Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ σχεδιάζει να αυξήσει τη φορολογία στις πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες

Η ΕΕ σχεδιάζει να αυξήσει τη  φορολογία στις πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες
Σύμφωνα με την πρόταση της Εσθονίας, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία, οι μεγάλες ψηφιακές επιχειρήσεις θα υπόκεινται στον εταιρικό φόρο των χωρών όπου πραγματοποιούν κέρδη
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν αλλαγές των κανόνων φορολόγησης την επόμενη εβδομάδα,με στόχο την αύξηση των φόρων στις μεγάλες τεχνολογικές πολυεθνικές όπως η Google και η Amazon, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
Οι διαδικτυακοί κολοσσοί δέχονται πιέσεις στην Ευρώπη λόγω των χαμηλών φόρων που καταβάλλουν, αλλά τα κράτη συχνά δυσκολεύονται να αυξήσουν τους φόρους, διότι οι υφιστάμενοι κανόνες περιορίζουν τα φορολογικά δικαιώματα στις χώρες όπου οι εταιρείες είναι φυσικά παρούσες.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο ευνοεί τις ψηφιακές εταιρείες έναντι των φυσικών ομολόγων τους, και στερεί έτσι από τα κράτη πολύτιμα φορολογικά έσοδα, τόνισε η Εσθονία που έχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία, σε έγγραφο που συντάχθηκε για την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών στο Ταλίν στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2017.
Το έγγραφο προτείνει μια μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων για την αλλαγή της έννοιας της "μόνιμης εγκατάστασης", έτσι ώστε οι ψηφιακές πολυεθνικές να φορολογούνται όπου δημιουργούν περιουσία και όχι μόνο σε χώρες όπου έχουν δηλώσει ως έδρα τους.
Η πρόταση έρχεται, καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται με μεγάλες ψηφιακές εταιρείες, την καταβολή των φόρων με επιστροφή, αλλά αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια για τη λήψη πληρωμών.
Τον Ιούλιο 2017, ένα δικαστήριο στη Γαλλία αποφάσισε ότι η Google, που τώρα είναι μέλος του ομίλου Alphabet, δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ σε επιστροφή φόρων, που ζητούσαν οι γαλλικές αρχές επειδή δεν είχε "μόνιμη εγκατάσταση" στη Γαλλία και πραγματοποιούσε τις δραστηριότητες της από την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με την πρόταση της Εσθονίας, ακόμη και χωρίς φυσική παρουσία, οι μεγάλες ψηφιακές επιχειρήσεις θα υπόκεινται στον εταιρικό φόρο των χωρών όπου πραγματοποιούν κέρδη.
Μία "εικονική" μόνιμη εγκατάσταση θα ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει τη φορολογία.
Η πρόταση υπερβαίνει τις ισχύουσες φορολογικές αρχές, που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο από τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία περιλαμβάνουν τα κράτη της ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και άλλες πλούσιες χώρες.
Είναι επίσης πιο φιλόδοξο από τις προτάσεις που συζητούνται επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση των χαμηλών φορολογικών επιβαρύνσεων των πολυεθνικών, όπως είναι μια κοινή φορολογική βάση για τις εταιρείες.
Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δικαίωμα βέτο σε θέματα φορολογίας και ορισμένα από αυτά έχουν μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν.
Για να αποφευχθεί μια γρήγορη αντίδραση, η εσθονική Προεδρία προτείνει να συζητηθεί το ζήτημα τους προσεχείς μήνες για να επιτευχθεί μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο του 2017.
Αυτή η κοινή στάση σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν προβλέπονται αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ, εκτός εάν τροποποιηθούν οι κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στόχος είναι να αποφευχθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης