Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν να αναλάβουν τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας - Τι ρόλο παίζει ο χρυσός

Ρωσία και Κίνα  σχεδιάζουν να αναλάβουν τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας - Τι ρόλο παίζει ο χρυσός
Στόχος η αποδυνάμωση του δολαρίου
Πριν από τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο η Ρωσία κατείχε το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Ωστόσο μετά μεσολάβησε η ρωσική επανάσταση, ο εμφύλιος πόλεμος και η άνοδος του κομμουνισμού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα χυσού της Ρωσίας να υποχωρήσουν.
Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 2007, η Ρωσία προχώρησε στην αύξηση των αποθεμάτων της  χρυσού με αποτέλεσμα να βρεθεί και πάλι στις κορυφαίες χώρες με αποθέματα χρυσού, τετραπλασιάζοντας τις αγορές της μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Μια αγορά 34 τόνων χρυσού (1,1 εκατομμύρια ουγγιές) τον Σεπτέμβριο του 2017 έβαλε τη Ρωσία σταθερά πίσω στο χρυσό φως της δημοσιότητας.
Η χώρα κατέχει τώρα 1.779 τόνους χρυσού, τοποθετώντας την στην έκτη στον κόσμο και ακριβώς πίσω από την Κίνα.
Τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017 η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αγόρασε 129 τόνους χρυσού.
Λαμβάνοντας υπόψη την αγορά του Σεπτεμβρίου, η Ρωσία πρέπει να αγοράσει ακόμα 37 τόνους χρυσού για να φτάσει τους 200 τόνους μεχρι το τέλος του 2017, ποσότητα που αγοράζει κάθε χρόνο, τα τελευταία δύο.
Για να υποστηρίξει τις αγορές χρυσού, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει να αγοράζει χρυσό στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Γιατί η εμμονή με την αγορά χρυσού και την αύξηση των αποθεμάτων χρυσού;
Πρόκειται κυρίως για την προστασία του ρουβλίου και την καταπολέμηση της ηγεμονίας του πετροδολαρίου.
Σήμερα, η Ρωσία αποτελεί εξέχοντα παράγοντα στην παγκόσμια αγορά χρυσού, τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης.
Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με 200 χρόνια ιστορίας της εξόρυξης χρυσού και ο σημαντικότερος επίσημος αγοραστής χρυσού.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού παγκοσμίως και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αυστραλία που είναι δεύτερη. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Metals Focus δείχνουν ότι η Ρωσία παρήγαγε 274 τόνους χρυσού το 2016.
Η πλειοψηφία των οποίων φαίνεται να έχει αγοραστεί από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.
Οι εταιρίες Polyus, Polymetall, Kinross, Petropavlovsk και Nordgold είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί χρυσού της χώρας. Ανάμεσα τους παράγουν πάνω από 120 τόνους χρυσού ετησίως, μόλις κάτω από το 50% της συνολικής παραγωγής της Ρωσίας, το 2016.
Την τελευταία δεκαετία η χώρα έχει εξορύξει πάνω από 2.000 τόνους χρυσού.
Σύμφωνα με τον Sergey Kashuba, Πρόεδρο της ρωσικής ένωσης παραγωγών χρυσού, η φετινή παραγωγή (2017) αναμένεται να ξεπεράσει τους 300 τόνους χρυσού και να αυξηθεί σημαντικά στους 400 τόνους μέχρι τα τέλη του 2018.



Russian gold reserves

Γιατί η διαφοροποίηση του χρυσού;

Ενώ Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διαθέτει αποθέματα χρυσού, δεν έχει αισθητά αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, ιδιαίτερα σε δολάρια.
Αυτή είναι μια παρόμοια προσέγγιση με τους συναδέλφους-χρυσούς αγοραστές της Κίνας που έχουν επίσης μειώσει τις συμμετοχές τους και την εξάρτηση από το δολάριο.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα δημιούργησαν μηχανισμούς για τη διαπραγμάτευση των εθνών για τη χρήση χρυσού αντί του αμερικανικού δολαρίου σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
Η ηγεμονία του δολαρίου έχει δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες απίθανα στρατηγικά πλεονεκτήματα, κυρίως εμποδίζοντας τη Ρωσία και την Κίνα από τη δημιουργία ενός οικονομικού χώρου "ολοκλήρωσης".
Για χρόνια αυτό έχει βοηθήσει τα μέγιστα τις ΗΠΑ, ωστόσο, όταν ο Putin ήρθε στη σκηνή, η Ρωσία άρχισε σχεδόν αμέσως να απομακρύνεται από την εξάρτηση της από το δολάριο.
Σήμερα η Ρωσία έχει ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους σε δολάρια, στον κόσμο.
Η Ρωσία έχει επίσης μειώσει το μερίδιο του ευρώ στα συναλλαγματικά της αποθέματα από 40% σε 26%.
Ο κίνδυνος με την κατοχή πολλών δολαρίων είναι εάν οι ΗΠΑ ήθελαν να βλάψουν τα οικονομικά της Ρωσίας, αυτό θα ήταν δυνατό μέσω των συναλλαγματικών χειρισμών και των κυρώσεων.
Το Ιράν είναι ένα παράδειγμα της χώρας που κατέχει χρυσό και έχει ασφάλιση έναντι των αμερικανικών κυρώσεων.
Υπάρχει επίσης ο πολύ πραγματικός κίνδυνος οι ΗΠΑ να υποτιμήσουν απότομα το δολάριο.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας σε δολάριο να αξίζουν πολύ λιγότερα και σε χειρότερο σενάριο να καταστούν άχρηστα.
Η απογοήτευση της Κίνας και της Ρωσίας για την υπερβολική κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών και η ισχύς που τους δίδει το δολάριο έχει αναγκάσει και τις δύο χώρες να επιταχύνουν τόσο την εξόρυξη χρυσού όσο και τις αγορές τα τελευταία χρόνια.
Συχνά το επιχείρημα για την κατοχή ξένου νομίσματος στο αποθεματικό είναι η παροχή ρευστότητας σε χρόνο ανάγκης.
Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κυβέρνηση και αναμφίβολα πιο ρευστό από οποιοδήποτε άλλο κρατικό νόμισμα, ο χρυσός είναι το τελικό νόμισμα για χώρες όπως η Ρωσία, ειδικά ενόψει των κυρώσεων.
Ο Πρώτος Αναπληρωτής Διοικητής Dmitry Tulin δήλωσε επίσης ότι η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τις αγορές χρυσού επειδή μόνο αυτό το αποθεματικό παρέχει πλήρη προστασία έναντι νομικών και πολιτικών κινδύνων - "100% εγγύηση από νομικούς και πολιτικούς κινδύνους".

Μάθετε να επενδύσετε όπως οι Ρώσοι

Όταν ρωτήθηκε για τις αγορές χρυσού της κεντρικής τράπεζας, η Elvira Nabiullina, η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας δήλωσε ότι τηρούμε την αρχή της διαφοροποίησης των αποθεματικών.
Η αρχή αυτή παραμένει αμετάβλητη.
Από αυτή την προοπτική, τα αποθέματά μας περιλαμβάνουν χρυσό".
Οι στρατηγικοί αναλυτές πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η διαφοροποίηση των αποθεματικών  πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την προστασία και την ανάπτυξη του πλούτου σας σε αυτές τις αβέβαιες περιόδους.
Αυτός είναι ακριβώς για τους ίδιους λόγους που το πράττει η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα - για την προστασία από νομικούς και πολιτικούς κινδύνους (Brexit, Trump κ.λπ.), αλλά και οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Οι κίνδυνοι για έναν αποταμιευτή μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικοί από τους κινδύνους μιας κεντρικής τράπεζας, αλλά στην πραγματικότητα είναι παρόμοιοι.
Και οι δύο εκτίθενται στις αποφάσεις των πολιτικών σε όλο τον κόσμο.
Όπως και η Ρωσία, έτσι και οι επενδυτές περιμένουν το τι θα κάνει ο πρόεδρος Trump ή τι θα αποφασίσει η ΕΕ κτλ...
Ο χρυσός δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όπως τα νομίσματα, δεν μπορεί να κατασχεθεί χάρη στις ανεύθυνες ενέργειες ενός αντισυμβαλλομένου.
Είναι ένα αποθεματικό χωρίς σύνορα, ελεύθερο "νόμισμα" που λειτουργεί ως τελικό αποθεματικό σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ένα σχέδιο να αναλάβουν το οικονομικό μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και ο χρυσός βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του σχεδίου.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης