Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα σχεδιάζει την εκμετάλλευση του διάπλου της Αρκτικής - Ποιός ο ρόλος του «Δράκου του Χιονιού»

tags :
Η Κίνα σχεδιάζει την εκμετάλλευση του διάπλου της Αρκτικής - Ποιός ο ρόλος του «Δράκου του Χιονιού»
Η μια διαδρομή του εκτείνεται δυτικά από την Κίνα προς την Ευρώπη και η άλλη από την ανατολική ακτή της Κίνας μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό
Η Αρκτική αποτελεί πλέον ένα νέο πεδίο για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη-Ένας Δρόμος», καθώς ο «Δρόμος του Μεταξιού στον Πάγο» (SRI) αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.
Ο πάγος που λιώνει ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους και ο «Δρόμος του Μεταξιού στον Πάγο», που θα συντομεύσει τη διαδρομή μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού μέσω της Αρκτικής, θεωρείται ο τρίτος πυλώνας της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος».
Η μια διαδρομή του εκτείνεται δυτικά από την Κίνα προς την Ευρώπη και η άλλη από την ανατολική ακτή της Κίνας μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό.
Την Τετάρτη (1/11), ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε στον ρώσο πρωθυπουργό Dmitry Medvedev ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των αρκτικών δρομολογίων με στόχο την από κοινού δημιουργία του «Δρόμου του Μεταξιού στον Πάγο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία για την οικοδόμηση του «Δρόμου του Μεταξιού στον Πάγο».
Κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα στις 4 Ιουλίου, ο Xi Jinping συμφώνησε με τον Dmitry Medvedev να δημιουργήσουν μαζί μία θαλάσσια διαδρομή μέσω του Αρκτικού Ωκεανού στο πλαίσιο του «Δρόμου του Μεταξιού στον Πάγο».
Έτσι οι δύο ηγέτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Αρκτική έχει κερδίσει μια θέση στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη - Ένας Δρόμος».
Νωρίτερα φέτος, η κινεζική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη θαλάσσια συνεργασία που προβλέπει τη δημιουργία ενός περάσματος μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης, μέσω του Αρκτικού Ωκεανού, το οποίο θα συμβάλλει στην οικονομία.
Η Κίνα υποσχέθηκε να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς στον Αρκτικό Ωκεανό και να ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην εμπορική χρήση της αρκτικής διαδρομής.
Ο «Δρόμος του Μεταξιού στον Πάγο» θα ενισχύσει σημαντικά τη σύνδεση Κίνας - Ευρώπης και ενδεχομένως των ΗΠΑ, αναδιαμορφώνοντας τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και κατά συνέπεια την παγκόσμια οικονομία» υποστήριξε ο Xou Angang, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά.

Πλεονεκτήματα της Αρκτικής διαδρομής

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές διαδρομές, ο διάπλους μέσω της Αρκτικής μπορεί να είναι έως 50% πιο σύντομος, εξοικονομώντας χρόνο, κόστος και καύσιμα και δημιουργώντας μεγάλες οικονομικές δυνατότητες παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε μεγάλες εμπορικές δυνάμεις όπως η Κίνα.
Όντας ο μεγαλύτερος «έμπορος» στον κόσμο, η Κίνα εμπορεύεται αγαθά αξίας περίπου 4 τρισ. δολαρίων ετησίως, από τα οποία το 90% μεταφέρεται δια θαλάσσης.
Η εξοικονόμηση ακόμη και ενός μέρους του κόστους μεταφοράς θα είναι σημαντικό όφελος.
Οι θαλάσσιες διαδρομές μέσω Αρκτικής θα μειώσουν περαιτέρω τα κόστη μεταφοράς παγκοσμίως παρέχοντας μία εναλλακτική στις ναυτιλιακές εταιρείες, σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο μερικών βασικών δρομολογίων όπως ο Πορθμός της Μαλάκα και το κανάλι του Σουέζ.


Οι αρκτικές γραμμές συνδέουν την Κίνα με ορισμένες από τις πιο ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, του Καναδά και των πλούσιων σε πετρέλαιο κρατών στη βόρεια Ευρώπη.
Τον Σεπτέμβριο, το κινεζικό παγοθραυστικό «Σουελόνγκ» («Ο Δράκος του Χιονιού») έκανε τον διάπλου της Αρκτικής μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος, μία διαδρομή που συντομεύει το ταξίδι Ασίας- Βόρειας Αμερικής.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κινεζικό πλοίο ολοκλήρωσε αυτή τη διαδρομή. Εν τω μεταξύ, η Κίνα κατασκευάζει το δεύτερο παγοθραυστικό της, «Δράκος του χιονιού Νο 2», που αναμένεται να ταξιδέψει στην Αρκτική το 2019.
Η Κίνα πραγματοποιεί αποστολές εδώ και καιρό στον Αρκτικό Ωκεανό.
Το 2013 η κρατική COSCO Shipping Corporation, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών παγκοσμίως, έστειλε ένα πλοίο από το βορειανατολικό λιμάνι Νταλιάν στο Ρότερνταμ μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος διαπλέοντας τον Αρκτικό Ωκεανό.Το ταξίδι ολοκληρώθηκε σε 30 ημέρες, εξοικονομώντας το ένα τρίτο του συνήθους χρόνου του διάπλου.
Έκτοτε πολλά πλοία της COSCO διαπλέουν τον Αρκτικό Ωκεανό.



Προς το παρόν, η ναυσιπλοΐα μέσω του Βορειοανατολικού Πέρατος παραμένει δαπανηρή και δύσκολη λόγω έλλειψης υποδομών.
Η Κίνα θα συνεργαστεί με τις χώρες που συνορεύουν με τον Αρκτικό Ωκεανό για την κατασκευή υποδομών, όπως λιμάνια, δρόμοι, γέφυρες και εγκαταστάσεις επικοινωνίας, προκειμένου να βελτιωθεί η σύνδεση και η εμπορική εκμετάλλευση της Αρκτικής Οδού.

Δρόμοι της Αρκτικής

Το Βορειοανατολικό Πέρασμα είναι το πιο εμπορικά βιώσιμο από τα τρία κύρια δρομολόγια που συνδέουν τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω της Αρκτικής.
Τα άλλα δύο είναι το Βορειοδυτικό Πέρασμα και η Διαπολική Θαλάσσια Διαδρομή.
Το Βορειοδυτικό Πέρασμα βρίσκεται κατά μήκος των βόρειων ακτών του Καναδά και της Αλάσκας, το Βορειοανατολικό Πέρασμα διαπλέει τις ρωσικές και νορβηγικές ακτές και η Διαπολική Θαλάσσια Διαδρομή διασχίζει την Αρκτική μέσω του Βόρειου Πόλου.
Προς το παρόν, το Βορειοανατολικό Πέρασμα είναι το πιο προσιτό, καθώς επιτρέπει στα εμπορικά πλοία να το περάσουν σε περίπου 4 μήνες.
Εξάλλου η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευθεί να το αναπτύξουν από κοινού.
Το Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι δυσπρόσιτο λόγω των πάγων και των περίπλοκων στενών.
Απαιτείται χρόνος για να είναι εφικτή η διέλευσή του για εμπορική χρήση, ωστόσο το Πεκίνο έχει εκδώσει έναν οδηγό με ναυτικούς χάρτες και περιγραφές της κατάστασης των πάγων στο πέρασμα.
Η Διαπολική Θαλάσσια Διαδρομή, η οποία διασχίζει το Βόρειο Πόλο, είναι θεωρητικά η πιο σύντομη που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ωστόσο, περνώντας από το ψυχρότερο μέρος της Αρκτικής, η διαδρομή δεν θα είναι εφικτή μέχρι να λιώσουν οι πάγοι από την Αρκτική.
Οι επιστήμονες έχουν κάνει διάφορες προβλέψεις γι' αυτό, με τις περισσότερες να συγκλίνουν κάπου μεταξύ του 2030 και του 2050.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης