Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΕ έχασε έως και 5,4 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα από Google και Facebook

tags :
Reuters: Η ΕΕ έχασε έως και 5,4 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα από Google και Facebook

Έγγραφο του σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Paul Tang επικαλείται το «Reuters»

Το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ ενδέχεται να έχουν χάσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε φορολογικά έσοδα από την Google και το Facebook από το 2013 έως το 2015, σύμφωνα με έκθεση ευρωβουλευτή που είναι υπεύθυνος για μια μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας, που θα μπορούσε να αυξήσει τον φόρο για τους διαδικτυακούς κολοσσούς, την οποία επικαλείται το «Reuters».
Το έγγραφο αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο (14/9), την ημέρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ξεκινήσουν μια διήμερη συνεδρίαση στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, όπου θα συζητήσουν τρόπους αύξησης των φόρων για μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες, που κατηγορούνται ότι πληρώνουν πολύ λίγα στην Ευρώπη.
Οι ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες «ελαχιστοποιούν τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στην ΕΕ, κατευθύνοντας όλα τα έσοδα σε κράτη - μέλη με χαμηλή φορολογία όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο», αναφέρεται στο έγγραφο, που έχει εκπονήσει ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Paul Tang.
Το έγγραφο επικεντρώνεται στο Facebook και στην Google, καθώς οι δύο αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ΕΕ στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλός, κίνηση που επιτρέπει να πληρώνουν στην ΕΕ πολύ χαμηλότερους φόρους από αυτούς που καταβάλλουν στον υπόλοιπο κόσμο.
Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Google πληρώνει φόρους που αντιστοιχούν ως το 9% των εσόδων της εκτός της ΕΕ, αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 0,82% εντός της ΕΕ.
«Οι φόροι που πληρώνει το Facebook ως μερίδιο των εσόδων του εκτός της ΕΕ είναι μεταξύ 28% και 34%, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι το εξαιρετικά χαμηλό του 0,03% με 0,10%» σημειώνεται στην έκθεση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι απώλειες εσόδων για κράτη της ΕΕ, εκτός της Ιρλανδίας, να εκτιμώνται μεταξύ 51 και 54 δισ. ευρώ μεταξύ του 2013 και του 2015, καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης