κορέα διεξάγει την 6η πυρηνική δοκιμή, μετά από τεχνητό σεισμό που εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή όπου η Βόρειος Κορέα διεξάγει πυρηνικές δοκιμές σε βάθος μηδέν χιλιομέτρων.
Επιπλέον, η Κορεατική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι είχε εντοπίσει έναν σεισμό αναθεωρημένου μεγέθους 5,7,  στην ίδια περιοχή της Βόρειας Κορέας, σε αυτό που περιέγραψε ως πιθανό να είναι ένας "κατασκευασμένος" σεισμός.
Επειδή οι σεισμοί μετρούνται σε αλγοριθμική κλίμακα, ο σεισμός μεγέθους 6,3 είναι 10 φορές πιο ισχυρός από αυτόν που πυροδότησε η πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας το Σεπτέμβριο του 2016, η οποία προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,3, σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρία Γεωλογικών Ερευνών.
Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο Kim Jong-un ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας διέταξε τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ICBM βαλλιστικό πύραυλο και η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου στέφθηκε με επιτυχία.
Ο Troy Stangarone, ανώτερος διευθυντής του Κορεατικού Οικονομικού Ινστιτούτου, δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν ότι "η δοκιμή αυτή ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Βόρεια Κορέα με πολύ πιο ισχυρή έκρηξη από τις προηγούμενες δοκιμές.
Σε συνδυασμό με τις δοκιμές ICBM και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις που έκαναν πρόσφατα οι Βορειοκορεάτες, η δοκιμή αυτή αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής  κλιμάκωσης"
Ο Cheong Seong-chang, αναλυτής του Ινστιτούτου Sejong, δήλωσε ότι η Νότια Κορέα πρέπει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να αυξήσει την πίεση στην Κίνα να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου θα μπορούσε να πλήξει άμεσα το καθεστώς του Kim.










Η νέα προκλητική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου, θα αποτελέσει την πιο αξιόλογη δοκιμασία της διπλωματικής αποφασιστικότητας του Trump έναντι της Βόρειας Κορέας.
Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η νέα δοκιμή με βόμβα υδρογόνου ενισχύει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης κατά της Βορείου Κορέας, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές αρχές της Νοτίου Κορέας είχαν εκτιμήσει ότι η Βόρειος Κορέα θα πραγματοποιήσει νέα πυρηνική δοκιμή.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία  ώστε να απαντήσουν στις ακρότητες των επικίνδυνων δοκιμών της Βορείου Κορέας. 
Σύμφωνα με το WSJ, η δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Σεπτέμβριο του 2016 είχε πιθανή απόδοση περίπου 10 kilotons, μεγαλύτερης ισχύος από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες 4 δοκιμές είχε πραγματοποιήσει η Βόρειος Κορέα, αλλά πιθανότατα μικρότερη από τη βόμβα υδρογόνου που η Πιονγιάνγκ (πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας) ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε.
Σε αυτήν την περίπτωση, η έκρηξη μεγέθους-6,3 θα σήμαινε πιθανώς εκρηκτική ισχύ περίπου 1 μεγατόνο, σύμφωνα με τον Jeffrey Lewis, διευθυντή του προγράμματος μη διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας Ανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury.
Ο Bong Young-shik, αρμόδιος για τη Βόρεια Κορέα στο Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ, δήλωσε ότι το καθεστώς της Βορείου Κορέας πιστεύει τώρα ότι η ρητορική του Λευκού Οίκου είναι ρηχή αναφέρουν οι FT.
O Trump o αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο διάλογος δεν είναι «η απάντηση» στη βόρειο κορεατική απειλή
 "Ο Kim Jong Un αντιλαμβάνεται τώρα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω σε στρατηγικές μέγιστης πίεσης", δήλωσε.
"Κατανοεί ότι η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει ρεαλιστικά στρατιωτική επιλογή.
Η μόνη επιλογή είναι η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος και να ελπίζει ότι θα τη διατηρήσει σε ένα καθεστώς όπως την Σοβιετική Ένωση ".
Η νέα πυρηνική δοκιμή μπορεί επίσης να οδηγήσει στα όρια την υπομονή της Κίνας με τον απείθαρχο σύμμαχό της.
Ο πρόεδρος της Κίνας  Xi Jinping στην σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS τόνισε ότι η ομάδα «έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την παγκόσμια ειρήνη και να συμβάλει στη διεθνή τάξη ασφαλείας».

Είχε προειδοποιήσει ο Putin 

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 ο Ρώσος Πρόεδρος Vl. Putin είχε προειδοποιήσει την Βόρεια Κορέα "ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουσης", ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un κάνει ότι είναι δυνατόν για κλιμακωθεί η ένταση και η σύγκρουση.
Οι Βορειοκορεάτες κατέφεραν να αναπτύξουν μια βόμβα υδρογόνου που κάθε φορά αυξάνεται η ισχύς της.
Τα μέσα ενημέρωσης της Νορείου Κορέας παρουσίασαν οισμένες φωτογραφίες ότι ο Kim επιθεωρεί μια θερμοπυρηνική κεφαλή η οποία φορτώνεται σε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραύλλιο, το οποίο το Βορειοκορεατικό κρατικό μέσο ενημέρωσης το KCNA χαρακτήρισε ως "μεγάλη καταστροφική δύναμη".
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ειδικοί ανησυχούν ότι μια επίθεση με αυτό το είδος όπλου δηλαδή με βόμβα υδρογόνου θα μπορούσε να εξαλείψει τα ηλεκτρικά δίκτυα στις ΗΠΑ
Το Reuters εξηγεί ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου ρυθμίζεται σε εκατοντάδες κιλοτόνους και μπορεί να πυροδοτηθεί σε μεγάλα υψόμετρα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους ICBM ικανούς να φθάσουν στην ηπειρωτική Αμερική και μετά από ένα διάλειμμα ενός μήνα, ο Kim επανέλαβε πρόσφατα τις προκλητικές δοκιμές με την εκτόξευση τριών πυραύλων μικρής εμβέλειας στη θάλασσα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια τη Δευτέρα 28 Αυγούστου με μια πρωτοφανή ενέργεθα, εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την βόρειο Ιαπωνία και το νησί Χοκάιντο.
Πάντως είτε πρόκειται για μια ισχυρή βόμβα υδρογόνου, είτε όχι, οι ειδικοί αναλυτές του καθεστώτος Κιμ προειδοποιούν ότι ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην χερσόνησο της Κορέας.
Η Βόρεια Κορέα το 2016 διεξήγαγε την τέταρτη και την πέμπτη πυρηνική δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι η τέταρτη τον Ιανουάριο του 2016 ήταν μια επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, τον Σεπτέμβριο του 2016, υπήρξε ακόμη μια δοπκιμή και στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017 πραγματοποιήθηκε η 6η δοκιμή βόμβας υδρογόνου. 



View image on Twitter

View image on Twitter

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου;

Η Βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου. Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.
Η υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50 και από τις δύο πλευρές του τότε Ψυχρού πολέμου, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη.
Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.
Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου ( 1 2 H {\displaystyle _{1}^{2}\!H} {\displaystyle _{1}^{2}\!H}) και τριτίου ( 1 3 H {\displaystyle _{1}^{3}\!H} {\displaystyle _{1}^{3}\!H}), τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου.
Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου.
Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.
Η καταστροφική της ισχύς μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες.
Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων.
Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ.
Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος.

Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζεμλιά του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961.
Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ.
Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος.
Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία.
Η βόμβα ζύγιζε 27 τό

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης