Τελευταία Νέα
Διεθνή

BI: Η σκιώδης οικονομία της Β. Κορέας - Πώς καταφέρνει και επειβιώνει παρά τις κυρώσεις

BI: Η σκιώδης οικονομία της Β. Κορέας - Πώς καταφέρνει και επειβιώνει παρά τις κυρώσεις
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι οι κυρώσεις μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να απομονώσουν την οικονομία της Β. Κορέας
Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επιβάλλει νέες κυρώσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Το πρώτο μέρος των κυρώσεων που επεβλήθησαν τον Αύγουστο 2017, στόχευε στην μείωση των εσόδων της Βόρειας Κορέας από εξαγωγές κατά 33%.
Το δεύτερο μέρος των κυρώσεων που επεβλήθησαν το Σεπτέμβριο του 2017 , απαγόρευσε τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τις εισαγωγές αργού πετρελαίου στο απομονωμένο έθνος.
Σε απάντηση, ο Kim Jong Un απείλησε με "εκδίκηση" και τόνισε ότι θα προκαλέσει "το μεγαλύτερο πόνο " στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνέταξαν τις κυρώσεις.
Ωστόσο παρά τις κυρώσεις η Βόρεια Κορέα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μείωσης των πυρηνικών της φιλοδοξιών.
Τρεις μέρες μετά τον δεύτερο γύρο των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα προχώρησε στην εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου προς την Ιαπωνία.
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι οι κυρώσεις μπορεί να μην καταφέρουν ποτέ να απομονώσουν την οικονομία της Βόρειας Κορέας από τον υπόλοιπο κόσμο και να απαλλάξουν τη διεθνή κοινότητα από τα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιανγκ.
Και εδώ βρίσκεται η απάντηση.

1. Η Βόρεια Κορέα διαθέτει μια μυστική οικονομία κάτω από το ραντάρ της διεθνούς κοινότητας



Η Βόρεια Κορέα έχει υποστεί διάφορους οικονομικούς περιορισμούς εδώ και δεκαετίες και είναι πολύ συνηθισμένη να τους αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τον Benjamin Katzeff Silberstein, στρατηγικό αναλυτή στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.
Όπως ανέφερε στο Business Insider "επειδή έχει υποστεί διάφορες μορφές κυρώσεων για πολλά χρόνια, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιεί κανάλια και μεθόδους εκτός των επίσημων πλαισίων, καθιστώντας την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας πολύ ικανή όταν πρόκειται για την απόκτηση των αγαθών που χρειάζεται".
Ένα σημαντικό σκέλος αυτής της στρατηγικής είναι ένας ιστός ξένων εταιρειών και χρηματιστών, σύμφωνα με κάποιον που έχει εσωτερική γνώση των κορυφαίων επιπέδων της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας.
Ο Ri Jong Ho εργάστηκε ως ανώτερος υπάλληλος στο Γραφείο 39, ένας μυστικός τομέας που διαχειρίζεται τους πόρους των αξιωματούχων της χώρας, προτού αυτομολήσει το 2014.
"Η Βόρεια Κορέα έχει προμηθευτεί ρωσικά καύσιμα μέσω χρηματιστών και ναυλομεσιτών από τη Σιγκαπούρη από τη δεκαετία του 1990", δήλωσε ο Ri στην εφημερίδα Kyodo της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2017.
Σύμφωνα με την Ri, το Γραφείο 39 χρησιμοποίησε επίσης ονόματα κινεζικών και ρωσικών επαφών για να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί επίσης πράκτορες που αγοράζουν αγαθά γι 'αυτούς, είτε ως ιδιώτες είτε ως ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Katzeff Silberstein.
Μπορούν στη συνέχεια να τα διοχετεύσουν στην Βόρεια Κορέα χωρίς να το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα.
Μια πρόσφατη έρευνα από την ερευνητική ομάδα των ΗΠΑ C4ADS ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα παράδειγμα μια κινεζικής εταιρείας η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Βόρειας Κορέας, την Dandong Hongxiang Industrial Development (DHID).
Η DHID έχει δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα για την υποστήριξη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και η ομάδα C4ADS δήλωσε ότι είχε διαπραγματευτεί για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας μέσω 43 εταιρικών σχημάτων σε τέσσερις ηπείρους.
Μεταξύ του 2009 και του 2015, τα κεφάλαια της DHID αυξήθηκαν στα 75 εκατ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα είχε υπό τον έλεγχό της εταιρείες που εδρεύουν σε περιοχές όπως η Αγγλία, η Ουαλία, το Χονγκ Κονγκ, οι Σεϋχέλλες και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.
Η C4ADS δήλωσε: "Χρησιμοποιώντας κενά και αντίμετρα της διεθνούς νομοθεσίας, η Βόρεια Κορέα μπόρεσε να εισαχθεί στις επιχειρήσεις διασυνοριακού εμπορίου που λειτουργούν ως πληρεξούσιοι και λειτουργούν στο εμπορικό σύστημα χωρίς διαταραχές".
Η Πιονγιάνγκ έχει κατηγορηθεί επίσης ότι χρησιμοποιώντας ψεύτικα έγγραφα έχει στην κατοχή της εμπορικά πλοία, τα οποία η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να τα συνδέσει με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Marshall Billingslea, βοηθός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα για τέτοια συμπεριφορά μπροστά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι μερικά πλοία απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού τους ενώ πραγματοποιούν κρυφές επισκέψεις στη Βόρεια Κορέα.
Παράλληλα τόνισε ότι εμπορικά πλοία φεύγουν από την Κίνα, απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους καθώς κατευθύνονται προς τη Βόρεια Κορέα, φορτώμένα με εμπορεύματα όπως ο άνθρακας και στη συνέχεια αλλάζουν ξανά τις συσκευές εντοπισμού περιπλέουν την κορεατική χερσόνησο προς τη Ρωσία.
Τα πλοία θα δέσουν στη συνέχεια σε ρωσικό λιμάνι, θα περιμένουν εκεί λίγο και στη συνέχεια θα παραδώσουν τα εμπορεύματα σε ένα κινεζικό λιμάνι, επιτρέποντας αποτελεσματικά το απαγορευμένο εμπόριο μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.
Αναστέλλοντας τη λειτουργία των αναμεταδοτών - κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ναυτικού δικαίου - τα πλοία έκαναν τις παραδόσεις τους να φαίνεται σαν να ήταν από τη Ρωσία, δήλωσε ο Billingslea.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει την φαινομενική εμπορική διαδρομή του Bai Mei 8, ενός πλοίου που αναχωρεί από την Κίνα υπό σημαία του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, το οποίο δήλωσε ότι πρόκειται να πάει στη Ρωσία αλλά στην πραγματικότητα ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα προς τη Ρωσία και πίσω στην Κίνα αυτό το καλοκαίρι:



Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης κατορθώσει να αυξήσει τα συναλαλγματικά της διαθέσιμα με την πάροδο των χρόνων, εκμεταλλευόμενη ένα εξελιγμένο ιστό υπερπόντιου λαθρεμπορίου και πειρατείας, ανέφερε το C4ADS.
Στις πρακτικές που ακολουθεί περιλαμβάνονται η πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, διακίνηση ναρκωτικών και κέρατα ρινόκερου, εκτύπωση πλαστών νομισμάτων και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.
Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, οι πράκτορες της Βόρειας Κορέας έχουν εμπλακεί σε ανταλλαγές bitcoin και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διερευνούν αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να πουλήσει όπλα στη Συρία.

2. Όταν χάσει την επαφή της μια ομάδα λαθρεμπόρων, η Βόρεια Κορέα θα «προσπαθήσει απλώς να πάρει τα προϊόντα που θέλει από αλλού

Καθώς η Κίνα άρχισε να περιορίζει τις εξαγωγές καυσίμων στη Βόρειο Κορέα το 2017, οι ρώσοι λαθρέμποροι φάνηκε να γεμίζουν το κενό αυξάνοντας τις συναλλαγές τους με την Πιονγκγιάνγκ, ανέφερε πρόσφατα η Washington Post.
Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αυξήθηκε απότομα αυτή την άνοιξη του 2017, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα, με μεταφορές που περιλαμβάνουν εμπορεύματα που η Βόρεια Κορέα δεν θα μπορούσε να παραγάγει.
Οι ενέργειες αυτές κινούνταν στο όριο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα και αποσκοπούσαν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, ανέφερε η εφημερίδα στον τίτλο της.
"Καθώς οι Κινέζοι αποκόπτουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, βλέπουμε τη Βόρεια Κορέα να στρέφεται στη Ρωσία", ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος. "Κάθε φορά που αποκόπτονται από τον κύριο προμηθευτή τους, προσπαθούν απλώς να το πάρουν από κάπου αλλού".
Ο Katzeff Silberstein, αναλυτής της εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι "το ζήτημα με την Βόρεια Κορέα δεν είναι ότι οι κυρώσεις κάνουν τη ζωή δύσκολη για πολλούς Βορειοκορεάτες και για την οικονομία στο σύνολό της.
"Αντίθετα, σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων δεν θα είναι ποτέ τόσο ισχυρός όσο θα ελπίζανε οι πολιτικοί και ότι είναι πολύ δύσκολο να κλείσει εντελώς η οικονομία της Βόρειας Κορέας από τον κόσμο".

3. Η χώρα είναι μαθημένη να ζει με ελλείψεις

Ενώ η αναστολή των εξαγωγών της Κίνας όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με τους κανόνες κυρώσεων, έχουν ήδη οδηγήσει σε ανεπάρκεια και αυξήσεις των τιμών στη χώρα, η ζωή στην Βόρεια Κορέα μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη, επειδή ήδη η χώρα είναι μαθημένη να ζει με ελλείψεις.
Ο κ. Chun Yung Woo, πρώην απεσταλμένος της Νότιας Κορέας, δήλωσε στο Reuters: "Οι Βορειοκορεάτες είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη ζωή σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες που θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμα και αν εγκριθεί η απαγόρευση χρησιμοποίησης πετρελαίου, που θα ξεκινήσουν οι αλλαγές -σε ελάχιστο επίπεδο- και η αντικατάσταση αυτοκινήτων, τρακτέρ με αγελάδες και ανθρώπινη εργασία κλπ. "
"Θα μπορούσαν επίσης να παραγάγουν πετρέλαιο από οποιουσδήποτε πόρους είναι διαθέσιμοι, είτε πρόκειται για άνθρακα, δέντρα ή φυτά", ανέφερε.

 4. Η Βόρεια Κορέα είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη για πόλεμο με τις ΗΠΑ και διαθέτει πολλούς πυρηνικούς πυραύλους και υπόγεια καταφύγια σύμφωνα με τον Evan Osnos, έναν αμερικανό συγγραφέα που επισκέφθηκε τη χώρα αυτό το καλοκαίρι.
"Σήμερα, έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε στα χέρια μας", δήλωσε ο Jo Chol Su, ανώτερος διπλωμάτης, όπως λέει, "και είναι παράλογο να πιστεύουν ότι νέες κυρώσεις και νέες απειλές θα αλλάξουν οτιδήποτε".
Ο Andrei Lankov, διευθυντής του NK News και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ, δήλωσε επίσης ότι καμία κύρωση ή ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν θα περιορίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Kim Jong Un.
"Μόνο έως ότου η Πιονγιάνγκ είναι σίγουρη ότι μπορεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ τότε "θα ήταν πρόθυμη να αρχίσει μιλά για μείωση των απειλών της" δήλωσε ο Lankov.
Ο Richard Nephew, πρώην σύμβουλος του πρώην αμερικανικού προέδρου Β. Obama και ανώτερος ερευνητής στο Κολλέγιο Πανεπιστημίου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική, δήλωσε στην Business Insider ότι υπάρχουν εγγενή όρια των κυρώσεων.
Είπε ότι ενώ οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να θεωρηθούν άμεσα υπεύθυνες για τη συνεχιζόμενη πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας, το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα συνέχισε τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων υποδηλώνει ότι οι κυρώσεις δεν περιόρισαν αποτελεσματικά τις φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ.

Τι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ποιες ενέργειες της Βόρεισς Κορέας επιθυμεί να περιορίσει με κάθε κύκλο κυρώσεων που περάσει, αντί να περιμένει αυτόματα την αποδυνάμωση, δήλωσε ο Nephew, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των κυρώσεων της κυβέρνησης Obama κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν.
"Οι κυρώσεις πάντοτε θα αποτύχουν εάν δεν δώσετε προτεραιότητα στον στόχο και δεν καταλαβαίνετε τον βαθμό [στον οποίο] επηρεάζουν ουσιαστικά τις αποφάσεις", δήλωσε στην ΒΙ, προσθέτοντας ότι είναι άσκοπο να επιβάλλονται συνεχώς κυρώσεις "μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για κάτι".
Αντ 'αυτού, οι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα και να της δώσουν βιώσιμα κίνητρα για να σταματήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου, όπως κάνανε και οι ΗΠΑ με το Ιράν, είπε ο Nephew.
Το C4ADS, από την άλλη πλευρά, τάχθηκε υπέρ της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των βορειοκορεατικών εταιρειών, όπως η Dandong Hongxiang. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσφατα πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία 18 κινεζικών και ρωσικών εταιριών για τις σχέσεις τους με τη Βόρεια Κορέα.
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει εδώ και πολλά χρόνια κάνει πρακτική σε αυτές τις ρουτίνες και έχει προσαρμόσει το όλο σύστημα του στην ανάγκη να χρησιμοποιούν συχνά παράνομους διαύλους για να παρακάμψει τους διεθνείς κανονισμούς και τα καθεστώτα κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης