Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Η Ελλάδα το πιο δύσκολο πολιτικό θέμα που αντιμετώπισα ποτέ – Σήμερα κάνει σωστές κινήσεις

tags :
Juncker: Η Ελλάδα το πιο δύσκολο πολιτικό θέμα που αντιμετώπισα ποτέ – Σήμερα κάνει σωστές κινήσεις
Έχω πλήρη επίγνωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν
Την θέση ότι το θέμα της Ελλάδας ήταν το πιο δύσκολο πολιτικό ζήτημα που αντιμετώπισε στην πολιτική του ζωή διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (και σε άλλα 6 μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ) μετά το πέρας της χθεσινής του ομιλίας του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Πρόσφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση.
Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους.
Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ.
Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει.
Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα του.
Ερωτηθείς για το πότε θα σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα, ο Juncker υποστήριξε ότι αυτό που πρέπει να ειπωθεί στους Έλληνες είναι ότι απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο.
«Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας.
Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα.
Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους.
Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα.
Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε.
Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Juncker.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία, υποστηρίζοντας πως έχει απομακρυνθεί πολύ από την ΕΕ.
«Οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές.
Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης» είπε ο Juncker, αναφέροντας ότι δεν θα δεχθεί ποτέ «από ορισμένους πολιτικούς να προσβάλλουν άλλες χώρες της Ευρώπης και τους ηγέτες τους λέγοντας είστε όλοι ναζί και ρατσιστές».
«Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.
Εκπλήσσομαι γιατί έχω καλές σχέσεις με τον Erdogan ότι δεν χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο ούτε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας αναφορικά με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων όπως έχει ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο ότι δεν θα πρέπει στην Τουρκία να απογοητευτούν αυτοί που στρέφονται αληθινά προς την Ευρώπη και να γλιστρήσει η Τουρκία προς αραβικές κατευθύνσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης