Το ebay πλήρωσε φόρο μόλις 1,6 εκατ. στη Βρετανία για το 2016, με πωλήσεις 1 δισ. στερλινών!

Το ebay πλήρωσε φόρο μόλις 1,6 εκατ. στη Βρετανία για το 2016, με πωλήσεις 1 δισ. στερλινών!
Η χαμηλή φορολόγηση των γιγαντιαίων πολυεθνικών στο νησί έχει έλθει κι άλλες φορές στο προσκήνιο...
Το ποσό των 1,6 εκατ. στερλινών πλήρωσε ως φόρο στο βρετανικό δημόσιο η γνωστή εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων «ebay» -με πάνω από 14 εκατ. συνδρομητές- για το 2016, όταν ο συνολικός κύκλος εργασιών για το έτος ανερχόταν σε 1 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραουσιάζουν οι Financial Times.
Επισημαίνεται ότι τα κέρδη της εταιρείας για το ίδιο διάστημα διαμορφώνονται σε 7,7 εκατ. στερλίνες.
Η είδηση έχει ήδη προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των οργανώσεων του εκάστοτε κλάδου, ειδικά στο λιανεμπόριο.
Το ebay απάντησε στη βρετανική εφημερίδα ότι «συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες».
Η χαμηλή φορολόγηση των γιγαντιαίων πολυεθνικών στο νησί έχει έλθει κι άλλες φορές στο προσκήνιο, ειδικά για τις Facebook, Google, Airbnb, Uber και Amazon.
Ενδεικτικά, ειδικά για την Amazon, ανάλυση του Centre for Economics and Business Research αναδείκνυε πως τα βιβλιοπωλεία του Ηνωμένου Βασιλείου πληρώνουν 11 φορές υψηλότερο φόρο σε σχέση με την κολοσσιαία εταιρεία του Jeff Bezos, την απόλυτη κυρίαρχο του διαδικτυακού λιανεμπορίου.
Ειδικότερα, τα βιβλιοπωλεία της χώρας συνέβαλαν με 540 εκατ. στερλίνες στη βρετανική οικονομία το 2016, με τα 12 εκατ. να αποτελούν τον εταιρικό φόρο, δηλαδή 90 pounds ανά 100 στερλίνες τζίρο (αν διαιρέσουμε με τον συνολικό αριθμό των 867 βιβλιοπωλείων), όταν το αντίστοιχο ποσό για την γιγαντιαία εταιρεία του Jeff Bezos είναι μόλις 8 pounds!
Να υπενθυμιστεί ότι ο τζίρος της Amazon στο νησί ανήλθε σε 1,5 δισ. στερλίνες, το 2016.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS