Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικά η Ελλάδα θα κάνει άγαλμα στον Schaeuble; – Ο πιο σκληρός Lindner του FDP στο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ή ο Regling;

tags :
Τελικά η Ελλάδα θα κάνει άγαλμα στον Schaeuble; – Ο πιο σκληρός Lindner του FDP στο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ή ο Regling;
Ο Christian Lindner του FDP έχει ταχθεί υπέρ του Grexit και κατά οποιασδήποτε ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Ο Wolfgang Schaeuble, είναι έτοιμος να αποχαιρετήσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δημιουργώντας… ρίγη ανησυχίας στην Αθήνα, ακόμη και εάν κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του.
Το ενδεχόμενο νέος υπουργός Οικονομικών να είναι ο Christian Lindner, αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), με δεδομένες τις απόψεις που έχει εκφράσει για την Ελλάδα, σαφώς και αποτελεί αρνητική εξέλιξη και μάλιστα σε μία περίοδο που παραμένει ανοικτή η γ’ αξιολόγηση και συνεχίζεται ο πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι έχουν κυκλοφορήσει φήμες που θέλουν το Regling τον επικεφαλής του ESM να αναλαμβάνει το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, ωστόσο οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώνονται.
Εάν μέχρι σήμερα ο Schaeuble αντιμετωπίζονταν –ας μην ξεχνάμε την αποκάλυψη ότι έως τα τέλη του 2016 παρέμενε υπέρμαχος του Grexit- ως ο πλέον σκληρός εχθρός της Ελλάδας, ο Lindner ίσως αποδειχθεί το… ακόμη μεγαλύτερο κακό.
Άλλωστε η πρώτη του δήλωση αναφορικά με τη χώρα μας είναι ότι επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα τάσσεται κατά τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Ταυτόχρονα τόσο ο ίδιος όσο και αρκετά μέλη του κόμματός του, δεν έχουν διστάσει να ταχθούν υπέρ του Grexit, ακόμη και την τρέχουσα περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει βιώσει μία πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και  η τωρινή κυβέρνηση δέχεται καταιγισμό συγχαρητηρίων από τους πιστωτές για την ταχύτητα εφαρμογής μεγάλου μέρους των συμφωνηθέντων.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μικρό διάστημα  ο Schaeuble σε προεκλογική του ομιλία δεν είχε διστάσει να υποστηρίξει ότι «κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το ότι ανάγκασα τη χώρα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».
Τότε η δήλωσή του είχε αντιμετωπιστεί αρκούντως αρνητικά, αλλά η περίπτωση Lindner και εφόσον παραμείνει πιστός στις μέχρι τώρα δηλώσεις του ίσως αποτελέσει αιτία, όντως, ακόμη και να νοσταλγήσουμε τον καθ’ όλα σκληρό W. Schaeuble.

Στην αναμονή για τη γ' αξιολόγηση η Ελλάδα

Το βέβαιο είναι ότι η αναταραχή που προκαλείται αλλά και το γεγονός ότι οι Γερμανοί – λόγω και αντικειμενικών δυσκολιών- δεν φαίνεται να βιάζονται να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα για την Ελλάδα.
Η επιθυμία της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση το αργότερο έως το τέλος του 2017 μοιάζει μάλλον απίθανο να εκπληρωθεί, εάν δεν έχει σχηματιστεί εγκαίρως η νέα γερμανική κυβέρνηση.
Ακόμη και η εκτίμηση του προέδρου του Eurogroup, Geroen Dijsselbloem, την οποία εξέφρασε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα, ότι οι εξελίξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή δεν πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ένας νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών που θα φέρνει συνεχώς αντιρρήσεις και θα θέτει προσκόμματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σαφώς μπορεί να… τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Γιατί η Merkel θέλει τον Schaeuble πρόεδρο της Bundestag

Σε επίπεδο γερμανικής πολιτικής ζωής, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο γεγονός –πάντα εάν επαληθευθεί το δημοσίευμα της Bild, το οποίο φρόντισαν να αναπαράγει ακολούθως το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ- ότι την πρόταση για τη μετακίνηση έκαναν στον Schaeuble η Angela Merkel και ο Volker Kauder (κορυφαίο στέλεχος του CDU).
Πιθανώς η Merkel να επιθυμεί από τη μία πλευρά να ικανοποιήσει το FDP και να του δώσει ένα ισχυρό υπουργείο, όπως αυτό που κατέχει ο Schaeuble και από την άλλη η «εξουσία» στο κοινοβούλιο να περάσει στα χέρια μίας εξαιρετικά ισχυρής προσωπικότητας όπως ο Schaeuble, μετά τη είσοδο σε αυτό του ακροδεξιού AfD και των απειλών του ότι «θα τους κυνηγούμε ανελέητα. Θα κυνηγήσουμε ανελέητα τη Merkel».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης