Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπλοκάρουν τις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής (19-20/10)

FT: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπλοκάρουν τις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής (19-20/10)
Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει ότι η Βρετανία δεν έχει δεσμευτεί για την εξόφληση όλων των εκκρεμών οικονομικών της υποχρεώσεων
Οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν την επόμενη εβδομάδα εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με μια σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, αλλά αρνούνται να ξεκινήσουν συνομιλίες για την εμπορική σχέση με τη Βρετανία έως ότου σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στη διευθέτηση του «διαζυγίου», σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, που επικαλούνται οι «Financial Times».
Τα συμπεράσματα της Συνόδου, που συντάχθηκαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για το Λονδίνο, όπως σχολιάζουν οι «Financial Times».
O Tusk ανακοίνωσε σήμερα πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, προκειμένου να συζητήσουν για τη Σύνοδο Κορυφής.
Η μονοσέλιδη δήλωση της Συνόδου θα είναι το κύριο αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ για το Brexit (19-20/10), η οποία θα καθορίσει την πορεία των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες.
Ο Tusk συζήτησε την προσέγγιση με τους 27 ηγέτες, αλλά ορισμένοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι το κείμενο ενδέχεται να μετατραπεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ιδίως στο θέμα της μεταβατικής περιόδου.
Το προσχέδιο περιγράφει την πρόοδο που σημειώθηκε σε ορισμένους τομείς των συνομιλιών - ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών - αλλά καθιστά σαφές ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να καθοριστεί ότι έχει επιτευχθεί «ικανοποιητική πρόοδος» στη διευθέτηση του «διαζυγίου».
Προτείνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να «επαναξιολογήσουν την κατάσταση της προόδου» σε μια νέα Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο και, εάν επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος, να υιοθετήσουν πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές για τους διαπραγματευτές της ΕΕ σχετικά με τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, είχε εκφράσει την ανησυχία του για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να επιβεβαιώσουν την απαισιόδοξη εκτίμηση του Barnier.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει ότι η πρόσφατη μετακίνηση της Βρετανίας στο νομοσχέδιο δεν συνιστά «σταθερή και συγκεκριμένη δέσμευση» από το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξόφληση όλων των εκκρεμών οικονομικών του υποχρεώσεων.
Το προσχέδιο είναι πιο θετικό σχετικά με το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών, λέγοντας ότι οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται στη «σύγκλιση που επιτεύχθηκε έτσι ώστε να παρέχεται η απαραίτητη νομική ασφάλεια και εγγυήσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και στα μέλη των οικογενειών τους».
Στο άλλο κύριο θέμα του «διαζυγίου», στα σύνορα της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα του προσχεδίου καθιστούν σαφές ότι η ευθύνη της Βρετανίας είναι να προτείνει «ευέλικτες και ευφάνταστες λύσεις» που να αποφεύγουν τους σκληρούς συνοριακούς ελέγχους.
Όπως προστίθεται, «σημειώθηκε κάποια πρόοδος» στις συνομιλίες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης