Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017
S&P 500
2.557,64
0,18%
FTSE 100
7.547,45
0,27%
DAX
13.016,41
0,10%
Nikkei 225
21.336,12
0,38%
ATHEN
762,08
-0,48%
  • 15:59 - ΗΠΑ: Αύξηση 0,7% στις τιμές εισαγωγών τον Σεπτέμβριο 2017 - Άνω των εκτιμήσεων
  • 15:59 - May: Ο λογαριασμός του Brexit μπορεί να καθοριστεί μόνο αφού θα έχουν διευθετηθεί όλα τα θέματα
  • 15:58 - Morgan Stanley: Ενισχύθηκαν κατά +12% τα κέρδη για το γ΄ τρίμηνο 2017 - Στα 1,78 δισ. δολ.
  • 15:53 - Στις 763 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση -0,33%, με όγκο 36 εκ. τεμάχια και με το τζίρο στα 20 εκ. ευρώ
  • 15:53 - NYT: Γερμανία και Ελλάδα, μια κρίσιμη σχέση - Ο κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ
 

Thomsen (ΔΝΤ): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs - Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

Thomsen (ΔΝΤ): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs - Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα
«Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ απλό και αφορά τα NPLs» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ
Τα περί απαίτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα απέρριψε και σήμερα (13/10/2017) το ΔΝΤ, αυτή τη φορά δια στόματος του  Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs.
«Δεν έχουμε ζητήσει νέα μέτρα.
Το πλεόνασμα 2,2% είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα» είπε ο Thomsen σε συνέντευξη του στο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνοντας ότι «έχουμε εγκρίνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Θεωρούμε ότι είναι καλό πρόγραμμα». 
Παράλληλα, ο Thomsen αναφέρθηκε και στο θέμα του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει σταθερή θέση γι' αυτό το ζήτημα και δεν έχει αλλάξει.
Εξάλλου, παραδέχθηκε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί τονίζοντας όμως ότι «η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα δημιουργήσει νέες θέσεις και καλύτερες αποδοχές».

Τα NPLs και οι ελληνικές τράπεζες

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος αναφερόμενος στην ευρωζώνη επεσήμανε ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν είναι αυτό του μεγάλου όγκου των μην εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που υπάρχουν στις τράπεζες.
Μάλιστα, σχετικά με την Ελλάδα τόνισε ότι «το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ απλό και αφορά τα NPLs».
Παράλληλα, στήριξε την ΕΚΤ όσον αφορά στις προτάσεις για τα NPLs των τραπεζών και επεσήμανε ότι «η ΕΚΤ έχει καταθέσει μια εποικοδομητική πρόταση για την πραγματοποίηση stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Θεωρούμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress tests έγκαιρα και πριν από το τέλος του προγράμματος».
«Η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα stress tests είναι αρκετά για τις ελληνικές τράπεζες και δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν AQRS» τόνισε επίσης.
Ο Thomsen αναφέρθηκε και στην Ιταλία κάνοντας λόγο για μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τα NPLs ενώ χαρακτήρισε θετική την πρόταση του SSM.

Η οικονομία της ευρωζώνης

Εν τω μεταξύ, ο Thomsen παραδέχθηκε ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης καταγράφουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι αυτό δεν φθάνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένα διαρθρωτικά προβλήματα που υπάρχουν.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει ανακάμψει» είπε και πρόσθεσε ότι οι χώρες που διαθέτουν υψηλά πλεονάσματα θα πρέπει να φροντίσουν να διευρύνουν τις επενδύσεις τους.
Στον αντίποδα οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα οφείλουν να τα αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας μία σειρά διαρθρωτικά μεταρρυθμίσεων.
«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να ρωτήσει η Ευρωζώνη τον εαυτό της είναι ένα: Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τώρα, πότε θα μπορούμε να το πράξουμε;», με δεδομένη την καλή πορεία των περισσότερων οικονομιών της περιοχής.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι να εκμεταλλευθούν την ισχυρή ανάκαμψη προκειμένου να λάβουν μέτρα τα οποία έχουν πολιτικό κόστος.
Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή σε χώρες που χρειάζονται να «χτίσουν» δημοσιονομικό χώρο να το πράξουν.
Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τις εποπτικές αρχές σε χώρες όπου οι τράπεζες πρέπει να ισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους να ξεκινήσουν να το πράττουν.
Αυτή είναι η στιγμή για τις χώρες που χρειάζεται να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις για να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα να το πράξουν.
Εάν δεν το κάνουν τώρα, πότε θα το κάνουν;».

www.bankingnews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις 15/10/2017 - 01:34
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS