Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα ξεπερνάει το δημοσιονομικό στόχο του 2017 και επιστρέφει στις αγορές ομολόγων

tags :
Reuters: Η Ελλάδα ξεπερνάει το δημοσιονομικό στόχο του 2017 και επιστρέφει στις αγορές ομολόγων
Η Αθήνα είναι πρόθυμη να ολοκληρώσει σύντομα την τρίτη αξιολόγηση από τους διεθνείς πιστωτές της
Η Ελλάδα αναμένει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το στόχο το 2017 και σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί ξανά τις αγορές ομολόγων εντός επτά μηνών, όπως δήλωσε σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2017 ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η Αθήνα είναι πρόθυμη να ολοκληρώσει σύντομα την τρίτη αξιολόγηση από τους διεθνείς πιστωτές της, βοηθώντας έτσι την ομαλή επιστροφή της στις αγορές, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά σε τρία χρόνια τον Ιούλιο του 2017.
Προχώρησε στην έκδοση νέων πενταετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ, παράλληλα με μια προσφορά για την εξαγορά του τρέχοντος πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε το 2014.
"Εντός των επόμενων έξι έως επτά μηνών θα καταβληθούν προσπάθειες για την αξιοποίηση των αγορών ομολόγων", δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου στους δημοσιογράφους, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
"Θα περιλαμβάνει (την άντληση) νέων κεφαλαίων και ένα κομμάτι της διαχείρισης του χρέους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης πιο γρήγορα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2018".
Χωρίς να προσδιοριστεί ποσοστό, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα φέτος θα υπερβεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ, το οποίο αποκλείει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να επιταχύνει την ολοκλήρωση της τρίτης αναθεώρησης, ενώ υποσχέθηκε και ένα "μέρισμα" στους κοινωνικά πιο ευάλωτους.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μέρισμα, δεν θα διανεμηθεί σε συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, όπως το 2016, όταν ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε απροσδόκητα ένα εφάπαξ χριστουγεννιάτικο επίδομα σε συνταξιούχους, εξοργίζοντας τους δανειστές της χώρας.
"Η (δημοσιονομική υπεραπόδοση), θα εξυπηρετήσει άλλες κοινωνικές δαπάνες, όπως οι καθυστερημένες υποχρεώσεις του κράτους και τα αναπτυξιακά έργα".



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης