Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Οι τιμές στο πετρέλαιο θα σταθεροποιηθούν το 2018 - Ο ΟΠΕΚ πρέπει να επεκτείνει τις περικοπές

IEA: Οι τιμές στο πετρέλαιο θα σταθεροποιηθούν το 2018 - Ο ΟΠΕΚ πρέπει να επεκτείνει τις περικοπές
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τη ζήτηση το 2017, στα 97,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Την εκτίμηση ότι οι τιμές στο πετρέλαιο θα παραμείνουν υπό έλεγχο το 2018 εξέφρασε σήμερα (12/10) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς η ζήτηση προς τον μαύρο χρυσός αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό ανόδου που καταγράφει η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο IEA στη μηνιαία του έκθεση, η παγκόσμια ενεργειακή αγορά θα σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος, γεγονός που ωστόσο αναμένεται να περιορίσει μία περαιτέρω άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.
«Οι δραστικές περικοπές στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ, καθώς και εκείνων εκτός Οργανισμού, όπως είναι η Ρωσία, πρέπει να συνεχιστούν εάν η τάση συρρίκνωσης των αποθεμάτων πετρελαίου επιμείνει», τόνιζε ο IEA, για να προσθέσει ότι «έχουν επιτευχθεί πολλά σε ότι αφορά τη σταθεροποίηση της αγοράς, αλλά η οικοδόμηση αυτή της επιτυχίας γοα 2018 θα απαιτήσει συνεχή πειθαρχία».
Σε ότι αφορά το 2017, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατήρησε σταθερές τις προβλέψεις του για τη ζήτηση, η οποία θα αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 97,7 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η αντίστοιχη ζήτηση για το 2018 θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως ανέφερε ο IEA, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, στα 97,5 εκατ. βαρέλια συνολικά, κυρίως λόγω της υψηλής παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
«Φέτος, το πετρέλαιο από τους παραγωγούς εκτός συμφωνίας θα αυξηθεί κατά 700 χιλ. βαρέλια ημερησίως, ενώ θα ακολουθήσει μία αύξηση της τάξεως των 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2018», σχολιάζει ο Οργανισμός, ενώ σε ότι αφορά την παραγωγή εντός ΟΠΕΚ, αυτή παρουσίασε ελάχιστες μεταβολές τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
«Για το επόμενο έτος, οι αγορές πετρελαίου φαίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένες, εφόσον υποθέσουμε ότι ο ΟΠΕΚ διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του στα τρέχοντα επίπεδα», καταλήγει η έκθεση του IEA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης