Ποιος είναι ο Jan Hecker ο νέος σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίου Merkel

Ποιος είναι ο Jan Hecker ο νέος σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίου Merkel
Το ότι ο Jan Hecker θα έχει στη εξής στη διάθεσή του ολόκληρο το Τμήμα ΙΙ της Καγκελαρίας, δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα η Καγκελάριος
"Όχι διπλωμάτης, αλλά ειδικός στα προσφυγικά θέματα" τιτλοφορείται σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Die Welt για τον διορισμό του νομικού Jan Hecker στη θέση συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως ανέφερε η Welt, ο Jan Hecker πρωτοβρέθηκε στην Καγκελαρία το φθινόπωρο του 2015 προκειμένου να αντιμετωπίσει το χάος που είχε προκύψει με την προσφυγική κρίση την εποχή των ανοιχτών συνόρων.
Ως διευθυντής του νεοϊδρυθέντος επιτελείου για την προσφυγική πολιτική ο Jan Hecker με μία μικρή ομάδα υπαλλήλων, νομικών και αξιωματούχων οργάνωσε την κατανομή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.
Και πέτυχε: ήδη τον χειμώνα 2015-2016 κανείς αιτών άσυλο στη Γερμανία δεν χρειάστηκε πια να πεινάει ή να κρυώνει.
Στον στενότερο κύκλο της Merkel ο Jan Hecker εισήλθε την άνοιξη του 2016.
Την ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το πώς προχωρούσε η δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (hot spots).
Κυρίως όμως προετοίμασε για την Καγκελάριο την προσφυγική συμφωνία με τον Erdogan.
Η, κατά τα άλλα αντιδημοφιλής στην κοινή γνώμη, προσφυγική συμφωνία είναι για την Merkel το μοντέλο της προσφυγικής πολιτικής των επόμενων ετών. Τέτοιες συμφωνίες πρόκειται να υπάρξουν μελλοντικά και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Το ότι ο Jan Hecker θα έχει στη εξής στη διάθεσή του ολόκληρο το Τμήμα ΙΙ της Καγκελαρίας, δείχνει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα η Καγκελάριος".
Για "κάτι πολύ περισσότερο από μία εσωτερική μετακίνηση" κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Και σημειώνει ότι η Merkel εξέπληξε με την απόφασή της ακόμη και την ίδια την Καγκελαρία.
Πρώτον, γιατί υπολογιζόταν ότι θα προχωρούσε στην αντικατάσταση του προηγούμενου συμβούλου της Ηeusgen, μετά τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.
Πιθανότατα όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο.
Επιπλέον, ο Hecker θεωρείτο καταλληλότερος υποψήφιος για το Τμήμα Ι, το αποκαλούμενο Κεντρικό Τμήμα, που ασχολείται με θέματα εσωτερικής πολιτικής και νομοθεσίας, και του οποίου ο διευθυντής οδεύει προς τη συνταξιοδότηση.
Την ιδιότητα του Διευθυντή του Επιτελείου συντονισμού της προσφυγικής πολιτικής ο Jan Hecker πρόκειται "κατ’ αρχάς" να τη διατηρήσει.
Για τον μελλοντικό Γερμανό ΥπΕξ, όποιος κι αν αναλάβει, απ’ όποιο κόμμα, η εξέλιξη αυτή στην Καγκελαρία θα αποτελέσει μια ευκαιρία, καθότι δε θα υπάρχει πια ένας "δεύτερος ΥπΕξ" στην Καγκελαρία, ακόμη κι αν η Καγκελάριος παρακολουθεί στην ουσία εδώ και καιρό και η ίδια τα διεθνή θέματα.
Σε ρεπορτάζ στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Der Tagesspiegel παρουσιάζεται το πορτρέτο του Jan Hecker.
Ο Fried επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα στελέχη που θέλει κοντά της η Καγκελάριος πρέπει να είναι διατεθειμένα να "βάζουν στην άκρη" τον εγωισμό τους.
Την ενδιαφέρουν τα προσόντα, η αποτελεσματικότητα και η ακούραστη δραστηριοποίηση.
Προ παντός εκτιμά στελέχη όπως τον Ηeusgen, τον Jens Weidmann, πρώην σύμβουλο για οικονομικές υποθέσεις και σημερινό επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τον διάδοχό του Lars- Hendrik Röller ή τον ειδικό σε θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων Uwe Corsepsius για το ταλέντο τους να δρουν χωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Ειδικά όταν βρίσκονται κοντά σε δημοσιογράφους, οι ανωτέρω κύριοι μιλούν χαμηλόφωνα.
Ένα τέτοιο στέλεχος είναι και ο Hecker.
Και ταιριάζει απόλυτα στα γούστα της Merkel.
Τέλος, ο Til Knipper στην εφημερίδα Tagesspiegel προσθέτει: Ο Hecker έχει όλες τις ιδιότητες που χρειάζεται ένας σύμβουλος της Merkel: να μένει στο παρασκήνιο και να μην τον ενδιαφέρει η προβολή.
Πάντως έκπληξη προκάλεσε ο διορισμός του σε κάθε περίπτωση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS