Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis σε Tajani: Ο SSΜ θα λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τα NPLs

Dombrovskis σε Tajani: Ο SSΜ θα λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τα NPLs
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στον Tajani για την επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΚΤ
Τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών (SSM) θα λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα της εν εξελίξει δημόσιας διαβούλευσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι θα παραμείνει εντός των νομικών αρμοδιοτήτων του, εξέφρασε σήμερα (11/10/2017), από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην οποία ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ καθορίζει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και ζητά να διασφαλιστεί ότι «τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη γίνονται απολύτως σεβαστά», ο Dombrovskis απάντησε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ του νομοθέτη και του επόπτη.
Η νομοθεσία αφορά όλες τις τράπεζες και έχει να κάνει με τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης και η εποπτεία με τον δεύτερο πυλώνα.
Πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών των δύο ρόλων».
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι αυτήν τη στιγμή η ΕΚΤ διενεργεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με τους προληπτικούς μηχανισμούς «backstops» για νέα δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα, για να συμπληρώσει: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα λάβει υπόψη του τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης και ότι βεβαίως θα παραμείνει εντός των νομοθετικών αρμοδιοτήτων του».
Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες σχετικά με τα «backstops» για τα νέα δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα και ότι χρησιμοποιεί ως βάση εργασίας την απόφαση του Ecofin του περασμένου Ιουλίου.
Όπως υπενθύμισε, τον Ιούλιο το Ecofin συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για θέματα αφερεγγυότητας και περαιτέρω αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
«Μερικές από αυτές τις δράσεις αφορούν τους επόπτες, άλλες αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους νομοθέτες.
Σε γενικές γραμμές, οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι μία καλή βάση για τα κόκκινα δάνεια και πάνω σε αυτήν εργάζεται η Επιτροπή» ανέφερε ο Dombrovskis, προσθέτοντας ότι και η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης